Reservoarlaboratoriet

Reservoarlaboratoriet

For forskjellige aktiviteter, som bygg, gruvedrift, oljeproduksjon, grunnvannsproduksjon og geotermiske aktiviteter, er det viktig å ha kunnskap om undergrunnenes stein- og væskeegenskaper. Fokus for reservoarteknikklaboratoriet ligger på væske- og gassstrømning og distribusjon i porøse bergarter, og mer generelt: porøse medier. Interessante områder er olje- og gassproduksjon, CO2-lagring og grunnvannstrøm. Ved siden av bergarter kan vi også vurdere andre slags porøse materialer som membraner og brenselceller.

I reservoarlaboratoriet måles porøsitet og permeabilitet av bergarter for å finne reservoarets lagrings- og strømningsegenskaper. Disse målingene brukes til å bestemme mengden olje og gass i reservoaret, og hvilke produksjonshastigheter som kan oppnås. Med høyere oljepriser og mindre oljereservoarer blir det mer relevant å gjøre laboratoriestudier for å undersøke nye metoder for økt utvinning. I disse ovennevnte målingene bruker vi hovedsakelig en teststein av sandstein. Ved å injisere forskjellige væsker i prøven med en pumpe, for eksempel saltblandinger og forskjellige typer oljer, kan prøvenes oljeproduksjon bestemmes. Disse målingene gjøres i en flømmerigg eller 2D-modeller.

Et spesielt laboratorium er tilgjengelig for slamanalyse, som en del av borevæskeanalyse. I dette slamlaboratoriet kan vi lage forskjellige blandinger, for eksempel vann med bentonitt og vann med barytt. Vi måler også tettheten og viskositeten, blandingen av sand, og vi utfører filterpressetester.

I vårt reservoarteknikklaboratorium, åpent for studenter, ansatte og gjesteforskere, kan analyser utføres for karakterisering av reservoarbergart, væsker og tilsetningsstoffer brukt i økt oljegjenvinningsmetoder. Vi kan studere væskeflyt i enfaset og flerfaset gjennom porøse medier på forskjellige skalaer, i 2D og 3D, og ​​ved forskjellige trykk- og temperaturforhold. Vi har en mikro-CT-skanner tilgjengelig for å utføre bildebehandling av poreskala. En komplett liste over tilgjengelige teknikker og oppsett finner du i lenken nedenfor. For mer informasjon vennligst kontakt Roger Overå, Carl Fredrik Berg eller Antje van der Net, ellers kan du besøke oss i S.P. Andersens vei 15A, PTS1, 3. etasje.

Roger Overå er laboratorieingeniør i reservoarlaboratoriet:

- Som ingeniør i reservoarlaboratoriet skaffer jeg forbruksvarer, instrumenter og utstyr, bygger utstyr, vedlikeholder utstyr og veileder når studentene har laboratorieøvelser. I tillegg trenger studentene veiledning i laboratoriet når de fullfører semesteroppgaven og masteroppgaven. Jeg støtter også doktorgradsstudenter som har eksperimentelle eksperimenter

Reservoarlaboratoriet er lokalisert i PTS1, laboratoriebygget i 3.etasje, i S.P. Andersens vei 15A.