Nyheter og fagressurser for medisin, sykepleie, helse og omsorgsfag

E-ressurser for medisin og helse

Koronautbruddet påvirker åpningstid og lån av bøker, men bibliotekets digitale tilbud innen medisin og helse er tilgjengelig 24/7. Felles for alle disse ressursene er at du finner dem samlet her på Fagsiden for medisin og helse. Husk at du som regel må være tilkoblet NTNU- eller St. Olavs-nettet (direkte eller via VPN) for å få tilgang til ressurser vi abonnerer på.

Se også ressursside med COVID-publikasjoner. Følg også universitetsbibliotekets Innsidakanal Nytt fra Universitetsbiblioteket.

Dette innlegget vil bli oppdatert når flere elektroniske ressurser blir tilgjengelig. Sist oppdatert: 07.07.20.

Her har vi samlet et utvalg av våre digitale ressurser:

  • Tidsskriftsartikler
  • E-bøker
  • Videoforelesninger
  • Anatomiske atlas og oppslagsverk
  • Legemiddelinformasjon

Tidsskriftartikler 

Du finner lenker til ulike artikkeldatabaser under fanen Finn litteratur. Fra disse kan du søke fram artikler og fulltekst (se etter NTNU-knappen).

Norske e-bøker

30. juni opphører den utvidede tilgangen til Nasjonalbibliotekets digitale samlinger av pliktavlevert materiale som finnes i Bokhylla. Dette har vært et utvidet tilbud mens landets biblioteker var stengt. Dette betyr at det igjen kun er vitenskapelig ansatte som har tilgang via Feide. Studenter må søke om tilgang via Universitetsbiblioteket. Oppskriften for å søke om tilgang finnes på Nasjonalbiblioteket sine sider.

Ta kontakt med NTNU hjelp hvis du har spørsmål.

Internasjonale e-bøker

Biblioteket tilbyr en rekke ebøker innen medisin og helse

Biblioteket gir deg tilgang til den elektroniske versjonen av mange av de mest populære lærebøkene innen helse og medisin.

For medisinstudiet finnes de mest aktuelle e-bøkene på vår underside Anbefalte e-bøker for medisinstudiet. Forlagenes tilbud er ikke like godt for alle helsefagutdanningene, men se læringsplattformene Clinical Key Student og MedOne Education for alle våre e-lærebøker fra Elsevier og Thieme.

E-bøkene har en rekke funksjoner som du kan benytte hvis du lager deg en personlig bruker på de ulike e-bokplattformene. Du kan søke, zoome ut og inn, merke tekst, legge på notater og sette inn bokmerker. I tillegg tilbyr plattformene en rekke ekstra funksjoner som bilder, videoer, quizer m.m.

Vi har også tilgang til nærmere 10 000 fagbøker innen medisin og helse fra utgiveren Springer. Husk at du finner en rekke ordbøker i Ordnett.no. Du kan også søke etter tilgjengelige e-bøker i Oria og få direkte lenke til boka.

Videoforelesninger

Foretrekker du videoforelesninger, anbefaler vi HSTalks – The Biomedical & Life Sciences Collection. 2000 videoforelesninger innen biomedisin og livsvitenskap, formidlet av ledende eksperter innen sine fagfelt, inkludert flere nobelprisvinnere. Vi har nå også fått tilgang til JoVE Education Videos til 15.06.20. Her finnes en kvalitetssikrede undervisningsvideoer innenfor en rekke fagområder.

Anatomiske atlas og oppslagsverk

Vi tilbyr flere 3D anatomiske atlas og animasjoner på nett

Visible Body er et anatomiatlas med fem moduler. Her kan du lage din egen bruker, legge inn egne notater og ta tester for å sjekke kunnskapsnivået ditt i de ulike modulene.

Modulen Human Anatomy Atlas er en interaktiv 3D-modell av menneskekroppen med mange muligheter til interaktiv bruk, blant annet en avansert «Cross Sections» modul. Muscle Premium fokuserer på musklene mer spesifikt og hvordan disse er involvert i bevegelser. Anatomy & Physiology fungerer som en introduksjon til fysiologiske tema. Physiological Animations er et videooppslagsverk med 3D-animasjoner innen fysiologi og patologi. Er du interessert i fysiologi for medisinstudiet anbefaler vi imidlertid ressursen Anatomy & Physiology Online.

Anatomy & Physiology Online er en elektronisk læringssressurs som gir deg en grundig innsikt i biologiske, fysiologiske og kjemiske prosesser i kroppen. Den inneholder 19 moduler med gode 3D-bilder og interaktive modeller, informative tekster, korte animasjoner med kommentarer, illustrasjoner, kliniske «case studies», tester m.m.. Det er mulig å laste ned informasjon som pdf-filer, samt laste ned bilder og figurer.

Ackland Anatomy inneholder en rekke videoer som viser anatomi og disseksjon på godt tilpassede preparater med naturlig farge – på en pedagogisk måte. En forteller kommenterer disseksjonen og hva som vises, støttet av piler og tekst på videoen. Det er mulig å laste ned en skriftlig versjon av informasjonen som gis i videoene. Lager du en personlig bruker og logger på kan du teste deg selv med quiz som følger med databasen.

Anatomi og fysiologi – Nettsiden for anatomi og fysiologi for studenter som studerer sykepleie, helsefag, paramedisin, paramedic eller idrett. På denne nettsiden finnes  bl.a. quiz til alle temaer innenfor anatomi og fysiologi. Tilsammen er det mer enn 1200 spørsmål. Nettsiden fungerer også fint på mobilen og nettbrett, slik at studentene ikke må sitte hjemme foran pc-en. I de fleste oppgavene må studentene skrive svaret inn i et felt. På denne måten kan du trene hukommelsen din aktivt og øve på skrivemåten av fagbegrepene innenfor anatomi og fysiologi. Utarbeidet av Instiutt for helsevitenskap, Gjøvik.

Legemiddelinformasjon

Du kan finne informasjon om legemidler i Felleskatalogen eller Norsk legemiddelhåndbok.

Felleskatalogen, Norsk legemiddelhåndbok og Micromedex er viktige informasjonskilder for legemidler, bivirkninger o.l. Alle tre er gratis tilgjengelig på nettet for norske nettadresser. Merk at Felleskatalogen utgis av legemiddelindustrien, mens Norsk elektronisk legehåndbok utgis av Foreningen for utgivelse av Norsk legemiddelhåndbok der et faglig selvstendig redaksjonsutvalg har ansvaret for det faglige innholdet.

Kontakt oss

Bibliotekets ansatte har nå hjemmekontor, men det er mulig å kontakte oss via e-post:
Bibliotek for medisin og helse: post@bmh.ntnu.no
Biblioteket Tungasletta: tungabib@ub.ntnu.no
Biblioteket Gjøvik: gjovikbib@ub.ntnu.no
Biblioteket Ålesund: alesund@ub.ntnu.no

Stikkord: , , ,

Abonner

Hvis du likte dette, se relaterte innlegg og aktiviteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Topp