Researchers' Night 2017

Forelesninger

 

Denne kvelden kunne vi tilby rekordmange forelesninger med ytterst varierende tema.

Utskriftsvennlig kart og program

 


 

Fake news.   R5 kl. 19.20-19.40
Lær om hvordan man kan håndtere "fake news" med historisk kildekritikk.  Her får du blant annet testet om du selv klarer å avsløre falske nyheter.
v/ Jan Frode Hatlen

Den vanskelige samtalen.    R9 kl. 21.50-22.10  
Samtaleforsker Irmelin Kjeelas forteller om samtaler med enslige mindreårige asylsøkere, og hva de er som gjør disse så spesielle.

Forsker Grand Prix.    R8 20.50-21.10 
Hør tre kandidater fra formidlingskonkurransen Forsker Grand Prix 2016 fortelle om forskningen sin på 6 minutter!

  • Sofie Snipstad forsker på nanomedisin mot kreft
  • Olga Lehmann forsker på stillhet
  • Siri Mathisen forsker på hvordan matematikk kan brukes til å styre droner

Tegnspråk.    R3 20.20-20.40. 
Du kan flere tegn enn du tror! Lær å bli bevisst visuell kommunikasjon som er grunnlaget for tegnspråklig samhandling, og test deg selv med myter om tegnspråk og døve.
v/ Charlotte Agerup

Liv er matematikk   R1 kl. 20.50-21.10
Liv er utrolig komplisert, og det er umulig å forstå hvordan liv fungerer uten matematikken til å hjelpe oss. Jo Røislien, blant annet kjent fra bioteknologi-serien Kampen om livet på NRK, holder foredrag om matematikk og liv.

Et eventyr av en sensor. Tingenes internett    R8 21.50-22.10 
Tingenes internett vil forandre hverdagen vår på samme måte som internett og mobiltelefonen har gjort, men det vil i større grad skje i det skjulte. Du vil bli overrasket over smarte ulike sensorer kan være, og hvordan de kan påvirke hverdagen vår!  

Noen sensorer svømmer i havet og måler vanntemperatur, men er selv veldig avhengige av været. Andre sensorer kan sjekke hvordan luften er i byen, mens de passer på å samle nok solenergi til å klare seg gjennom en mørk vinter.  Her kan du lære mer om sensorenes forunderlige verden og hvordan den påvirker oss.
v/ Frank Kraemer

Knallforelesning i kjemi   R7 kl. 19.50-21.10 og 21.20-21.40.
v/ Martin Ystenes

Luksusfellen  R3 kl. 19.20-19.40 og 21.50-22.10.
Hvorfor havner noen i skikkelig pengeknipe? Arve Pettersen er førsteamanuensis ved NTNU Handelshøyskolen. På RN2017 forteller han om ulike markedsføringsaktiviteter og hvordan de kan påvirke oss til å ta ukloke valg.
v/ Arve Pettersen

Slik blir hjernen din en bedre prosessor. Om språk.    R8 kl. 19.50-20.10.
Professor Kristin Melum Eide forteller om hvordan hjernens grammatikk er bygget opp, og hvordan den spesifikt håndterer flerspråklighet. Foredraget forteller en spennende historie om vår psykologiske og biologiske evne til å lære språk, uavhengig av hvilket språk det er.

Ingeniørprosjekter i verdensklasse. R9 kl20.20-20.40.
NTNU er blant de best presterende universitetene i verden i ingeniørkonkurranser. Her presenterer tre av NTNUs ingeniørprosjekter teknologien de bruker og utvikler: Droner, satellitt og undervannsrobot.
v/ Erling Solberg

Døden – og livet etterpå    R5  21.20-21.40
Hva skjer med kroppen vår når vi dør? Hvordan kan politi og etterforskere lære av CSI?
v/ Alex Strømme

Blodet vårt - en uuttømmelig kilde til kunnskap.   R9 kl.  19.20-19.40
Synet av blod vekker ulike følelser. Enkelte besvimer bare de ser det, mens andre håndterer det i sitt daglige arbeid. Her får du høre om blodets rolle i medisinen gjennom tidene: Fra middelalderens årelating til moderne analyselaboratorier, og morgendagens forskning basert på blodprøver fra friske og syke, organisert i store og små biobanker.
v/ Jostein Halgunset

Fysikk for fakirer   R5 kl. 20.20-20.40 
Forelesning med demonstrasjoner av prinsipper i fysikken. Enkle forsøk med overraskende resultater. Her testes fysikkens lover med livet som innsats!
v/ Jonas Persson