Deltaker i FGP 2018

Forsker Grand Prix 2018

Sigrid Rønneberg

Fakultet for ingeniørvitenskap | Institutt for konstruksjonsteknikk

Sigrid RønnebergMitt tema

Superglatte overflater for isfjerning

Is er et stort problem i Norge, og lager hver vinter både store forsinkelser og farlige situasjoner. Dagens løsninger innebærer å fjerne is mekanisk ved å slå den bort, kjemisk ved for eksempel salt og avisingsvæske til fly, eller med bruk av varme ved å smelte isen. Alle disse metodene krever mye energi og er potensielt miljøskadelige.

Jeg jobber med å lage en ny metode for isfjerning der vi bruker nanoteknologi for å lage overflater som er superglatte for is. Isen sklir bare rett av overflaten! Utfordringer er at det finnes så mange typer is, at overflatene lett blir ødelagt og at vi må teste i svært lave temperaturer. Isen som dannes på ulike overflater, som for eksempel fortau, fly og biler, har ikke de samme egenskapene. 

Is er et fascinerende materiale, og ved å forske på isens mekaniske egenskaper i kontakt med overflater håper jeg å oppdage hvordan man best kan lage en overflate der isen faller av på grunn av egenvekt.

Litt om meg

Som person er jeg entusiastisk og positiv, og jeg sier ikke nei til nye opplevelser. Jeg har ofte vondt i smilemusklene, men de er heldigvis godt trent ettersom jeg har spilt tuba i snart 20 år. Når jeg er hjemme liker jeg å lese bøker og drikke masse te, og strikke mens jeg ser på superheltfilmer med venner eller samboer. I det siste har jeg også blitt god til å spille Zelda.

Forsker Grand Prix logo

 

Arrangører

NTNU logo

Forskningsdagene logo.

Kontakt

Gunnar Kåre Hansen
Epost gunnar.k.hansen@ntnu.no
Mobil 915 66 365