Ola Gjønnes Grendal

Deltaker Forsker Grand Prix 2019

Ola Gjønnes Grendal

Fakultet for naturvitenskap | Institutt for materialteknologi

Ola Gjønnes Grendal

Mitt tema

Trykkokte bier

Bier brukes i stor skala i dagens industrialiserte jordbruk, og er helt avgjørende for at vi klarer å produsere nok mat til jordens befolking. Samtidig leser vi stadig oftere om at jordens bier dør, og forskere tror noe av grunnen er nettopp bruken av bier i dagens jordbruk. Hva om vi kunne laget kunstige bier til å hjelpe oss med matproduksjonen i stedet? Biene overlever og vi får mat! Ved hjelp av piezoelektriske materialer kan dette være mulig.

Som materialteknolog jobber jeg med å lage de piezoelektriske materialene. Jeg bruker en metode som heter hydrotermal syntese, som egentlig er det samme som en trykkoker. Utfordringen min er å kunne se hva som skjer inne i trykkokeren, slik at jeg kan lage de perfekte piezoelektriske materialene. 

Litt om meg

Når jeg ikke er på kontoret eller laben, er jeg ofte ute og løper, aller helst lengre turer i skog og fjell. Om vinteren kan toppturer med ski døyve de verste løpe-abstinensene. Fun-fact: Jeg ville bli søppeltømmer når jeg var liten, men ombestemte meg da jeg ble fortalt at roboter ville ta disse jobbene.

FGP, Forskningsdagene logoer

Forsker Grand Prix logo

 

Forskningsdagene logo.

Kontakt NTNU

Kontakt NTNU

Gunnar Kåre Hansen
E-post gunnar.k.hansen@ntnu.no
Mobil 915 66 365