Forskning - Matematiske fag
Forskning ved Institutt for matematiske fag

Matematikk er teknologiens og naturvitenskapens språk, men matematikken er også en viktig del av vår kulturarv. Den er i stadig utvikling, og gjenstand for omfattende forskningsvirksomhet både i ren og anvendt retning.
Forskningsgrupper
Algebra
Forskningsområdet er hovedsaklig innen teoretisk algebra. Det er også virksomhet knyttet til anvendelser, spesielt kryptografi og kodeteori.
Analyse
Gruppens forskning dekker harmonisk analyse og kompleksanalyse i en og flere variable; anvendelser innen geometri, partielle differensiallikninger og tallteori; operatoralgebraer og ikke-kommutativ geometri.
Differensiallikninger og numerisk analyse (DNA)
DNA-gruppa driver forskning og undervisning innen ren og anvendt matematikk, med hovedvekt på teori og numerikk for differensialligninger og optimeringsproblemer.
Geometri & topologi
Forskningen innen geometri og topologi spenner over grunnforskning på strukturen til abstrakte rom til beregningsmetoder for et bredt spekter av praktiske problemer, for eksempel geometrien til store datamengder.
Matematikkdidaktikk
Forskningsområdet innebærer empirisk forskning på undervisning og læring av matematikk, både i høyere utdanning og i skolen. Forskningsaktivitetene inkluderer algebraisk tenkning, oppgavedesign, didaktisk design og undervisningspraksiser i matematikk. Videre drives forskning på overgang fra skole til høyere utdanning, samt på utvikling av matematikk- og statistikkundervisning i høyere utdanning.
Statistikk
Forskningsaktiviteten inkluderer utvikling av beregningskrevende metoder, ekstremverdistatistikk, forsøksplanlegging, pålitelighetsanalyse, romlig statistikk, teoretisk statistikk, funksjonell genomforskning, og stokastisk og statistisk modellering innenfor økologi, evolusjonsbiologi og bevaringsbiologi.
Kontakt
Doktorgradsstudier
Ph.d.-programmet i matematiske fag er normert til 180 studiepoeng (3 år). Det endelige opplegget for ph.d.-studiet utformes i samråd mellom kandidat, hovedveileder og instituttet avhengig av fagområde for avhandlingen og kandidatens individuelle behov og ønsker.
Forskningssentre
Forskningssentre med deltakere fra IMF.
Norwegian Open AI Lab
The Norwegian Open AI Lab er en møteplass for forskning innen kunstig intelligens, maskinlæring (ML) og analyse av store datamengder. AI-laben utfører både teoretisk grunnforskning og metodeutvikling innen maskinlæring, i tillegg til anvendt forskning på et høyt internasjonalt nivå.
Centre for biodiversity dynamics
Centre for biodiversity dynamics (CBD) har som mål å utvikle et tverrfaglig senter for forskning innen endringer i tid og sted for biologisk mangfold på forskjellige organismenivåer.
CBD fokuserer på tre primære forskningsområder for å øke kunnskapen om bærekraftig bevaring av biologisk mangfold i en verden i endring: Populasjonsøkologi, evolusjonær biologi og samfunnsdynamikk.
MatRIC
Centre for Research, Innovation and Coordination of Mathematics Teaching (MatRIC) arbeider for fremragende matematikkundervisning på norske universiteter og høyskoler. MatRIC fokuserer på matematikkundervisning og -læring i studieprogrammer innen ingeniørvitenskap, realfag, økonomi og lærerutdanning.