Kl. 19.00 - 22.00

Aktiviteter og stands 2017

– Ungdommens forskernatt

Velg blant nærmere 40 interaktive og spennende aktiviteter på stands denne kvelden!

Aktivitetene foregår i Realfagbyggets underetasje (U1). Forelesninger og stands er i hovedsak fordelt i to områder: aktivitetssone 1 og 2. Mer informasjon og stedsangivelse kommer i form av et aktivitetskart, i september.

NB! Vi tar forbehold om endringer i programmet frem til fredag 29. september. 

 

-----------------------------------------------------------

Bli kjent med menneskedyret!
Kan du skille mellom dyr og menneske? Test dine kunnskaper på ekte skjelettdeler og Kahoot! med bilder. Lær mer om menneskekroppen - prøv anatomisk atlas på en interaktiv skjerm.
(v/ Katrine Aronsen)

Robotsjonglør
Kan du sjonglere like godt som en robot?
(v/ Stefano Bertelli)

KunnskapsQuiz
Test deg selv i en konkurranse som har verdier - i mange betydninger av ordet - som gjennomgangstema.
(v/ Merete Røskaft, DKNVS)

Cyborg 
Her kan du se en fysisk og en virtuell Cyborg i form av en robot og et dataprogram på PC. 
Lær om hvordan signalene fra forskernes nervekulturer hjelper å styre roboten, og dermed skaper en sammensmelting av kunstig og biologisk intelligens. 
(v/ Ola Ramstad)

Hva kan vi lære av historien? 
Du kan undersøke historien ved å se (og kanskje ta på) fysiske arkeologiske gjenstander, eller ved å undersøke 3D-modeller på mobilen din. I tillegg får du testet dine kunnskaper om «fake news».
(v/ Linda Fjolstad)

Syntetisk Biologi 
Antibiotikaresistens er et stadig større problem på verdensbasis. Kan man omprogrammere virus til å ta opp kampen mot bakteriene slik at man slipper å bruke antibiotika? Studenter ved Institutt for bioteknologi konkurrerer mot studenter fra hele verden for å finne løsningen.
(v/ Mariana Sebastianpillai)

Havrom og marin teknikk
Havet er like lite utforsket som verdensrommet. Lær mer om muligheter og utfordringer knyttet til havet, og behovene for ny kunnskap og teknologi.  Prøv ny teknologi som er under utvikling ved NTNU og test dine kunnskaper.
(v/ Kristin Lauritzsen)

Mikroplast og marin forsøpling
Hvor stort omfang har egentlig marin forsøpling? Og bidrar du selv til det? 
Lær om dannelse av mikroplast i havet og se hvordan plankton reagerer på mikroplast. 
v/ Iurgi Salaverria

Urunde sirkler
Her kan du se håndfaste anvendelser av matematikk, inkludert 3D-printede figurer som viser en av grunnene til at Challenger-raketten eksploderte i 1986.
(v/ Kristian Ruud)

Skyt med elektrisk pistol
Prøv deg som skytter med vår elektriske pistol, og lær om fornybar elektrisk energi.
(v/ Hallstein Aastebøl)

Fornybar elektrisk energi
Er du nysgjerrig på magnetiske felt og elektriske komponenter? Lurer du på hvordan man kan lage strøm fra fossefall? Da er dette standen for deg.
(v/ Hallstein Aastebøl)

Matkjemi og sensorikk
Hvorfor er det så nøye med hvordan maten behandles? Bli med på forsøk som handler om matkjemi og hygiene. 
(v/ Eirin Bar)

Separasjonssprell
Her kan du lære mer om hvordan man kan fange C02 og lage drikkevann av skittent vann. Du kan også se nærmere på hvordan man lager membraner til C02-fangst.
(v/ Luca Absaloni)

Prøv innendørs rakettoppskytning
Skyt opp raketter, lag egne buttons og andre morsomme aktiviteter
(v/ Lars Pedersen)

Fler språk til flere! 
Her ser vi på verdien av språk sett fra flere perspektiver: - verdien av morsmål, med fokus på morsmålskompetanse, familietilknytning og morsmålsopplæring for minoritetsspråklige - verdien av å kunne fremmedspråk, særlig behovet for språk utover engelsk i Norge - verdien av å være flerspråklig, ikke bare praktiske men også kognitive fordeler. Her kan du også test deg selv med ulike interaktive oppgaver.
(v/ Terje Lohndal)

Prøv Hoverboard og Segway
Test dine ferdigheter på kybernetiske to-hjulinger.
(v/ Stefano Bertelli)

Revolve
Se studentenes egenproduserte racerbil! I 2016 laget de racerbilen Gnist. Den veier bare 175 kg, og har firehjulsdrift og en elektrisk motor på hvert hjul. Totalt har den en samlet effekt på 190 hestekrefter, og skal flytte bil og sjåfør fra 0-100 på to sekunder. Det er ikke mulig å få kjøpt biler med mer effekt per kilo i dag. Klarer de å toppe det med årets bil «Eld»?
(v/ Aida Angell)

