Nyheter om kilder, arrangementer og historisk materiale

Lokalhistorie. Kjøpmannsslekten Knudtzon i Trondheim

LillegårdenTo sønner av tekstilhandler i Nordfriesland, Nicolai Knudtzen og Magdalene Clausen, valgte å flytte til Norge for å slå seg fram som kjøpmenn. I 1767, bare 16 år gammel, utvandret Hans Carl til Trondheim. Han ble en av de rikeste kjøpmennene i byen og ble senere etatsråd og borgermester. I 1779 giftet han seg med Karen Müller og ekteparet fikk 8 barn. I 1814 var han med en gruppe til Sverige som overleverte Kong Carl Johan samtykke fra den norske regjering til å ta ham til konge av Norge. Broren til Hans, Nicolay Hinrich, senere konsul, kjøpmann og skipsreder, reiste etter til Norge i 1784.

Knudtzonsalen, NTNU Gunnerusbiblioteket

Historien om disse to brødrene, deres aner, familie og etterslekt, er nå samlet i en bok på nesten 750 sider. Bokens tittel er: «Knuden’s krønike : en bog om den dansk-norske slægt Knudtzon.» Forfatteren, Hans Jørgen Knudtzon, er en dansk etterkommer av Knudtzon-slekten i Kristiansund.

Sønnen til Hans Carl, Broder Lysholm Knudtzon, testamenterte sin boksamling til Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab. Han var venn av lord Byron, og en av Trondheim bys første som reiste på dannelsesreiser i Europa.

Boka bidrar til Trondheims historie med mange illustrasjoner og grundige studier om slektens historie. Du kan bestille lån i Oria.no.

Stikkord: , ,

Om forfatteren

Om forfatteren: Sølvi Løchen. Universitetsbibliotekar ved NTNU Gunnerusbiblioteket. Ansvarlig for lokal- og slektshistorie og jobber med formidling av bibliotekets historiske kilder. .

Abonner

Hvis du likte dette, se relaterte innlegg og aktiviteter.

Det finnes 2 kommentarer

URL for tilbakesporing | Feed for kommentarer

  1. Andreas Søyland sier:

    Kjempefin blogg Sølvi 🙂

  2. Anne Cathrine Due Aagaard sier:

    Hei
    Hans Jørgen Knudtzon i Danmark (f. 1936-) er ikke etterkommer av Hans Carl Knudtzon i Trondheim – men etter Hans Carl´s yngre bror, Nicolay Hinrich Knudtzon (1757 – 1842) som etablerte seg som kjøpmann, konsul og skipsreder i Kristiansund, men flyttet til(bake) til Trondheim med sin kone, Janicke Fasting og deres yngste sønn Hans Thomas ca. 1809. Hans Thomas etablerte i 1818 firmaet Hans Thomas Knudtzon & søn i Trondheim. Firmanavnet er feilsitert i Hans Jørgens egen bok Knudtzon´s Krønike (2015) der han omtaler firmaet som Hans Thomas Knudtzon & co. Da er det fort gjort å forveksle onkelen etatsråd Hans Carl sitt firma Hans Knudtzon & co. Forvekslingen/sammenblandingen lever dessverre i beste velgående på ulike nettsteder og også i lokalhistoriske skrifter.
    Slektsforholdet til Hans Jørgen i Danmark er beskrevet i overnevnte bok fra s. 181 – 191.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Topp