Workshops 2019

Workshops 2019

På workshopene fikk deltakerne en smakebit på noen av våre teknologiutdanninger gjennom praktiske oppgaver. De fikk delta på to workshops som varte i to og en halv time.

På noen workshops jobbet deltakerne alene, på noen to og to og på noen jobber deltakerne i grupper på 4 eller 5. 

De som fikk tilbud om å delta på Teknologiuka fylte ut ønsker om workshops i deltakerskjemaet som ble sendt ut etter utvelgelsen.
 

Workshops 2019

1. Fra blod til luftrom – Materialteknologi for ekstreme forhold!

Har du noen gang måtte ta en blodprøve, lurt på hvordan kontaktlinser laget av plaster hjelper synet og ikke skader det, eller hvorfor glass og metaller ikke sprekker når de er ute i verdensrommet?

Materialer er overalt, og brukes i all slags vær – både i ekstrem kulde, varme og i ulike omgivelser som vann og blod. Men hvordan blir disse materialene til, og hvordan vet vi at de er trygge å bruke? 

Hos institutt for materialteknologi fikk deltakerne utforske solceller som må tåle steikens varme, superledere på minus 200 grader som skal kunne brukes i transport uten å forurense lufta, hvordan energi kan lagres for også brukes når og hvor vi trenger den og titanhofter som må tåle å være inni et menneske i 15 år uten å brytes ned. Til slutt fikk de også muligheten til å støpe din egen soldat i tinn som et minne.

Workshopen passet for dem som vil vite mer om studieprogrammet Materialteknologi.


2. Kunnskapsløpet – fra kvantesprang til fotballtipping

Fysikk og matematikk er to svært store fagfelt, men hva er egentlig fysikk og hva kan man bruke matematikk til? På denne workshopen skulle man navigere seg rundt på Gløshaugen ved hjelp av MazeMap, en app laget av NTNU-studenter. Her var det om å gjøre å finne fram til de tøffeste fysikk-labene i landet og snakke med de kuleste matematikerne.

Hvordan fungerer en solcelle? Hvordan kan man ta bilde av materialer ned på nano-nivå? Er det mulig å regne seg fram til hvem som vinner Eliteserien ved hjelp av matematikk? Deltakerne fikk se flere laber enn de fleste NTNU-studenter noen gang får sett, og ikke minst fikk de en større innsikt i noen av områdene en «fysmater» ender opp å jobbe med.

Workshopen passer for dem som vil vite mer om studieprogrammet Fysikk og matematikk.


3. Fysiske fenomener – ikke gjør dette hjemme!

Har du noen gang sett et fysisk fenomen og lurt på hvordan det kan være sånn? Vil du vite hvordan verden henger sammen? Ved å studere fysikk vil du få en dyp forståelse av fysikken og matematikken bak fenomener du har sett mange ganger før, og noen du kanskje ikke visste fantes en gang.

Denne workshopen viste et bredt spekter av slike fenomener, uten å gå alt for dypt inn i detaljene. Her fikk deltakerne demonstrasjoner og prøve selv. Alt fra å bevise Einsteins relativitetsteori til å teste ut Arkimedes Prinsipp. Fysikk skal være gøy, og her fikk detakerne jobbe i lag med andre motiverte jenter, samt snakke med en gjeng engasjerte fysikkstudenter. Workshopen var interaktiv, og passet for deltakere med masse entusiasme og mange spørsmål.

Workshopen passet for dem som vil vite mer om studieprogrammet Fysikk.


4. Den beste broen vinner - innføring i brokonstruksjon

På denne workshopen, som er en reell lab-øving i studieprogrammet Bygg- og miljøteknikk, fikk deltakerne en smakebit på materialoppførsel og hvordan objekter påvirkes av krefter. De fikk opplæring i treverks mest grunnleggende egenskaper, og fikk deretter prøve å sette sammen bruer i treverk. Her var det om å gjøre å tenke smart og være løsningsorientert! Studenter fra Bygg- og miljøteknikk var tilstede for å hjelpe og svare på spørsmål underveis i workshopen.

Workshopen passet for dem som vil vite mer om studieprogrammet Bygg og Miljøteknikk.