Nano – hvor lite er det egentlig? 
Det finnes en hel verden du ikke kan se! Hva er det som er så spesielt med nano? Har du noen gang lurt på hvordan noe ser ut når det blir forstørret 30.000 ganger? Vi tar deg fra makro- til nanoverden på sekunder!
(v/ Birgitte Mcdonagh)

Sett spor – studér ved NTNU
Snakk med hyggelige studenter om hvordan det er å studere ved NTNU og hva vi har å tilby av studier. De hjelper deg gjerne med å finne et studie som kan passe for deg.
(v/ Camilla Valle Bakke)

ENT3R Realfagsopplæring
Møt studenter som hjelper elever fra ungdoms- og videregående skole med matte og andre realfag, og test deg selv med oppgaver fra deres forsøksdatabase. 
(v/ Lars Snekkerhaugen)

Framtidens supermaterialer for økt energieffektivitet
Keramiske materialer er så mye mer enn kruset du drikker av og tallerkenen du får servert middag på. Med utgangspunkt i det periodiske system kan vi designe materialer med de mest forbløffende egenskaper. Her ser du hvordan man kan få et tog til å sveve ved hjelp av superledende oksider, hvordan vi kan få et materiale til å vibrere ved å benytte piezoelektriske oksider og hvordan man kan overtale et telys til å bli et flomlys ved hjelp av termoelektriske materialer. Du får også se hvordan vi kan framstille hydrogen og oksygen fra rent vann og få tungtvann på kjøpet.
(v/Kjell Wiik)

Lekelab med fysikk og nanoteknologi
Møt fysikk- og nanostudenter og sjekk ut våre vitenskapelige duppeditter. Her er også møteplass for å bli med oss videre på Lekelab. Der kan du løse spennende oppgaver sammen med andre. Vi garanterer at du lærer noe nytt om fysikk og nanoteknologi!
(v/ Elise Wright Knudsen)

Makerverksted
Er du spent på hvordan 3D-printing fungerer, eller interessert i å teste virtual reality (VR)-utstyr? I Makerverkstedet U1 i Realfagbiblioteket kan du se våre 3D-printere og program for modellering i aksjon, teste VR-headset eller få demonstrert og testet spennende teknologi sammen med studenter fra Hackerspace NTNU. (v/ Maria Sindre Bjelke)

Tøff, Tøffere, Tøffest. 
Hvor tøff er du? Biologene lar deg utfordre frykten din.
(v/ Henriette Vaagland)

I fyr og flamme – se våre glassblåsere i aksjon!
NTNUs glassblåsere gjør en svært viktig jobb med å utforme utstyr til bruk i eksperimenter og undervisning. I tillegg kan de gjøre mye annet fascinerende med glass! Her kan du se dem i aksjon. 
(v/ Astrid Salvesen)

Romteknologi med studentsatellitten NUTS
Hvordan bygger man en satellitt? Her kan du se nærmere på hvordan sattellittens styringsstystem fungerer, utfordringer med forsinkelser i kommunikasjon og mye mer.
(v/ Amund Gjersvik)

3D-printing med robotarm
Se nærmere på 3D-printing med en robotarm basert på et Robot Operating System.
(v/ Daniel G. Elstad)

Robotsyn for sveising
Systemet skal kunne simulere sveising ved å legge en plaststreng i en fuge av vilkårlig utforming. Klarer roboten å gjøre det den skal? 
(v/ Daniel G. Elstad)

Vortex NTNU: Undervannsrobot
En fjernstyrt undervannsrobot kan gi oss muligheter til å utforske steder i havrommet som aldri før har vært tilgjengelige. Her kan du se en fjernstyrt undervannsrobot i aksjon, og lære mer om elektronikken og kontrollsystemet i fartøyet
(v/ Dong Zhang)

På innsiden av et elektronmikroskop
Det er ikke ofte man får se innsiden av et elektronmikroskop! Fysikerne våre har rett og slett kuttet et mikroskop i to. Her får du se innsiden av mikroskopet og få forklart hvordan det fungerer. 
Blant annet får du illustrert hvordan elektroner går gjennom mikroskopet, og lærer hvorfor diffraksjon er så viktig ved mikroskopering. 
(v/ Håkon Ånes)

Proteindesign i praksis
Her kan du lære mer om genetisk design av proteiner, proteinproduksjon i bakterier, rensing og visualisering av endrede egenskaper i proteiner ved hjelp av biokjemiske metoder og kjernemagnetisk resonnans (NMR).
(v/ Gerd Inger Sætrom)

Luksusfellen
Lær mer om personlig økonomi.
(v/ Arve Pettersen)

Ascend droneteknologi
(v/ Erling Solberg)

Røde Kors
Røde Kors vil være til stede denne kvelden og vil være plassert mello zone 1 og 2. Besøk dem gjerne, få førstehjelpstips og teste hjerte- og lungeredning i praksis (v/ Røde Kors Sanitetsvakt, Trondheim)

Mon, 25 Sep 2017 23:30:54 +0200