Drømmen om en meningsfull, internasjonal karrierestart

Den 16. oktober krydde det av studenter på «Gata» på Dragvoll med drømmer om en meningsfull karrierestart innen utvikling, bistand eller humanitært arbeid.

Programmet for den internasjonale karrieredagen var variert og gjennom dagen fikk studentene snakke om internasjonale jobbmuligheter i FN-systemet og Utenriksdepartementet, og møte flere andre organisasjoner og tjenester som er relevante for utviklingsfeltet og humanitært arbeid. Studentene som hadde forberedt seg godt fikk mulighet til å få tilbakemeldinger på CV og søknad av NTNU Karriere. Internasjonal seksjon holdt en presentasjon om utveksling og utenlandsstudier for studentene som var interessert i å høre om internasjonale muligheter allerede i løpet av studietiden. 

Dagen ble avsluttet med et foredrag der mange ledige jobber i FN-systemet ble presentert, deriblant UN Volunteers og juniorekspertstillinger. De FN-ansatte fortalte om hvordan de selv fikk jobben, hva som er viktig å fokusere på i søknadsprosessen og hvordan studentene kan skille seg ut. Studentene fikk også se hvordan et typisk FN-intervju kan utarte seg. FN-studentene og Karrieredagen avsluttet foredraget med å fortelle om deres kommende arrangementer. 

Studentene som tok turen til «Gata» var fra mange ulike studieprogram og campuser. Vi slo av en prat med noen av disse. 

Øystein som studerer master i statsvitenskap kunne fortelle at han tok turen innom standområdet fordi han ønsket å snakke med Utenriksdepartementet om hvilke internasjonale jobbmuligheter de kan tilby. For han var det spesielt interessant å høre om studentpraktikantplassene og andre muligheter ved norske ambassader verden over. Han tok seg også tid til å snakke med de andre organisasjonene og tjenestene. Allerede til vårsemesteret får han muligheten til å få en forsmak på hvordan det er å jobbe internasjonalt. Da skal han nemlig på et to måneder langt utvekslingsopphold i Irland.

– Jeg vet ikke akkurat hva jeg skal gjøre ennå, men jeg har blitt plassert i en faggruppe. Jeg tror oppholdet blir veldig lærerikt og gleder meg veldig til å komme i gang, kunne han fortelle. 

De internasjonale studentene Victoria, Minhajul og Jingjing var veldig fornøyde med at organisasjonene oppsøkte dem på campus. 

– Jeg liker veldig godt at jeg kan få direkte kontakt med arbeidsgivere her i dag. Vanligvis må jeg bruke mye tid på å lete etter muligheter på egenhånd, fortalte Victoria som er i Trondheim på ERASMUS-stipend. 

Minhajul og Jingjing var helt enig i det Victoria fortalte og la til at for dem som studerer master i global helse er det veldig relevant og interessant med jobbmuligheter i FN-systemet. De benyttet dagen flittig til å få informasjon om dette. De tok seg god tid i standområdet og fikk med seg foredraget.  

Line har allerede erfaring fra å ha jobbet som frivillig i internasjonale organisasjoner tidligere. Dette ga mersmak og nå har hun lyst til å bruke denne erfaringen og utdannelsen i statsvitenskap og samfunnsøkonomi til å starte en internasjonal karriere. Hun oppfattet den internasjonale karrieredagen som veldig relevant og fikk snakket med de fleste organisasjonene. Også hun var veldig fornøyd med at så mange stilte med stand. 

– Det er veldig fint å se at organisasjonene søker folk. Noen ganger er det ikke så lett å finne utlysninger. Da kan det føles som at det bare er jeg som leter. I dag er det veldig fint å se at det faktisk går begge veier.