Aktiviteter og stands 2019

KL. 19.00 - 22.15

Aktiviteter og stands 2019

– Ungdommens forskernatt
 
Velg blant 39 interaktive aktiviteter og stands denne kvelden!

Aktivitetene foregår i Realfagbyggets underetasje (U1). Forelesninger og stands er i hovedsak fordelt i to områder: Aktivitetssone 1 og 2.
Mer informasjon og stedsangivelse se aktivitetskart for Realfagbygget.

NB! Vi tar forbehold om endringer i program frem til fredag 27. september.


Stands

Stands

 • Hvordan ta bilder fra verdensrommet?
  En kunstig satellitt er et romfartøy som kretser rundt en planet, og utfører en rekke forskjellige oppgaver. En av satellittene som bygges ved NTNU har et hyperspektralt kamera som kan overvåke algevekst i havet og oljesøl. En annen satellitt lar deg ta selfies fra verdensrommet. Her kan du lære mer om hvordan man bygger en satellitt og se nærmere på hyperspektrale bilder. (v/ Amund Gjersvik) 
 • Sett Spor- sjekk studietilbudet ved NTNU
  Stand med studenter som informerer om studietilbudet ved NTNU, studenttilværelsen og studielivet ved NTNU. (v/ Mette Larsson)
 • Designe nye materialer med miljøvennlige energikilder
  Keramiske materialer er så mye mer enn kruset du drikker av og tallerkenen du får servert middag på. Med utgangspunkt i det periodiske system kan vi designe materialer med de mest forbløffende egenskaper. Her får du se hvordan man kan få et tog til å sveve ved hjelp av superledende oksider, hvordan man kan få et materiale til å vibrere ved å benytte piezoelektriske oksider samt overtale et telys til å bli et flomlys ved hjelp av termoelektriske materialer. (v/ Kjell Wiik)
 • Test maskinlæringsspillet og se hjertet med ultralyd <3 
  Kom og test et maskinlæringsspill der du vil bli veiledet til å lage gode ultralydbilder av hjertet. (v/ Ingvild Ekroll)
 • Kryptering på internett
  Hvordan bruker vi matte og datavitenskap for å sikre kommunikasjon på internett? Her kan du eksperimentere med digtale nøkler, lage dine egene hemmelige koder, og vi viser dere hvorfor et sikkert internet er så viktig. (v/ Bor de Kock)
 • Materialteknologi – fra medisin til pyrometallurgi
  Fornybar energi og reduserte CO
  2-utslipp har aldri vært viktigere, og her spiller har materialteknologi en viktig rolle. Hva om batteriene i en Tesla kunne ytt 5 % mer og økt kjørelengden med samme energimengde? Tenk hvis en solcelle kunne gitt strøm til 1000 flere husstander? Hvilke materialer må til for å gjøre et fly 10 tonn lettere fordi metallet erstattes med lettere materialer, som slitesterke keramer? Og er det mulig å bruke hjertet til å lade batterier inne i kroppen vår? Materialteknologi og materialvalgene vi tar påvirker! (v/ Cathrine Kyung Won Solem)
 • Blått og digitalt- helt genialt
  Havmiljøet er under sterkt press. Marin teknologi kan bidra til å løse forurensningsproblemer. Kom og utforsk ulike teknologiske løsninger for å undersøke havet under havoverflaten. (v/ Kristin Lauritzen)
 • Mat og miljø? Hva kan du spise for å redde klimaet...
  Hva og hvordan må vi spise for å leve bærekraftig? Mange snakker om EAT-dietten, men hva er det  – og kan den redde klimaet?  Her kan du lære om sammenhengen mellom matprodusjon og miljø, og kanskje bli bedre kjent med smakssansene dine. (v/ Eirin Bar)
 • Ditt indre miljø. Frisk eller syk?
  Hva gjør ytre miljøpåvirkning som luftforurensning med kroppen? Tør du å se hva som foregår i ditt indre miljø? Kom og prøv anatomisk interaktivt atlas i 3D og andre spennende verktøy for å bli kjent med "kroppens indre". (v/ Katrine Aronsen)
 • Hjernens romvesener
  Hvordan behandler hjernen vår romlig informasjon i ulike situasjoner og miljø? Kom og test hjernen din sin romlige hukommelse i et virtuelt miljø. (v/ Henning Hoel Rise)
 • I fyr og flamme - se våre glassblåsere i aksjon
  NTNUs glassblåsere er viktig for forskningen, de lager avanserte glassapparatur som benyttes i ulike forskningsprosjekter. På denne standen får du møte NTNUs tekniske glassblåsere. (v/ Astrid Salvesen)
 • Skap din egen miljøvennlig energi med kroppen din
