Fjernstyrt undervannsfarkost som verktøy for kartlegging av bunnfisk nær oppdrettsanlegg.

Sammendrag

Det er per i dag gode standarder for miljøundersøkelser rundt oppdrettsanlegg, men ikke noen form for kartlegging eller overvåking av villfisk i nærheten. Denne oppgaven ser på bruk av fjernstyrt undervannsfartøy, ROV, som verktøy for kartlegging av villfisk på havbunnen rundt oppdrettsanlegg, hvilke arter som lever her og hvilken avstand de har til anlegget.
En egen ROV-undersøkelse ved ett oppdrettsanlegg ble utført, hvor transekter fra anlegget ble kjørt rett ut fra merdkant ved hjelp av kompasskurs. Videokamera på ROV filmet gjennom hele transektene, og videomaterialet ble nøye analysert med tanke på identifisering av bunnfisk, i tillegg til at en metodikk for estimering av antall bunnfisk og bunnfiskens avstand fra merden ble utviklet.
I nærområdet til anlegget og ut til rundt 100m ble antall bunnfisk estimert til 11 500, med en gjennomsnittlig tetthet på 0, 074 bunnfisk/m2. Det er gjort gode resultater angående bunnfiskens avstand til merdkanteten, samt en god sammenligning mellom bunnfiskens størrelse og avstanden. Gjennom videoanalysen så man at en kartlegging av bunnfisk enkelt lar seg gjennomføre, og resultatene som fremkommer i oppgaven indikerer at ROV har stort potensiale som verktøy for kartlegging av bunnfisk.