Sosiodemografi - Folkehelsestatistikk - Helseundersøkelsen i Trøndelag
Sosiodemografiske data
Sosiodemografiske data
Kommunehelsestatistikken som er tilrettelagt uttrykker hvordan helsa er totalt sett i kommunen. Når man har mulighet til å studere dette litt mer inngående så oppdager man fort at det vil være variasjon også innad i kommunen. Hvis vi bryter ned dataene i henhold til alder og kjønn ser vi at det kan være store forskjeller for enkelte helse- og livsstilsforhold. Vi har derfor tilrettelagt kommunehelsedataene fra HUNT slik at man kan se hvordan helse og livsstil fordeler seg i henhold til alder og kjønn i de ulike kommunene eller regionene i Nord-Trøndelag.
Slik bruker du dataene
1) Start med å velge indikator fra listen.
Egenrapportert helse, sykdom og livskvalitet
- egenvurdert helse
- langvarig begrensende sykdom
- smerter
- livskvalitet
- depresjon
- angst
- egenrapportert diabetes
- egenrapportert kreft
Livsstil og risikofaktorer
2) Deretter åpnes et nytt vindu i nettleseren.
I det nye vinduet velger man kommune eller region ved å klikke i kartet oppe til venstre og fordelingen for menn og kvinner etter ulike aldersgrupper vises i diagrammet til høyre. Diagrammet viser altså andelen som skårer dårlig på en indikator etter kjønn og alder. Man kan også sammenlikne sin kommune med fylket, andre kommuner, eller andre regioner ved å klikke på tabellen nederst til venstre (sammenlikn med geografisk område).
Hvorfor sosiodemografiske data?
Hensikten med denne fremstillingen er å gi et mer nyansert bilde av helsetilstand og utfordringer. Når vi har kunnskap om hvilke grupper i befolkningen som er mest sykdomsbelastet, har de dårligste levekårene, eller har den mest uheldige helseatferden, kan også tiltakene for å bedre situasjonen bli langt mer treffsikre. Slike selektive tiltak kalles høyrisikometoden i forebyggende helsearbeid. De er ikke ment å erstatte de brede befolkningsrettede tiltakene, men er snarere tenkt som et supplement til disse.