  Lite strøm på mobilen? Kom og lad den på sykkelgeneratoren vår! Se også hvor mye energi du kan produsere til andre formål, og oppdag energien i tingene rundt deg. Samtidig kan du utforske Trondheim fra et miljøperspektiv med vår interaktive applikasjon. Hva kan du bidra med for å gjøre Trondheim til en mer miljøvennlig by? (v/ Sigve Lysne)
 • Fra trepellets til drivstoff – en bærekraftig prosess
  Kan vi bruke trær og alger til å lage flybensin? Og kan vi gjøre det på en miljøvennlig måte?Fornyb are energikilder som vind, bølge og solkraft er avhengig av været, og vil gi et varierende energiutbytte. I tillegg er strømforbruket vårt varierende, noe som fører til at vi får både over- og underproduksjon av strøm.  På vår stand får du se en hel kjemisk prosess på nært hold: Trebiter omdannes til bensin. Og underveis fanges CO2 og alle gasser/faststoffer resirkuleres. (v/ Joakim Tafjord)
 • Digital overvåking av villaks gir nye muligheter
  Den atlantiske villaksen er en utsatt art, og Norge har et spesielt ansvar for å bidra til at den bevares. NINAs forskere vil vise hvordan teknologiske nyvinninger kan utnyttes for å lære oss mer om laksens liv og vandringer.  (v/ Bjørg Bruset)
 • Ascend NTNU - droneteknologi
  Prøvekjør en drone i simulator, og lær om hva studentene i NTNU Ascend gjør for å utvikle droneteknologien videre. (v/ Inger-Lovise Fjellgaard)
 • Hvordan påvirker dine digitale spor fremtiden din?
  I hverdagen vår skaper og bruker vi digitale spor som igjen påvirker hvordan vi samhandler med hverandre og teknologien vi bruker. Hvordan vil du at din digitale fremtid skal se ut? Og hva er et digitalt økosystem? Maskinlæring, stordata og digitale plattformer blir i økende grad en viktig del av hverdagen vår, men vet vi nok om effektene av disse? Det kreves kritisk tenkning for å undersøke disse prosessene. På denne standen kommer vi til å belyse samfunnsfagenes rolle i forskning på digitalisering. (v/ Tangni Dahl-Jørgensen)
 • Test fornybar elektrisk energi 
  Forskjellige demonstrasjoner knyttet til fornybar elektrisk energi. (v/ Halsten Aastebøl)
 • Se mennesker og dyrs anatomiske tilpasninger til miljøet
  Se eksempler fra vår anatomiske samling. Her får du testet dine kunnskaper om hvordan mennesker og dyr har tilpasset seg sine omgivelser. (v/ Guus Wellesen)
 • Tumorteltet - se kreftmiljøet fra innsida
  Gå gjennom tumorteltet vårt og opplev kreftmiljøet fra innsida. Her kan du også lære om hvordan vi bruker ulike bilde- og analyseteknikker for å se forskjellen på friskt, normalt vev og kreftvev, og hvordan vi jobber med å finne nye hjelpemidler for å bedre dagens kreftbehandling. (v/ Torill Sjøbakk)
 • @snakkebobla – oppgaver om språklige fenomen
  Hva kan du om språk? Hva er likhetene mellom de ulike språkene? Bli med og løs oppgaver om ulike språklige fenomen i vår «lingvistiske olympiade» (v/ Tone Ydse)
 • Makerspace
  Besøk vårt Makerverksted: Spent på hvordan 3D-printing egentlig fungerer? Ta turen innom og du kan blant annet se våre 3D-printere og program for modellering i aksjon. Visste du at 3D-printing av deler kan være mer miljøvennlig enn andre tradisjonelle produksjonsmetoder? (v/ Maria Sindre)
 • Forstå sammenhengene - forstå hvordan oljefondet påvriker samfunnet med enkle analyser
  På vår stand kan du foreta enkle analyser som gir spennende grafer,  informasjon om oljefondet og hvordan det påvirker samfunnet vårt. Hvordan blir Norsk næring etter at oljen tar slutt? Og hvordan bør fisk og andre naturressurser håndteres på en bærekraftig måte? (v/ Sigrid Johanne Husøy)
 • Materialer for bærekraftig utvikling
  Fremtidens funksjonelle materialer kan ha uvanlige egenskaper! Lage strøm direkte av spillvarme? Drive en bil med vann som eksos? Hvilken teknologi kan brukes til å lage alt fra bildeler til Formel 1, menneskelige benproteser eller til og med en base på Mars? Her viser vi frem ulike materialer som kan være viktige brikker i morgendagens energisystemer, samt muligheter og utfordringer med 3D-printing. (v/ Mikko Saraste)
 • Hva er sammenheng mellom miljø og lungekreft?
  Hvordan kan røyking, luftforurensing og dårlig innemiljø forårsake lungekreft? Her kan du lære om hvordan lungekreft diagnostiseres i dag – og hvordan det kan gjøres i fremtiden. (v/ Anine Ottestad)
