Jobbmuligheter

Gjennom studiene

I likhet med praksis er deltidsjobb eller sommerjobb en god måte å tilegne seg verdifull arbeidserfaring gjennom studietiden, samtidig som det hjelper på økonomien. Jobben trenger ikke å være faglig relevant. All erfaring teller! Etter hvert kan du bli mer kresen på hvilke jobber du søker.

Gjennom sommerjobb og deltidsjobb blir du bedre kjent med arbeidsmarkedet og deg selv som arbeidstaker. Hvilken type kompetanse og egenskaper er etterspurt? Hvilke oppgaver og arbeidsformer passer best for deg? Det kan være lurt å gjøre seg kjent med arbeidsmarkedet tidlig i studieløpet. Les utlysninger, delta på karrieredager og bedriftspresentasjoner. Snakk med medstudenter, faglærere og alumner om hvilke råd og erfaringer de har fra arbeidslivet. Du har stor frihet og mange muligheter som student. Benytt dem mens du kan! 

 

Etter studiene

Den første jobben du tar etter endt utdanning, er ikke den som nødvendigvis definerer resten av arbeidskarrieren din. Det er kunnskapen du tilegner deg gjennom utdanningen din, erfaringer fra ulike arbeidsforhold, verv m.m. og hvem du er som person, som til sammen danner din totale kompetanse. I løpet av din arbeidskarriere vil denne kompetansen utvikles, og du vil kunne bruke den innenfor en rekke stillingsområder. En arbeidsgiver vil ofte være like opptatt av arbeidserfaring og hva du har gjort utenom studiene som karakterutskriften din. Det er opp til deg å vise fram verdien av utdanningen din, og hvordan nettopp din totale kompetanse er relevant for stillinger du søker.

Du kan lese mer om hvordan du kartlegger din kompetanse på NTNU Karriere.

 

Internships eller traineestillinger kan være et godt springbrett ut i arbeidslivet. De er som regel tilpasset nylig uteksaminerte studenter gjennom et tidsavgrenset program som inkluderer arbeidstrening og opplæring. I noen tilfeller jobber du hos flere arbeidsgivere, noe som gir bredere arbeidserfaring og nettverk. Mange studenter blir ansatt hos en av arbeidsgiverne etter programmet er ferdig. Internships og traineestillinger lyses som regel ut tidlig på nyåret.

Nysgjerrig på hvordan tidligere studenter har gjort det i arbeidslivet? I 2019 gjennomførte NTNU en omfattende kandidatundersøkelse. Resultatene er tilgjengelig i en nettportal, hvor du kan søke opp ditt fakultet, campus eller studieprogram. Her finner du NTNUs Kandidatundersøkelse