Oppgavesamarbeid ga verdifull kunnskap om egen kompetanse

Viktor Øverhus hos Unicare
Som masterstudent på bevegelsesvitenskap opplevde Viktor Øverhus Hassel en usikkerhet rundt egne jobbmuligheter. For å skape en sterkere tilknytning til arbeidslivet, innledet han et oppgavesamarbeid med Unicare. Det angrer han ikke på i dag.

MASTEROPPGAVE MED SAMFUNNSNYTTE

Viktor Øverhus Hassel har lenge hatt en interesse for rehabiliteringsfeltet. Da muligheten for et oppgavesamarbeid med helseforetaket Unicare dukket opp, trengte han ikke tenke seg om to ganger. Det var nemlig midt i blinken for både studiet og egne interesser.

- Oppgaven var først og fremst relevant for utdannelsen min. Interessen for rehabiliteringsfeltet ble vekket gjennom tidligere praksis, erfaringer og veiledet trening av ulike pasientgrupper gjennom bachelorgraden, forteller Viktor. 

Unicare leverer helsetjenester innen rehabilitering, og var på utkikk etter studenter som kunne undersøke om bruk av aktivitetsmålere kan øke det fysiske aktivitetsnivået hos pasienter med kroniske smerter. Kunnskapen fra en slik studie så Viktor betydningen i. Han mener det er viktig å undersøke om helseteknologi kan gjøre rehabiliteringen bedre og billigere for både institusjonen og pasienten. 

- Bruk av sensorteknologi for å måle og fremme fysisk aktivitet er et verktøy jeg tror har stort potensial innen både rehabilitering og for folkehelsen generelt, forklarer Viktor. 

Petter Gomo, fysioterapeut og avdelingsleder hos Unicare, brenner for å bedre helsen til sine pasienter. I den forbindelse så han verdien i å inngå et oppgavesamarbeid med studenter fra NTNU.

- Gjennom oppgavesamarbeid får man ofte kreative løsninger på arbeidsoppgaver og ikke minst fersk og oppdatert kunnskap rett fra fakultetet. I tillegg kan det være en god arena for rekruttering, fastslår han. 

USIKKERHET RUNDT JOBBMULIGHETER

For disiplinstudier som bevegelsesvitenskap vektlegges ofte en vitenskapelig tilnærming. For mange kan det derfor være utfordrende å se for seg hvordan den tilegnede kunnskapen kan brukes i en arbeidssituasjon, mener Viktor. 

- Velger man en akademisk utdannelse som bevegelsesvitenskap, er det verdt å vite at arbeidsmulighetene er noe begrenset. Det er ikke en profesjonsutdanning, og kan gi usikkerhet rundt videre jobbmuligheter. Det er derfor viktig å være klar over egen kompetanse og hvordan den kan brukes.

For å skape en sterkere tilknytning til arbeidslivet, peker Viktor på oppgavesamarbeid som en god løsning. Gjennom samarbeidet med Unicare opplevde han at koblingen mellom teori og praksis ble tydeligere. 

- Det å få lov til å sette kunnskap i praksis ble en drivkraft for meg. Erfaringene fra Unicare har vist at det er bruk for min kompetanse, sier han og legger til: 

- Vi "bevegelsesvitere" kan for eksempel inngå i tverrfaglige team med hovedansvar for fysisk testing og trening. Det er lett å tenke at vårt studieprogram i hovedsak er rettet mot fysisk aktivitet og prestasjon, men det er mye mer enn det. Vi skiller oss også fra f.eks. fysioterapeuter ved at studiet gir en innføring i analytiske verktøy. Denne kunnskapen er like aktuell for toppidrettsutøvere som for pasienter med ulike diagnoser. 

OPPGAVESAMARBEIDET GA JOBB

Oppgavesamarbeidet resulterte imidlertid ikke bare i verdifull kunnskap om egen kompetanse. Viktor kan også fortelle at han fikk tilbud om et vikariat som Idrettspedagog hos Unicare.

- Jeg har i år hatt en 60% stilling som Idrettspedagog, hvor jeg har jobbet med livsstilsendring. Jeg har også et engasjement denne sommeren. Det gode arbeidsmiljøet og en spennende arbeidshverdag har bidratt til stor motivasjon for å jobbe videre innenfor dette feltet, forteller han. 

Det er tydelig at Viktor gjorde et godt inntrykk under oppgavesamarbeidet. Petter påpeker at han er svært fornøyd med Viktor sin innsats og at han imponerte med et godt samarbeid med ansatte på enheten. Valget om et videre samarbeid med masterstudenten ble derfor enkelt.

- Han hadde flere egenskaper som passet stillingen godt. Han hadde blant annet en personlig egnethet i gruppesammenheng og en ro sammen med pasientene, sier Petter.

Selv mener Viktor at ulike grunner bidro til at han sikret seg et videre samarbeid med Unicare.

- Jeg var heldig og fikk et sommervikariat i forkant av prosjektet. Dette kan ha vært med på å gi meg én fot innenfor. I tillegg har jeg forsøkt å være tilgjengelig og fleksibel for arbeidsoppdrag, legger Viktor til.

SØK REISESTØTTE

Viktor kan fortelle at han er svært fornøyd med samarbeidet. Han trekker særlig frem samarbeidsvilligheten til de ansatte hos Unicare som en viktig suksessfaktor. 

- Jeg opplevde Unicare som profesjonell og veldig samarbeidsvillig, både med tanke på tilrettelegging og gjennomføring av prosjektet. Vi visste på forhånd at pasientene hadde en stram timeplan, så et godt samarbeid med de ansatte var helt essensielt. 

Med gode erfaringer og et suksessfullt samarbeid i bakhånd, har Viktor følgende råd til studenter som ønsker å skrive oppgave i samarbeid med en oppdragsgiver:

- Det er viktig å vite om oppgaven du velger er relevant for din utdanning, og at du velger et tema du synes er interessant. For meg var det en fordel at jeg kjente til bedriften på forhånd. 

Viktor har i tillegg et tips til studenter som ønsker å skrive bachelor- eller masteroppgave i samarbeid med en regional aktør.

- Søk reisestøtte fra Trondheimsregionen! Selve søknadsprosessen var enkel, og jeg fikk god hjelp fra folkene på NTNU Bridge. Da det ble mange reiser tur/retur med hurtigbåten over fjorden gjennom høsten, var økonomisk støtte et kjærkomment bidrag, avslutter han.