Daniel Vethe

Deltaker Forsker Grand Prix 2019

Daniel Vethe

Fakultet for medisin og helsevitenskap | Institutt for psykisk helse

Daniel Vethe

Mitt tema

Lys og søvn

Vi mennesker er dagdyr. Vi er våkne og aktive på dagen, og sover på natten. Skiftet mellom lys og mørke har vært stabilt og forutsigbart gjennom millioner av år med evolusjon, og derfor bruker kroppene våre lyset som faller på øynene våre til å vite om det er tid for å være våken eller sove. Men i dag oppholder vi oss i kunstig belysning også når det er mørkt utendørs, noe som kan gjøre det vanskeligere for hjernen å vite når natten begynner, altså når den skal sove. 

Jeg undersøker om det er mulig å lage belysning som lurer døgnrytme-delen av hjernen vår til å tro at det er mørkt. Derfor lar jeg folk bo i forskjellige typer lys på kvelden, mens jeg samler spyttprøver- og måler den påfølgende søvnen deres. Målet er å finne en belysning vi kan oppholde oss i om kvelden, som påvirker døgnrytmen og søvnen vår minst mulig.

Litt om meg

Jeg er glad i turer i skog og mark, gjerne med hengekøye om sommeren, eller ski på vinteren. Ukas høydepunkt er ofte å spille super-lavterskel fotball sammen med kompiser. Jeg får mye glede gjennom gode samtaler med venner og samboer, og slapper gjerne av med en morsom super-helt film. Elsker å danse til 30-tallets swing-jazz musikk.

FGP, Forskningsdagene logoer

Forsker Grand Prix logo

 

Forskningsdagene logo.

Kontakt NTNU

Kontakt NTNU

Gunnar Kåre Hansen
E-post gunnar.k.hansen@ntnu.no
Mobil 915 66 365