Fagressurser, nyheter og tips til oppgaveskriving og litteratursøk

Sangbøker for barn – gamle sanger gis ut om igjen og om igjen..

av 27. november 2017 i Diverse, Noter, UBrss med 2 Kommentarer

I flere år har jeg undret meg over at det så og si hvert år kommer nye flotte barnesangbøker på markedet med nesten samme innhold. Hvor blir de nye sangene av? Jeg bestemte meg for å undersøke dette nærmere, og har sett på innholdet i ti barnesangbøker. En bok fra 1945, og ni bøker utgitt i tiårsperioden 2007-2017. (Den fra 2007 er 7. opplag av 1997-utgaven.)

Bøkene er:
Syng med oss : allsangboka for barn, Lyche forlag, 1945
Barnas store sangbok, Kagge forlag, 1997, 7. oppl. 2007
Barnas store sangbok, Stenersens forlag. 2005, 2. utg. 2009
Den store sangboken, Gyldendal, 2009
Sanger for barna, Nova forlag, 2012
Den store barnesangboka, Aschehoug, 2013
Barnas beste sangbok + 50 rim og regler, Kagge forlag. 2014
Barnas beste viser, Favola forlag, 2016
Den store sangboka, Gyldendal barn & Ungdom,1. utg. 2009, 2. utg. 2014, 3. utg. 2017
Barnas beste sangbok, Cappelen Damm, 1. utg. 2017

Jeg startet med å sammenligne den 72 år gamle boka fra 1945 som inneholder 64 sanger med boka fra 2017 som har 123 sanger. 14 sanger (23 %) fra 1945-boka er med i den nyeste boka, som altså er redigert og utgitt i 2017. Ser man på alle bøkene fra perioden 2007- 2017, så er hele 75% av sangene (d.v.s. 48 sanger) i 1945-boka utgitt fra en til ni ganger i disse. 25 sanger (39 %) er utgitt fra fire til ni ganger. Sangene som står i samtlige ti bøker, altså både den fra 1945 og de ni fra perioden 2007-2017 er: Alle fugler, Bro brille, Fløy en liten blåfugl, Mikkel rev, Per spelmann, Ro ro til fiskeskjær og Tornerose.

Hva er så nytt i den nyeste boka, den fra 2017? Det har kommet med mange sanger av Alf Prøysen og Thorbjørn Egner, men disse “nyhetene” er tross alt sanger som er skrevet for 50-60 år siden…
Innholdet ellers i 2017-boka er: Den fyrste song, Det bor en baker i Østre Aker, Eg heiter Anne Knutsdotter, Lille petter edderkopp, Se min kjole, Vi har en tulle, Små rumpetroll, Å var jeg en sangfugl, Alle barna klapper, Bind deg en blomsterkrans, Fader Jakop og mange fler i samme kategori. Den har med noen sanger som gruppa Visvas gjorde kjent på 1980-tallet, et par sanger fra Barne-TV-serien Portveien 2, tre Knutsen og Ludvigsen-sanger, tre Astrid Lindgren-sanger, Hiv o’ hoi (Sabeltann), Puss puss, så får du en suss, Postmann Pat.
De nyeste tilskuddene er én sang fra Jul på Månetoppen fra 2002, og to sanger av Tor Åge Bringsværd fra Karsten og Petra-filmene: Nattasangen og Kosedyrsangen.

Majoriteten av innholdet i 2017-boka er altså sanger som besteforeldre- og oldeforeldre kjenner fra sin egen barndom. Mange av de gamle sangene har selvfølgelig høy kvalitet, både når det gjelder tekst og melodi, og sangene er en del av vår kulturarv. Men det lages jo så mange fine nye kvalitets-sanger for barn! Når skal det ryddes mer plass til disse sangene i de flotte bøkene som gis ut hvert år?

Barnas beste sangbok, utgitt i 2017 og alle de sangbøkene som er omtalt her er egner seg godt som presanger til  dåp/navnefest, bursdag, jul osv. De er innbundet med solide permer og rygger, de er rikt illustrert med flotte tegninger, og teksten på omslaget er ofte skrevet med gullbokstaver. I hele tatt en vakker gave å gi bort. Da er det veldig synd at innholdet ikke er tilpasset tiden boka blir utgitt i. Barn elsker alle typer sanger. De lærer seg sanger som fenger dem, enten sangen er gammel eller ny. Når femåringen kommer hjem fra barnehagen og synger på favorittsangen som bestemor aldri har hørt før, hadde det da ikke vært kjekt om også denne sangen sto i den nyervervede sangboka?