5. Havrommet - ny teknologi til morgendagens næringer

Som deltaker på workshopen fikk deltakerne besøke ett av verdens mest spennende hav-laboratorier og forskningsfasiliteter for marin teknikk ved Marinteknisk senter på Tyholt. I tillegg fikk de prøve seg på noen øvingsoppgaver som er relatert til studieprogrammet marin teknikk, slik at de fikk en smakebit på et mulig framtidig studentliv. De fikk også besøke Kjelleren, som drives av linjeforeningen Mannhullet, som gav dem et innblikk i den sosiale delen av studentlivet. Dessuten fikk de prøve seg på en "marinisert quiz" som ble premiert på slutten av workshopen.

Workshopen passet for dem som vil vite mer om studieprogrammet Marin Teknikk.


6. The Exploration Game - Olje og gass i framtiden

Hvordan dannes olje og gass? Hvordan finner vi disse energikildene, og hvordan får vi dem opp fra havbunnen? Hvorfor er olje og gass fortsatt så viktig for Norge og resten av verden? Og hvilken plass har olje- og gassindustrien i fremtiden? I denne workshopen ble det arrangert et spill som tok deltakerne gjennom olje- og gassindustrien fra A til Å, som starter med hvordan ingeniører og geologer klarer å finne olje- og gassfelt, til boring og produksjon og senere stenging av ferdigproduserte felt. I hvert steg av spillet skulle deltakerne opptre i forskjellige roller, som geologer og geofysikere innenfor leting etter olje og gass, eller som boreingeniører som er ansvarlig for å bore brønner som får opp oljen og gassen.

I løpet av denne workshopen lærte deltakerne om hvert ledd i olje- og gassindustrien, og de fikk et innblikk i industriens fremtid, samt hvordan den tilpasser seg det stadig økende fokuset på klima og reduksjon av utslipp. Det beste laget ble belønnet med premie.

Workshopen passet for dem som vil vite mer om studieprogrammene Petroleumsfag, Tekniske geofag og Geologi.


7. Produktutvikling og prototypebygging - design, bygg og lek med din egen MTP-boks

Produktutvikling og prototypebygging er en viktig del av moderne industri. Våre studier ved Institutt for maskinteknikk og produksjon (MTP) lærer deg ferdighetene du trenger for å jobbe innenfor produksjon; fra start med design, utvikling og programmering, til drift og vedlikehold, og til slutt resirkulering. Denne kompetansen er ettertraktet i norsk industri, fra små hverdagsprodukter til store miljøeffektive løsninger for fremtiden.

I denne workshopen fikk deltakerne lage sin egen prototype, hvor de designet og bygget sin egen MTP-boks. MTP-boksen er utstyrt med blant annet en Arduino, en liten datamaskin vi kan få til å utføre oppgaver gjennom programmering. Etter workshopen kunne deltakerne ta med seg boksen hjemme og jobbe videre med den der. Den kan brukes til alt fra å automatisere taklampen til å lage en selvkjørende bil.

Workshopen passet for dem som vil vite mer om studieprogrammene Produktutvikling og produksjon og bachelor i Maskiningeniør.


8. Ingeniørvitenskap & IKT - Kunnskapen markedet lengter etter

Har du lyst ta i bruk matte- og fysikkferdighetene dine i ingeniørfag? Synes du det også virker spennende med programmering og datafag? Vil du lære deg hvordan du kan kombinere disse kunnskapene og bruke det i praksis? I denne workshopen fikk deltakerne innsikt i - og testet - flere spennende ingeniørfagfelt i kombinasjon med datafag gjennom morsomme og praktiske oppgaver. Workshopen gav et godt innblikk i hvordan hverdagen til en student på Ingeniørvitenskap & IKT er.

Studenter fra Ingeniørvitenskap & IKT var sammen med deltakerne gjennom hele workshopen, og svarte på spørsmål.

Workshopen passet for dem som vil vite mer om studieprogrammet Ingeniørvitenskap & IKT.


9. En bedre hverdag med tingenes internett

Tingenes internett (IoT) handler om at ting kommuniserer direkte med hverandre. Bruksområdene er mange. Det finnes for eksempel systemer som varsler når en søppelcontainer kan tømmes, eller at husdyr beveger seg utenfor et område. Siden fagfeltet er såpass nytt, er det ganske sikkert at de smarteste løsningene ikke er laget enda. Kanskje sitter du på den neste geniale ideen? I workshopen fikk deltakerne innsyn i teknologien, og fikk eksempler på hvordan IoT forandrer samfunnet til det bedre, innen felt som helse, miljø, industri og samfunn. For å teste ut nye idéer raskt fikk deltakerne utdelt enkle byggesett med elektroniske komponenter, som koples sammen omtrent som Lego. Tidligere har gruppene blant annet funnet opp potteplanter som blinker når det blir for tørt, og pillebokser som piper når det er på tide å ta medisin. Denne gangen utforsket også deltakerne ulike idéer og bygget prototyper for å teste dem ut i praksis.

