Fagressurser, nyheter og tips til oppgaveskriving og litteratursøk

Per Hjort Albertsen – 100 år!

av 28. juni 2019 i Diverse, UBrss med 2 Kommentarer

Den 27. juli i år er det 100 år siden Per Hjort Albertsen (Pjort) ble født. Han var den første rektoren ved Trøndelag musikkonservatorium, som nå er blitt til utøvende utdanning ved NTNU Institutt for musikk.

Pjort var en stor personlighet, en en sentral person i Trondheims musikkliv helt til han gikk bort 96 år gammel, den 12. august 2015.

Så sent som i mars 2012 skrev han i Adresseavisen og Trønder-Avisa der han ga oss et innblikk i litt av Trøndelags musikkhistorie gjennom minneordene om sangeren Anna Marie Lyngstad Moe fra Inderøy.

Per Hjort Albertsen var utdannet arkitekt ved NTH. Faren, August Albertsen, var også arkitekt og leder for Nidaros domkirkes restaureringsarbeider, og den gangen var det nok naturlig for den unge Per å følge i farens fotspor når det gjaldt utdanning. Han hadde imidlertid vært elev ved Trondhjems musikskole fra han var liten, og kom fra et hjem med mye musikkutfoldelse. I studietiden tok han orgelundervisning hos domorganist Ludvig Nielsen, og i 1945, etter å ha vunnet en komponistkonkurranse i med verket Bendik og Årolilja, valgte han å bli musiker. Han dro derfor til Oslo og gikk et år på kirkemusikkstudiet ved Musikkonservatoriet der. Han ble så tilsatt som organist i Vår Frue kirke i Trondheim i 1948, etter nok et år med musikkstudier i København.

Han var organist, dirigent, komponist, rektor og musikklærer. Lærergjerningen på Musikkvitenskapelig institutt la han ikke på hylla før han fylte åtti år. Da syntes han selv det var på tide å gi seg. 

Det var en stor fornøyelse å prate med Pjort. Han hadde alltid en morsom replikk på lager, og var et oppkomme av historier fra den første tiden på “konservatoriet”.

Vi lar oss imponere av håndskriften hans! Han skrev noter så pent at det er vanskelig å se om det er håndskrift eller trykte noter. I heftet “Pling og Pjort synger studenterviser fra Trondheim” ser vi eksempel på noteskrift og humor. Heftet er laget i samarbeid med illustratør Helge Ryvarden som har fortalt at sammenstillingen av noter og illustrasjoner er nøye planlagt slik at tegningene skulle forsterke musikken, og omvendt!

Fra «Pling og Pjort synger studenterviser fra Trondheim»

Professor Randi M. Selvik skriver om komponisten Per Hjort Albertsen i boka Musikkopplæring i 100! (red. Wenche Waagen) at det som særmerker han fremfor mange andre norske komponister på siste halvdel av 1900-tallet, er verkene for barn og unge. I disse verkene får han vist sin lekenhet og sans for humor. Selvik skriver om flere av verkene hans, og trekker bl.a. fram Sonatine for klarinett og klaver fra 1950. Denne finnes det en innspilling av med Knut Lauritzen (klarinett) og Lisbeth Skogen (klaver).

Faksimile fra boka «Musikkopplæring i 100!

Manuskriptene etter Per Hjort Albertsen befinner seg på Ringve musikkmuseum i Trondheim.

Frida Kristine Røsand er fagansvarlig for musikk og leder for Musikkbiblioteket

Om forfatteren

Om forfatteren: Frida Kristine Røsand er fagansvarlig for musikk og leder for Musikkbiblioteket .

Abonner

Hvis du likte dette, se relaterte innlegg og aktiviteter.

Det finnes 2 kommentarer

URL for tilbakesporing | Feed for kommentarer

 1. Elin Harboe Albertsen sier:

  Tusen takk for en flott artikkel om min far Per Hjort Albertsen. Vi markerer dagen med en konsert på Lillegården (Lillegårdsbakken 42) og dere alle er hjertelig velkommne til en samling i hjemmet etter konserten. Anne Cathrine Due Aagaard har vært en ildsjel og klart å skaffe musikerere til å fremføre et knippe av hans komposisjoner og arrangementer – i skjemt og alvor. Vi gleder oss ! En stor takk til musikene og Anne Cathrine som gjør denne konserten mulig. Hilsen Elin Harboe Albertsen

 2. Tusen takk til alle som var med og gjorde 100-års markeringen så vellykket!

  Så hyggelig at også at Ringve har omtalt Pjort:
  https://ringve.no/per-hjort-albertsen-100-ar

  Det ble en flott konsert på Lillegården på 100-årsdagen!
  «Det er sånn en friskhet i musikken til Per Hjort Albertsen at man blir glad og opplivet hver eneste gang man hører den. Det er godt! Tonesettingen hans av Astrid Krog Halses tekster var en sterk åpning, det er musikk på toppnivå. Og Anne Cathrine Due Aagaard har en sjelden gjennomføringskraft, og det la noe ekstra til opplevelsen at vi fikk denne konserten i stuene hos dere på Lillegården , rom som er så fulle at atmosfære. Og tangent-uavhengig musikk i hagen, et supert punktum! » skriver Tone Mørkved i en mail.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Topp