En lang rekke opphavspersoner har har de siste ti-årene gitt oss utallige sangperler som dagens barn og unge og dagens foreldregenerasjon synger og har sunget i sin barndom og oppvekst. Deres sanger burde også bli trykket mellom to permer på lik linje med de gamle, f.eks.: Marianne Krogness, Karoline Herlofsen, Klaus Sonstad, Rasmus Rohde, Hogne Moe, Svenn Erik Kristoffersen, Nissa Nyberget, Runa Bergstrøm,  Anne-Lise Heide, Lage Thune Myrberget, Kim A. Hagen, Hans-Petter Moen, Geir Holmsen, Trond Brænne, Odd Espen Skjærbekk, Morten Heiberg, Knut Anders Løken, Kai Lennart Johansen, Arne Garvang, Ulf Risnes, Frank Scott, Bjørnar Løberg, Odd Nordstoga, Yngve Kvistad, Tony Waade, Eldbjørg Raknes, osv. Mange fler kunne vært nevnt!

Vi må ikke glemme de gode gamle sangene, men man kan undre seg over at forlagene gir dem ut gang på gang nesten uten at nye sanger blir viet noen oppmerksomhet. Hvorfor er det slik? Forlagene gir jo ut nye barnebøker. Hvorfor kan de ikke inkludere nye barnesanger, på lik linje som ny litteratur? Nye sanger er naturligvis aktuelle på mange måter. Temaene er både skjemt og alvor. Tekstene speiler tiden de er skrevet i, melodier og arrangementer er i moderne stil, og sangene forbindes gjerne  med populære artister/forbilder. Lydopptak av sangene er bare et tastetrykk unna for de fleste. Et resultat av forlagenes manglende oppfølging er at tekster og besifring blir lagt ut på nettet av hvem som helst uten kvalitetssikring.

Det kan ikke være noe moro for forfattere og komponister at tekster og noter legges ulovlig ut på nettet, men det som må være enda verre at tekster og noter legges ut med masse feil som forringer kvaliteten!

Heldigvis har flere opphavspersoner/utøvere med en viss produksjon gitt ut egne sangbøker til glede for de som vil synge sangene deres, F.eks. Øystein Dolmen, Geirr Lystrup  og Odd Nordstoga. Norsk kulturskoleråd har en uvurderlig serie med utgivelser av barnesanger, og sanger som barn synger som heter Kor Arti’. Fagpersonene i Kulturskolerådet har i tjue år reist rundt i hele Norge og holdt kurs for ansatte i barnehager, skoler og kulturskoler. Dokumentene i Kor Arti’ inneholder noter, tekst, beskrivelse av koreografi og lydfiler med komp. I denne serien finner man både gamle og nye sanger som barn er opptatt av. Nå er Kor Arti’-serien også tilgjengelig som nettressurs.

Kaster man et blikk på Norsk Musikforlags bøker Barnas sangbibliotek, b. 1 og b. 2 som kom i hhv 1996 og 2000, så viser det seg at de har bedre balanse mellom gamle og nye sanger. De nyeste bøkene inneholder altså mer gammelt stoff enn det som ble publisert tjue år tidligere. 

Til slutt: Et forlag som har skjønt at det er viktig med gammelt og nytt i fin blanding er Utenfor Allfarvei Forlag. De ga i 2017 ut boka Nordnorske barnesanger. Den har en fin miks av gamle og nye sanger, fra “No livnar det i lundar” av Elias Blix og Ludvig Mathias Lindeman  til “En pappa i dameklær” av Heidi Solheim.

 

Frida Kristine Røsand er fagansvarlig for musikk og leder for Musikkbiblioteket

Om forfatteren

Om forfatteren: Frida Kristine Røsand er fagansvarlig for musikk og leder for Musikkbiblioteket .

Abonner

Hvis du likte dette, se relaterte innlegg og aktiviteter.

Det finnes 2 kommentarer

URL for tilbakesporing | Feed for kommentarer

  1. Nora B. Kulset sier:

    …og ikke å forglemme NTNUmusikkbaserte Nora B. Kulsets «Mamaliye – sanger fra er år i Sør-Afrika». Ingen «gamle» norske barnesanger i den 😉

  2. Øivind Pedersen sier:

    Vi vil jo gjerne formidle kulturarven vår til nye generasjoner – og det er enda bedre hvis repertoaret kan suppleres med de siste årtiers nye barne/familiesanger! De innbundne bøkene kjøpes gjerne som gaver til barn/barnebarn. Men de er ubrukelige til å sette på pianoet uten å knekke ryggen… Flere sangbøker med spiral takk. Og hvordan er det med nettutgavene – nedlastet på nettbrett? Ikke så koselig kanskje, men der bør man kunne legge inn nye stamsanger fortløpende.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Topp