NTNU-student utviklet mobilspill som forklarer ultralyd

Vi ser virkelig verdien av å ha en slik portal der man kan komme i kontakt med studenter som er sultne på jobb og jobberfaring

Da det medisinske fakultet skulle utvikle et lek og lær-spill for mobil/nettbrett om ultralyd, lyste de ut en sommerjobb på Ideportalen (nå Bridge NTNU). De ansatte Erlend Dahl, 5. års student på Datateknikk NTNU, og i samarbeid med forskere på NTNU og leger fra St.Olavs utviklet han et underholdene og lærerikt spill som heter Jakten på ultralydbølgene. I spillet samler du poeng ved å spille en delfin som må passe seg for hai, gjette riktig på hvilket organ du ser på ultralydbildet og bruke ekkolodd i en fiskebåt for å finne fisk. Spillet har også et konkurranseelement , og man blir rett og slett litt hektet!

Jakten på Ultralydbølgene ble første gang brukt under Forskningsdagene i høst, og fra januar 2014 vil det inngå i en utstilling om ultralyd i Medisinsk museum – et nytt museum ved universitetssykehuset St. Olavs Hospital i Trondheim. Spillet finnes både i AppStore og GooglePlay. Du kan lese mer om spillet her

Vi har snakket med Hanne Strypet som lyste ut jobben, og Erlend Dahl som utviklet spillet om hva de fikk ut av samarbeidet.

ERLEND DAHL, 5.års student, Datateknikk NTNU:

Hvem samarbeidet du med og hvordan var sommerjobben?
Utanom Hanne som er sjefen min, har eg samarbeidd med tre grupper. Den mest offisielle var ei samling av diverse folk med medisinsk og teknisk utdannelse som hadde god peiling på ultralyd. Møta med denne gruppa var sjeldne, men viktige, og gjekk stort sett ut på utforminga av sjølve spelet. Gruppa var viktig for kva som skulle vere med i spelet, og kom med mange gode idear i den første delen av arbeidet.

Litt seinare i prosessen fekk me inn ein grafikar til å hjelpe oss med grafikken og designet på spelet. I tillegg til å lage grafikken bidrog han med mange gode idear til korleis spelet kunne fungere. Arbeidsstaden min var i doktorgradsstudentane sin lesesal på sjukehuset, så eg fekk også ein god del hjelp frå dei som studerte ultralyd der. Dei bidrog med ultralydteknisk kunnskap, og hjalp meg med å skaffe fleire av ultralydbileta eg trengte til spelet.

Hva lærte du?
Eg lærte naturlegvis mykje om ultralyd, men også litt om spelutvikling. Og at det er veldig interessant å jobbe på eit sjukehus.

HANNE STRYPET, Kommunikasjonskonsulent og koordinator for Medisinsk museum, Det medisinske fakultet, NTNU:

Erlend har gjort en kjempejobb for oss, og vi er veldig takknemlig for at vi fant riktig person til oppgaven. Vi ser virkelig verdien av å ha en slik portal der man kan komme i kontakt med studenter som er sultne på jobb og jobberfaring og som sitter på masse kompetanse som trengs i denne type prosjekt. En vinn-vinn situasjon for både oss og studentene.