Nyheter om kilder, arrangementer og historisk materiale

Norske navn i Amerika på tidlig 1900-tall

av 11. august 2016 i Manuskripter, Primærkilde, Slektshistorie, UBrss med 2 Kommentarer

Henrik Mathiesen (1847-1927) var i kontakt med det norske miljøet i Chicago, og da i første rekke med en utflyttet skogning, advokat Olaf E. Ray (moren var fra Re). Mathiesen sendte stoff om norsk middelalderhistorie til Ray og norskamerikanerne. Ray ber om råd fra Mathiesen om hva nasjonalgaven fra det utflyttede Norge bør gå til, og i 1909 foreslår Mathiesen at gaven skal gå til restaureringen av Nidarosdomen.

Advokat Olaf E. Ray, Chicago

Advokat Olaf E. Ray, Chicago

I Trondhjems Adresseavis 16.juni 1909 omtales et vedtak gjort i Chicago om at 250.000 kr. skal samles inn til restaureringen av Domkirken som minnegave 1914 fra de «Norske i Amerika». Vedtaket kom som direkte følge av en artikkel som Henrik Mathiesen hadde skrevet i tidsskriftet «Skandinavien».

 

Emigrantene fra Norge måtte anglifisere navnene sine for å bli forstått i det nye landet. Hvilke navn valgte nordmennene da de flyttet «over»? Hvis man leter etter emigranter i Amerika må man finne ut hva slags navnevarianter som fantes. Av og til ble navn anglifisert og endret til det ukjennelige. Olaf E. Ray sendte Mathiesen en navneliste ca 1910 med eksempler på noen fornavn og dessuten etternavn som endte på -thun og -stad. Her kommer et utvalg:

Asbjørn – Osborn

Ray2

Fra Olaf E. Rays liste over norske navn i Amerika

 

Sælbjørn – Selborn

Sæbjørn – Seeborn

Middelthun – Middleton

Nordthun – Norton

Sydthun – Sutton

Hesthun – Heston

Brakthun – Brackton

Eldthun – Elton

Barthun – Barton

Bygthun – Bigton

Kalvthun – Calton

Rugthun – Ruxton

Fostad – Foster

Krogstad – Crogster

Brustad – Brewster

Skille – Shelley

 

Kilde: Privatarkiv nr.1 – Henrik Mathiesen (1847-1927)

Stikkord: ,

Om forfatteren

Om forfatteren: Sølvi Løchen. Universitetsbibliotekar ved NTNU Gunnerusbiblioteket. Ansvarlig for lokal- og slektshistorie og jobber med formidling av bibliotekets historiske kilder. .

Abonner

Hvis du likte dette, se relaterte innlegg og aktiviteter.

Det finnes 2 kommentarer

URL for tilbakesporing | Feed for kommentarer

  1. Stein Johansen sier:

    Svært interessant – anglifiseringen er fascinerende, og kom det gaver til restaurering av Nidarosdomen fra norsk-amerikanere?

    • Sølvi Løchen sier:

      Advokaten, som også var aktiv politiker for demokratene og derfor omtalt av Henrik Mathiesen i en liten avisartikkel, forberedte innsamlingen fra norsk-amerikanerne i forbindelse med jubileumsåret 1914. I et senere brev sier han at innsamlingen går tregt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Topp