Workshopen passet for dem som vil vite mer om studieprogrammene Digital infrastruktur og cybersikkerhet og Kommunikasjonsteknologi.


10. Kunstig intelligens i praksis

Samfunnet vårt er blitt mer og mer digitalisert, og så-kalte voice assistants, som Apple Siri, Amazon Alexa og Google Assistant, er blitt vanlig hjelpemiddel på våre smarte telefoner. I tillegg brukes avansert teknologi til gjenkjenning av skilt, selvkjørende biler, osv. Felles for alle disse er at det ligger kunstig intelligens bak. I denne workshopen fikk deltakerne være med til Norwegian Open Ai Lab for å prøve seg på å programmere roboten Pepper til å gjøre noen små enkle oppgaver. I tillegg fikk de prøve å lage et enkelt system for gjenkjenning av gjenstander. Deltakerne  jobbet i grupper på fire.

Workshopen passet for dem som vil vite mer om studieprogrammene datateknologi og informatikk.


11. Intro til Internet of Things med Arduino og Smartphone

På dette kurset fikk deltakerne se hvor enkelt det er å lage et smarthjem. Som et eksempel fikk deltakerne automatisere persienner. Dette gjorde de gjennom å bruke en Arduino-mikrokontroller, som er en kraftig liten sak som enkelt kan programmeres til å utføre handlinger. Disse handlingene ble sendt fra deltakernes mobil til Arduinoen. På kurset var det en innføring i hvordan en Arduino mikrokontroller fungerer og det man trenger vite om elektronikken som ble koblet til Arduinoen, og hvordan vi snakker med den fra smarttelefonen vår. Kurset krevet ingen forkunnskaper, men kurset legger opp til litt programmering og litt kretsteknikk. Ta det med ro, vi hjelper deg gjennom alt!

Workshopen passer for deg som vil vite mer om studieprogrammene programmering, datateknologi og informatikk.


12. Programmering av trafikklys

Deltakerne lærte enkel programmering av mikrokontrollere ved hjelp av Arduino. Arduino er en liten datamaskin som vi kan få til å utføre oppgaver ved å fortelle den hva den skal gjøre ved hjelp av et program. Deltakerne programmerte en mikrokontroller til å utføre alt fra enkle til avanserte oppgaver. I denne workshopen programmerte deltakerne mikrokontrolleren til å styre trafikklys slik at de oppførte seg på samme måten slik vi ser ute i trafikken.

Workshopen passet for dem som vil vite mer om studieprogrammene elektroingeniør og elektronisk systemdesign og innovasjon.


13. Veien til kybernetikkens verden - programmer din egen Lego-robot

Når du skal styre et system må du fortelle det hvordan det skal oppføre seg i gitte situasjoner. Dette er ganske likt for mange systemer, enten det er en robot med armer og ben, et skip, et quadrokopter eller en protese. Å fortelle systemet hvordan det skal oppføre seg, kalles å programmere det. I denne workshop-en fikk deltakerne utdelt roboter av Lego med hjul på, som de programmerte til å utføre en enkel oppgave. Deltakerne jobber i grupper på 4 personer. Workshop-en passet både for dem som aldri hadde hørt om programmering før, og for dem som har programmert noe før.

Workshopen passet for dem som vil vite mer om studieprogrammet kybernetikk og robotikk.


14. Fra havbunnen til verdensrommet med VR/AR

Her besøkte deltakerne en av de mest moderne og avanserte VR/AR labbene i Norge (og kanskje i verden) for å høre om hva VR og AR er, og bli kjent med dette det på den beste måten: ved å prøve selv! De så hvordan VR/AR kan muliggjøre reisen ned til havbunnen og opp til verdensrommet, hvorfor kvinners bidrag til dette feltet er så viktig, og mye mer. De fikk også  prøve seg på å lage sin egen applikasjon. Workshopen var laget for alle og krevde ingen forkunnskaper. Det ble litt programmering, men alt ble gjennomgått, og det var god tilgang på hjelp.

Workshopen passet for dem som vil vite mer om studieprogrammene DataingeniørDatateknologiInformatikk, og Programmering. Workshopen arrangeres i samarbeid med Institutt for pedagogikk og livslang læring


 

Kontaktinformasjon

Har du spørsmål om Teknologiuka?

Kontakt oss!