Nyheter og fagressurser for medisin, sykepleie, helse og omsorgsfag

LikeverdUKA: Oppsummert

5.-9. februar arrangerte vi LikeverdUKA i samarbeid med Marianne Eidem Fostervold, rådgiver i Likeverdige helsetjenester, Prestetjenesten ved St. Olavs hospital. 

Likeverdig helsetjeneste betyr like gode tjenester til alle som trenger det, når de trenger det – uavhengig av etnisk bakgrunn, språk, tro eller livssyn, alder, kjønn, seksuell orientering, bosted, funksjonsevne, og sosioøkonomiske forutsetninger.

Uka inneholdt foredrag, utstilling og sofadiskusjoner på biblioteket og St. Olavs hospital, samt at vi var vertskap for NONEMI (Nasjonalt nettverk for migrasjonsvennlige sykehus). Arrangementene var godt besøk, med deltakere fra både sykehuset og NTNU. Vi filmet tre av foredragene, som kan sees ved å følge lenkene under:

Helsekommunikasjon på tvers av kulturer
Hvordan kommunisere konstruktivt med pasienter som har en annen helseforståelse enn oss? Anne Helene Kveim Lie lege, idehistoriker og førsteamanuensis ved UiO holdt foredrag om kulturell refleksjon som viktig redskap i arbeidet for en likeverdig helsetjeneste.

I fagmiljøer om migranthelse er «health literacy» et begrep som handler om pasienters kunnskapsnivå og forståelse av vestlig medisin. Hvordan kommuniserer helsepersonell best med pasienter som har andre forståelser av hvordan kroppen fungerer og hva som skal til for å bli frisk? Kan vi lære noe av å tydeliggjøre vår egen helseforståelse og vår egen kultur?

Tolkesentralen ved OUS
Hanne Løfnes Leder for tolkesentralen ved Oslo Universitetssykehus (OUS), holdt foredrag med tittelen Hva kan vi lære av suksesshistorien om opprettelsen av egen tolkesentral ved OUS – hva er endret for pasienter, ansatte og tolker? Kulturkonsulent ved St. Olavs hospital Matri Abroud innledet.

Foredrag ved Håkon Stenmark fra RVTS Midt

Flyktninger med traumebakgrunn
Flyktninger med traumebakgrunn som pasient ved sykehuset. Håkon Inge Stenmark, Psykologspesialist RVTS Midt delte sin kunnskap om hvordan helsepersonell kan ivareta sine pasienter uten å reaktivere traumeopplevelser. En stor prosent av flyktninger har opplevd tortur eller andre traumatiske opplevelser. Mange av disse er knyttet til sykehusliknende omgivelser.

Formidle forskning?
Ønsker du å formidle forskningen din til et bredere publikum? Har du et aktuelt tema du vil diskutere, eller en ny bok du vil presentere?
Ta kontakt på post@bmh.ntnu.no for å samarbeide om arrangementer og utstillinger ved Bibliotek for medisin og helse.

Stikkord: , ,

Abonner

Hvis du likte dette, se relaterte innlegg og aktiviteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Topp