Eva Madland

Deltaker i FGP 2018

Forsker Grand Prix 2018

Eva Madland

Fakultet for naturvitenskap | Institutt for bioteknologi og matvitenskap

Eva MadlandMitt tema

Proteiner og sukker – hvordan snakker de sammen?

Kitin er et sukker som kroppen vår ikke produserer. Det er derimot et sukker som finnes på overflaten til uønskede bakterie- og soppceller. Dersom vi skulle bli infisert av slike inntrengere, behøver kroppen et forsvar mot dem. En viktig bidragsyter til dette er et lite protein som er spesialist på å kjenne igjen kitin.

Jeg forsker på hva som egentlig skjer i det dette proteinet møter kitin. Hvorfor kjenner proteinet igjen sukkeret og hva er «spillereglene» for at det skjer? Proteiner som kjenner igjen sukker er en sentral mekanisme i biologi, og en økt forståelse for dette er nødvendig for å forbedre og videreutvikle medisiner.

Litt om meg

Jeg jobber med sukker og proteiner både på laboratoriet og på kjøkkenet. Jeg er veldig glad i å eksperimentere med bakeoppskrifter og i å lage mat. Ved å sette dette sammen med god drikke og fantastiske venner har jeg det supert. For å holde meg i form driver jeg med buldring, og for å slappe av gjør jeg om spisestua til min egen systue hvor det til tider er masseproduksjon av fargerike klesplagg.

FGP, NTNU, Forskningsdagene logoer

Forsker Grand Prix logo

 

Arrangører

NTNU logo

Forskningsdagene logo.

Kontakt

Kontakt

Gunnar Kåre Hansen
E-post gunnar.k.hansen@ntnu.no
Mobil 915 66 365