Ble i Trondheim for å få studierelevant arbeidserfaring

Foto: Sofie Sæthern
Selma Johansen Klein valgte å bli i Trondheim da vårsemesteret var over for å få prøvd seg i en studierelevant sommerjobb hos Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE).

Før sitt siste år på master i medier, kommunikasjon og IT ved NTNU valgte Selma Johansen Klein å søke etter studierelevante sommerjobber i både Oslo og Trondheim.

– Det var for å få mer erfaring. Man får jo et teoretisk grunnlag på studiet, men man har også et behov for praktisk kompetanse, og å finne ut av hva man synes er gøy å jobbe med. 

Selma har tidligere hatt en rekke studierelevante verv og jobber under studieårene, dette gjorde at hun hadde et godt grunnlag før hun fikk sommerjobben hos NTE. Selv om hun allerede hadde en del erfaring, ble sommerjobben en nyttig og lærerik opplevelse for Selma. 

– Jeg føler jeg har fått veldig mye innsikt i energibransjen generelt. Og så har jeg lært mye om forretningsutvikling, hvordan man kan utvikle ulike ideer og gå frem hvis man vil teste ut et nytt marked. 

Et nytt perspektiv

På begynnelsen av sommeren fikk Selma og resten av studentene i hennes tverrfaglige team utdelt en problemstilling som de jobbet med i 5 uker, som de presenterte ved slutten av internshipet. 

– Jeg hadde et litt annet perspektiv på ting enn for eksempel de som kom fra mer teknisk bakgrunn. Jeg så kanskje litt andre nyanser enn det de andre gjorde med problemstillingen, så det ble til at vi utfylte hverandre på det. 

Selv om det var en lærerik sommer for Selma, så forteller hun at det er ikke bare lett å sette seg inn i energibransjen. 

– Det var litt utfordrende i starten. Vi hadde innføring den første uka, og da var det veldig mye informasjon å ta innover seg. Jeg startet jo nesten på null, fordi jeg ikke kunne noe om energibransjen fra før av. Men jeg lærte veldig mye om det i løpet av de ukene, så det var en bratt læringskurve. 

Ikke gi opp

Gjennom sommerjobben i NTE, verv og jobb ved siden av studiene har Selma fått flere erfaringer som vil komme godt med når hun skal få seg fast jobb etter endte studier. Hun forteller at det er viktig å vise at man er engasjert, og ønsker å gjøre ting utenom skole også. 

– Det er positivt at du ikke bare har det teoretiske fra skolen, men at du også har vært ute i arbeidsmarkedet, og at du har referanser fra det og noe å vise til. Så jeg tror det kanskje er den største fordelen; at du har noe praktisk å vise til. 

Hun avslutter med å anbefale alle som også vil få seg en studierelevant sommerjobb om å starte så tidlig som mulig. 

– Ikke gi opp hvis du får nei på den første, andre og tredje, bare fortsett å søk. Forbered deg godt til intervjuene, og tilpass søknaden din til til de forskjellige selskapene og bedriftene du søker på.