Få erfaring gjennom studiet - Jobb og karriere for studenter ved Det humanistiske fakultet
Få erfaringer i studiet
Få erfaringer i studiet

Flere studieprogram på Det humanistiske fakultet (HF) har integrert praksisopphold, eller tilbyr anledning til å velge praksisopphold. Dette kan hjelpe deg til å reflektere over hva du ønsker å gjøre når du skal ut i arbeidslivet. Det kan også gi deg større muligheter på arbeidsmarkedet, enten fordi du da har relevant arbeidserfaring, eller fordi du har fått nyttige kontakter før du skal begynne å søke jobber.
Praksisopphold på masternivå
Praksisopphold på masterstudier
Humanister i praksis (HiP) gir deg relevant yrkeserfaring gjennom praksisopphold, og er et alternativ til Eksperter i team (EiT). Emnet er for masterstudenter i 2. semester, og har egen søknadsprosess. Emnet skal forberede studentene på arbeidslivet etter studiene, noe opptaksprosessen er en viktig del av.
Søknadsfrist 1. oktober.
Audovisuell bransje er en del av masterprogrammet film- og videoproduksjon. Her kan du som del av studieplanen utplasseres i praksis, og dette er et er et alternativ til Eksperter i team (EiT). Du kan utvikle samarbeidskompetanse gjennom å gå inn i relevante yrkesroller og utføre konkrete arbeidsoppgaver innenfor den audiovisuelle bransjen.
Praksisperiode i kulturminneforvaltning er en åtte uker lang praksisperiode integrert i studieplanen på masterprogrammet kulturminneforvaltning. Her får du kunnskap om organisasjon og arbeidsmåter innenfor en del av det kulturminnefaglige praksisfeltet, i tillegg til erfaring i kulturminnearbeid på institusjonsnivå.
Praksisopphold i arkeologi er en obligatorisk hospitering på masterprogrammet i arkeologi. Dette skal gi deg arbeidslivserfaring ved arkeologiske og andre relevante kulturhistoriske museer, samt arkeologiske forvaltnings- og forskningsinstitusjoner.
Internship i European Studies er en del av masterprogrammet European Studies. Der har du mulighet til å erstatte opp til 30 studiepoeng i graden med relevant og godkjent internship eller traineeship for arbeidserfaring.
På masterstudiet i Studier av kunnskap, teknologi og samfunn (STS) kan du søke om en arbeidslivsrettede mastervariant hvor du hospiterer på praksisplass i 4-6 uker. Se mer på studiets oppbygning. Du må søke om plass i løpet av første semester, og du må gjennom et intervju der personlig egnethet vektlegges.
STS-arbeidslivsrettet mastervariant har felles undervisning med den ordinære STS- masteren gjennom hele løpet, med unntak av emnet KULT3331 Praksisperiode i bedrift/institusjon (7,5 sp.) i 3. semester.
På masterstudiet Språk og kommunikasjon i profesjoner finner du emnet Forskningsmetode og forskningsetikk. Emnet vektlegger gruppearbeid og samarbeidslæring som vil forberede deg til framtidig teamarbeid og prosjektsamarbeid i arbeidslivet. Emnet inkluderer en to-ukers hospiteringsperiode.
Praksisopplæringen har et omfang på 100 arbeidsdager og er fordelt over de fire første studieårene. Praksisfeltet er en viktig læringsarena, og det legges vekt på å se sammenhenger mellom erfaringene du gjør i praksis, og teoretiske perspektiver du møter i studiet.
Erfaring fra praksis
"Samarbeidet har gitt meg verdifull erfaring jeg kommer til å ta med meg inn i arbeidslivet."
Rebekka hadde samarbeid med Grue kommune under praksisperioden på master i Kulturminneforvaltning. Dette førte til en prosjektstilling. Les mer om hvordan Rekekka fikk praksisplass, og hennes erfaringer og tips til andre studenter.
Praksisopphold på bachelornivå
Praksisopphold på bachelornivå
Flere bachelorstudier tilbyr emner med praksisopphold hos arbeidsgiver eller andre forberedelser til arbeidslivet. Eksempler på slike emner er Medievitere i praksis, Hospitering og prosjektarbeid i kulturminneforvaltning og Entreprenørskap for musikere.
Finn deg en deltidsjobb
Oppgavesamarbeid med bedrifter
Du kan skrive bachelor- og masteroppgave i samarbeid med arbeidslivet. Valget av ekstern samarbeidspartner gjør du sammen med instituttet, som ofte har kontakt med aktuelle organisasjoner, bedrifter eller etater. Det kan også være lurt å følge med på innsida-meldinger fra ditt institutt, der det kan dukke opp muligheter for spennende prosjekter. Et annet sted for å se etter arbeidsgivere for et oppgavesamarbeid er i karriereportalen NTNU Bridge. Undersøk også om du kan søke økonomisk støtte for arbeid med oppgaven din, du finner en oversikt over stipendier og legater i Legathåndboka.