Ny vind i seilene – Hvordan teknologi kan endre maritim sektor

Ny vind i seilene –  Hvordan teknologi kan endre maritim sektor

 

Hva handler dette om?

Illustrasjon om bærekraftig shipping.

Skipsindustrien er en av verdens mest internasjonale bransjer og har en lang historie i Norge i alle ledd, fra utstyrsleverandører til skipsbygging og skipsredere. I det kommende tiåret står bransjen foran en av de største omveltninger siden overgangen fra damp- til dieselmotorer. Hvordan legge om til utslippsfri drift og gjøre en analog flåte digital og automatisert?

11 milliarder tonn gods fraktes av skipsfarten årlig, halvannet tonn per menneske på kloden. Dette representerer 80% av global handel, men står også for 3% av verdens utslipp av drivhusgasser. International Maritime Organization (IMO) har som mål å oppnå net-zero utslipp for global skipsfart innen 2050. Veien dit er lang, men potensielle løsninger mange. Framdrift med nye typer drivstoff, instrumentering av skip for optimalisering av drift og nye design for å kunne seile autonomt er bare noen ideer som er under utvikling. 

I denne EiT-landsbyen ledet av Sensing Solutions fra Kongsberg Maritime vil du få muligheten til å lære mer om internasjonal skipsfart og ta del i å forme framtiden. Landsbyens fokus vil dreie seg om å bruke ny teknologi for å innovere en kompleks industri. 

Kongsberg Maritime er en av de største leverandører av skipsutstyr og fra våre kontorer på Grilstad i Trondheim er vi spesialisert på sensorteknologi. Våre løsninger varierer fra enkelstående sensorer til komplekse systemer som et custody transfer system (CTS) for en LNG-tanker eller vibrasjonsanalysesystem for roterende utstyr om bord. Vi har sensorer som er installert på alle typer skip, men er særskilt relevante på fraktskip for nyere type drivstoff som LNG, ammoniakk, CO2 eller hydrogen. 

Noen eksempler på potensielle temaer for gruppeoppgaver:

  • Sensorer er skipets fem sanser, men hvordan sikre korrekte målinger
  • Konsepter innen frakt og lagring av CO2
  • Logistikk i et globalt selskap med leverandørkjede fra hele verden
  • Metoder for tankinspeksjon
  • Utslippsovervåkning og miljøsertifisering av gods
  • Bruk av big data for å forutse utstyrssvikt
  • Kunstig intelligens i analyse av sensordata
     

Hvem er du?

Vi ønsker å sette sammen en gruppe av studenter som kan komme opp med nye og kreative forslag til løsninger på utfordringer den maritime industrien i dag stilles over for. Vi ønsker at gruppen om mulig lager en prototype, sentrale deler av en prototype eller en emulator av sentrale deler av den foreslåtte løsningen. Det forventes at løsningen kan ha både en hardvare og en programvare-komponent. Den ideelle studenten er nysgjerrig, søkende, eksperimenterende, utviklingsorienter og positiv. Det tillates at eksperimentet feiler. Den perfekte kombinasjon av studenter er et team bestående av maritime-, reguleringstekniske, data-, maskin- og samfunns fag-studenter. Det vil også være plass for studenter med sterk interesse for fagområdet, men med en annen teknisk eller mere allmen-orientert bakgrunn.

Hvem er vi?

Svein-Olaf Hvasshovd vil være leder for denne landsbyen. Han har lang fartstid fra industrien før han for en god del år siden hoppet over til NTNU som professor i datateknologi. Han har derfor betydelig praksis og erfaring fra industriell prosjektledelse fra ide til produkt. Han har også mere enn 10 års erfaring som Eksperter-i-Team landsbyleder.

Vi vil samarbeide med firmaet Kongsberg Maritime sin avdeling på Ranheim. Kongsberg Maritime er verdensledende innen området sensorer til maritim industri. Kongsberg Maritime har et av sine hovedkontorer i Norge på Grilstad rett utenfor Trondheim.

Fakta

Hvordan melder jeg meg opp i EiT?

Infoboks nettpresentasjoner

Viktig informasjon om EiT:

  • Det unike med EiT er fokuset på samarbeidskompetanse og gruppeprosesser.
  • Undervisningsformen i EiT forutsetter at alle bidrar og er til stede hele semesteret. Derfor er det obligatorisk tilstedeværelse hver landsbydag.
  • I motsetning til mange emner er spesielt de første dagene viktig i EiT. Det er da dere i gruppa blir kjent med hverandre, og diskuterer hva hver enkelt kan bidra med. Dere skal også utarbeide den obligatoriske samarbeidsavtalen, samt begynne å utarbeide en felles problemstilling.
  • Utfyllende informasjon om Eksperter i team finner du på siden for studenter.