Jenteprosjektet Ada

Kristin Krogh Arnesen, intervjuEllen Wiig Andreassen, intervjuCathrine Holm, intervjuSania Akhtar, intervjuEvelyn Livermore, intervju

Trykk på bildene og les om andre jenters opplevelser fra NTNU.


Datateknologi

Ellen Wiig Andreassen

– Løsningsarkitekt i bWise i Visma

Ellen Wiik AndreassenHvorfor søkte du datateknologi på NTNU?

Jeg liker å lage ting! Sånn har det alltid vært. Når jeg var liten gikk det i alt fra tegning og maling til bygging av Lego. Når jeg ble eldre var det skriving av noveller og andre fortellinger, samt Lego-bygging sammen med småbrødrene mine. Det virker kanskje ikke så relevant, men det handler om å bygge opp noe fra bunnen av, sette det sammen til noe som fungerer, og så finpusse på alle kanter. Man vet ikke alltid hvor man vil hen før man begynner, og de første klossene eller strekene kan godt bli lagt på måfå før man ser at det skal bli noe.

Jeg hadde aldri programmert noe før jeg begynte å studere, men jeg visste hva det handlet om. Jeg kom frem til at det var en fin måte å lage ting på og man trenger ikke nødvendigvis avansert eller dyrt utstyrt.

Kan du fortelle hvordan studietiden din var faglig og sosialt?

Å kunne velge stort sett hvor, når og hvordan jeg ville lære meg ting er viktig for meg. Jeg liker å kunne ta kontroll over prosessen, og å lete meg frem til den rytmen som tar meg best gjennom pensum.  I tillegg er det ikke noe problem å få hjelp når jeg trengte den, både fra folk i klassen og fra Studasser. Derfor trengte jeg heller ikke være redd for å låse meg fast i noe selv om jeg studerte på egenhånd. Det er alltid noen som er engasjerte og flinke nok til å forklare det man ikke forstår.

Jeg trenger å ha mye å henge fingrene i for ikke å kjede meg, og Trondheim har fantastisk mye å by på, med mye spennende folk. Linjeforeningen min, Abakus, har hatt rikelig med bedriftspresentasjoner og kurs med påfølgende sosialt samvær, i tillegg til fester og andre sammenkomster. Det første semesteret mitt engasjerte jeg meg i linjeforeningen gjennom kjelleren på Moholt, LaBamba, som er Abakus sin egen bar. Senere har jeg også vært engasjert i UKA, Samfundet og en annen komité i linjeforeningen, backup. Gjennom disse vervene har jeg møtt masse fantastiske mennesker, og lært ting som studiet ikke dekker, eller bare dekker teoretisk, blant annet ledelse og prosjektstyring.

Var det enkelt å få jobb etter studiene?

Man søker etter jobb i to omganger, når man skal ha sommerjobb, og når man skal ha fast jobb. Selv om prosessen er enklere når man skal ha sommerjobb, så er det ikke alle som er potensielle arbeidsgivere når man er ferdig som faktisk tilbyr sommerjobb.

Jeg søkte sommerjobb både når jeg gikk i 3. og når jeg gikk i 4. Når jeg gikk i 3. fikk jeg ikke napp noen plass. Når jeg gikk i 4. tok jeg søknadsprosessen litt mer seriøst, siden det tross alt var siste sommeren før jeg var ferdig. Jeg søkte på jobber i både Oslo og Stavanger, men siden jeg var klar på at jeg skulle til Stavanger etter endt studie, var det ikke så aktuelt med sommerjobb i Oslo. De fleste er ganske åpne om at de ansetter folk til sommerjobb som de tror egner seg til fast jobb året etter!

Jeg kom i kontakt med Capgemini Stavanger etter en bedpres med Capgemini i Trondheim, og fikk vite at de hadde sommerjobb for utviklere. Jeg søkte, og siden jeg var i Trondheim, hadde intervju over Skype. Jeg fikk jobben, og hadde to fantastiske måneder. Mot slutten av sommeren hadde jeg samtale med mentoren min hos Capgemini, avdelingsleder og HR, der vi ble enige om at sommeren hadde vært nyttig. To måneder senere lå kontrakt på fast jobb i postkassa mi! Så akkurat å få fast jobb synes jeg var ganske enkelt!

Hvor jobber du nå og hva arbeider du med?

Nå jobber jeg som løsningsarkitekt i bWise. Det betyr at jeg designer og bygger datamodeller for besluttningssystemer, og lager visualiseringer som ligger oppå dette. Visualiseringene bygges enten i egne verktøy, eller som deler av nettsider. Da går det i HTML, CSS og Javascript. De forskjellige delene av prosjektene jeg jobber med byr på forskjellige utfordringer, fra optimalisering av datamodell og spørringer, til brukervennlighet og design. Jeg får også jobbe med spennende kunder, og siden ingen har samme behov, så er ingen prosjekter, eller dager like!

Hva er det beste med jobben din?

Alle de bra folkene! Jeg har til gode å møte noen som ikke er åpen og hjelpsom hvis jeg spør om hjelp. Når jeg var ny i prosjektet var det veldig mye jeg ikke visste, og måtte stadig spørre om hjelp for å komme videre. Da er det greit å ha kolleger som tar seg tid til å sette seg ned med deg og ikke bare fortelle hva du må gjøre for å komme videre, men som tar deg tid til å være sikker på at du har forstått hvorfor.

I tillegg så skjer det alltid noe både i og etter arbeidstid, noe som passer meg veldig bra. Fagkvelder, lønningspils, julebord og alt det der er vel og bra, men igjen, det er folkene som virkelig gjør det. Vi har en gal ire som baker eplepai til alle som vil ha med jevne mellomrom. Det pleier å møte opp over 60 mennesker, og det er nok til alle! Det er ikke bare eplepaien som er fantastisk, det er det at det er noen som tar seg bryet og strevet for å gjøre det. Og sånn er det. Folk engasjerer seg i ting de liker, og tar med seg alle som vil være med. Sånt blir det god stemning av!  

"Hva er jenteprosjektet Ada"

Tilbake til forsiden

Du kan kontakte Jenteprosjektet Ada på ada@idi.ntnu.no.

facebook.com/jenteprosjektetAda Link til Jenteprosjektet Adas Facebook-side