 • Økte CO2 utslipp - surere hav
  Hvordan påvirker økte CO2-utslipp pH-verdien i havene? Verdenshavene blir stadig surere og surere, og dette påvirker leveforholdene til marine organismer. Her vil dere kunne gjøre enkle kjemiforsøk som demonstrerer havforsuring og lære om materialer som utvinnes fra liv i havet. 
  (v/ Mikko Saraste)
 • Jobbsmak med Virtuell Virkelighet (VR)
  Få en smakebit av forskjellige yrker og arbeidsplasser med VR-briller. Prøv deg som elektriker på en vindmølle, anleggsarbeider eller fiskeoppdretter i Virtuell Virkelighet! (v/ Ekaterina Prasolova-Førland)
 • Autonome farkoster – kunstig intelligens til lands - til vanns og i lufta 
  Kunstig intelligens i droner, båter og undervanns-slanger. (v/ Stefano Bertelli)
 • Kybernetiske farkoster – bidrar til en miljøvennlig fremtid 
  Test våre kybernetiske farkoster Segway og Hooverboard (v/ Stefano Bertelli)
 • Nano- Hvor lite er det egentlig?
  Gå gjennom nanoteknologi og se hvordan nanoteknologi kan hjelpe oss i forskjellige fagområder fra material til bioteknologi. Leke med en table top elektronmikroskop og bruke den til å se nano-size spennende ting. (v/ Amin Hossein Zavieh)
 • Roboter som gjør livet mye enklere?
  Roboter blir i økende grad en del av hverdagen og fremtiden, med en teknikk så imponerende at det kan ta pusten fra oss. Kan roboter ta over det meste av menneskenes arbeidsoppgaver? Test deg selv mot en robot. 
  (v/ Stefano Bertelli)
 • Motgift i nesen
  Det er langt flere som dør av overdose i Norge enn av trafikkulykker. Motgift i form av en nesespray er en metode utviklet ved NTNU. Den gjør det enklere å redde liv. Her får du muligheten til å øve på hjerte-lungeredning og livredning ved overdoser. (v/ Jan Barstein)
 • Olje, gass og miljø - hånd i hånd? 
  Olje- og gassvirksomheten bidrar til store verdier for 
  fellesskapet, og sysselsetter flere hundre tusen mennesker i Norge. Samfunnet er avhengig av olje og gass i mange år fremover, og det jobbes kontinuerlig for at olje- og gassvirksomheten skal bli så miljøvennlig som mulig. Her får du se flere interessante aspekter fra olje- og gassindustrien. (v/ Mohammad Golestan)
 • Fotballforskning - hva skal til for å bli fotballproff?
  Kom og få et innblikk i hva som skal til for å bli fotballproff. (v/ Stig Arve Sæther)
 • Dødselva Nidelva 
  Vann i ute- og bymiljø blir vanligvis sett på som noe positivt, men kan også utgjøre en fare for oss som ferdes i nærheten. Norske barn er dårligst i Norden til å svømme, hvor rundt 100 personer drukner hvert år  - nesten alle utendørs. (v/ Egil Galaaen Gjølme)
 • Interaksjonskafe – hvordan er ditt sosiale liv?
  Hvordan kan vi ta vare på og utvikle gode  analoge og digitale fellesskap og miljøer? Vi tester ut en analog setting - uten smarttelefoner og internett! (v/ Aksel Tjora)
 • Fort som en motorlort
  Vår høyhastighetskamera fanger opp ting det er umulig å se med det blotte øye. Kom å se hvordan vi bruker det til å filme effekter av miljøgifter og andre typer menneskeskapte stress på filtrering og respirasjon hos hoppekreps. (v/ Iurgi Salaverria)
 • På innsiden av et elektronmikroskop
  Utgangspunktet for mye av vår forskning er ett spørsmål: ''Hvordan kan vi forbedre dette materialet?''. Materialer vi studerer inkluderer halvledermaterialer, batterier og ingeniørmaterialer som aluminium. Komponentene må være mindre og mindre, batterier må holde lengre og lengre, og aluminium må være sterkere og sterkere. For å oppnå dette gjelder det å kjenne materialet godt, og med et transmisjonelektronmikroskop kan du bli godt kjent med de minste bestanddelene! (v/ Håkon Ånes)
 • Talentmakers (v/ Stian Wannebo)
 • I-manus
  Prosjektet "I-manus" lar deg oppleve atmosfæren i et bibliotek fra 1800-tallet, via AR og VR teknologi. - Besøk et rom med eldgamle bøker og bla gjennom dem; noe som er ikke mulig i det virkelige liv for bibliotekets besøkende, eller opplev en tidsreise i Pisa på 1700 tallet. Her kan du gå i gatene og oppleve flere historiske monumenter. (v/ Alexandra Angeletaki)
24 sep 2019