Head of Office Massimo Busuoli

– Jeg elsker 70-talls disco, og har holdt 2000 konserter med bandet mitt. Musikk er terapi for meg. Jeg liker å kommunisere, og hver søndag har jeg et innslag på italiensk radio om hva som skjer i Brussel, sier Massimo Busuoli.


Massimo BusuoliItalienske Massimo Busuoli er NTNUs mann i Brussel. Han har lang fartstid fra EU, mastergrad i fysikk og elsker 70-talls disco.

Av Anne Sliper Midling, NTNU

Du har siden 2006 vært direktør for ENEA – Italian National Agency for New Technologies, Energy and Sustainable Economic Development i Brussel. Hvorfor ønsker du å være NTNUs mann i Brussel?

– Jeg liker å utfordre meg selv med nye eventyr. Jeg elsker å bygge nytt, og jeg liker å følge det jeg bygger. Det har jeg muligheten til nå, sier Busuoli.

Hva kommer til å bli de største utfordringene for NTNUs kontor i Brussel?

– Brussel er en viktig arena, og det er virkelig stedet å være. Det er flere grunner til å være her enn EU og Horizon 2020. Brussel er en scene, og en mektig arena for å bygge nettverk – også innenfor næringslivet. Men det er mange som står foran scenen, og hopper opp og ned for å få oppmerksomhet. Da må man være kreativ slik at man hopper opp når de andre er nede. Det er akkurat det å være aktiv og kreativ jeg er god til. Nå er det viktig bygge NTNU opp til å bli en sentral aktør i Brussel, og å holde aktiviteten på et nivå som er respektabelt i Brussel, sier Busuoli.

Hvordan kommer du til å gå frem mot forskerne ved NTNU?

– For NTNU er kontoret og jeg et nytt verktøy. Jeg må nå bygge gjensidig tillit med forskerne ved NTNU, og sørge for at de venner seg til at de har en ny servicefunksjon de kan benytte seg av. Folk har generelt en tendens til å være skeptisk til det som er nytt. Jeg må få forskerne ved NTNU til å forstå at jeg kan være nyttig. Jeg er her for råd og service, og jeg kommer ikke til å tvinge noen til noe de selv ikke vil. Jeg kommer ikke til å blande meg opp i den vanlige aktiviteten forskerne holder på med.

Hvilke oppgaver kommer du til å begynne med?

– Jeg kommer til å kartlegge universitetet, og sette meg inn i hvilke huller jeg kan fylle. Jeg må få en oversikt over hva jeg kan selge inn i EU-systemet, og hvordan jeg skal markedsføre universitetet. Jeg kommer også til å foreslå hvilket potensial ulike nettverk har for forskerne.

Hvilken bakgrunn har du?

– Jeg har en mastergrad i fysikk, og er en veldig god generalist. Jeg har jobbet mye med å overføre teknologi til industrien. Jeg er en dyktig markedsføringsmann som forstår forskerspråket, og som kan oversette det til noe som er salgbart. Jeg har samarbeidet med NTNU tidligere gjennom The European Energy Alliance og jeg kjenner NTNUs tidligere rektor, Torbjørn Digernes. Jeg synes han er en svært behagelig mann å jobbe med. Jeg har også samarbeidet med SINTEF, og jeg har vært i Trondheim. Reisen tok lang tid, men det er et vakkert sted.

– Når jeg begynner kommer døren alltid til å være åpen. Mitt motto for kontoret er at jeg er glad når forskerne er fornøyde, avslutter Massimo Busuoli.

Hvilke tre ting er du best til?

1. Ha en visjon og følge den.
2. Jeg er absolutt ikke sjenert, og veldig god på kommunikasjon. Jeg kommer fra Bologna i Italia. Vi er kjent for å være glade og optimistiske.
3. Jeg er veldig proaktiv til å foreslå og finne løsninger.

Åpning av NTNUs Brusselkontor

Gunnar Bovim, Bjørn Haugstad, Dag Rune Olsen, Unni Steinsmo

Rektor NTNU Gunnar Bovim, statssekretær Bjørn Haugstad, rektor UiB Dag Rune Olsen og direktør SINTEF Unni Steinsmo ved åpningen av NTNUs Brusselkontor 22. september 2015. Flere bilder fra åpningen på Flickr.