Nyheter om kilder, arrangementer og historisk materiale

Offiserer i Danmark-Norge 1648-1814

Norsk Slektshistorisk Forening har gitt ut JCW Hirsch’ og K. Hirsch’ storverk på dvd:

«Fortegnelse over danske og norske officerer med flere fra 1648-1814»

DVD’en finnes med navneregister på en pc i Gunnerusbiblioteket. Her er personhistorie om 32.000 offiserer og andre som var knyttet til den dansk-norske hæren, deriblant mange i Trøndelag. Hele den militære løpebane til personene er registrert med pen håndskrift. Tilføyelser om slektskapsforbindelser og tegninger av våpenskjold gjør verket ekstra nyttig. For de som kjenner Ovenstads «Militærbiografier», så er antall personer mangedoblet i denne utgivelsen.

Boka ble utgitt i København 1761, og har vært eid av Gerhard Schøning.

Fra Gunnerusbibliotekets samlinger. Boka om «Kriegs Bau-Kunst» ble utgitt i København 1761, og har vært eid av Gerhard Schøning. Forfatteren var oberst i det dansk-norske infanteriet.

 

Originalen er håndskrevet og finnes i original i det Danske Nasjonalbiblioteket i København. Gunnerusbiblioteket har en gammelt mikrofilmet kopi av selve verket som er tilgjengelig i biblioteket. Den nye kopien som NSF har laget er av mye bedre kvalitet.

 

 

 

Om forfatteren

Om forfatteren: Sølvi Løchen. Universitetsbibliotekar ved NTNU Gunnerusbiblioteket. Ansvarlig for lokal- og slektshistorie og jobber med formidling av bibliotekets historiske kilder. .

Abonner

Hvis du likte dette, se relaterte innlegg og aktiviteter.

Det finnes 8 kommentarer

URL for tilbakesporing | Feed for kommentarer

 1. Magnhild Møllerup Bang sier:

  En av mine forfedre het: Johan Nicolai Møllerop / Møllerup. (1636-1700). Han var dansk, stasjonert i Det Nordenfjeldske Kompani, bodde en tid på Bjugn? Kaptein i Trondhjem infanteriregiment 1673, major 1/1-77. Endte som kommandant på Kongsvinger Festning.
  Kan det stå noe om ham i denne fortegnelsen? I så tilfelle, kan man få kjøpt DVD’n?

  • Sølvi Løchen sier:

   Takk for spørsmålet. Det kan se ut som om du har sjekket Ovenstad og funnet disse opplysningene der. I Hirsch finnes mange tusen flere personer, men det som en gang er tatt med i Ovenstad har ikke nødvendigvis mer informasjon enn Ovenstad for den enkelte personen. Vi har installert cd-en på en pc på Gunnerusbiblioteket som er gratis å bruke. Ellers kan cd’en kjøpes på genealogi.no.

 2. karen blaauw helle sier:

  Hei, Jeg leter etter en forfar på morsiden, den fransk-fødte generalmajor Louis Duchesne de Vauvert (1666-1754) som døde i Gamlebyen, Kristiania i 1754. Hvorfor/hvordan/når kom han til Norge og hvor tjenestegjorde han i Norge?

  • Sølvi Løchen sier:

   Hei, takk for henvendelsen. Jeg fant ham i kilden med våpenskjoldet. Teksten er håndskrevet og jeg vil fotografere skjermbildet og sende den til deg som vedlegg i epost.

 3. Ole-Ragnar Riise sier:

  Hei! Eg er på jakt etter stoff om ein Peder Jensen Strøm, som m.a. var lensmann i Hjørundfjorden i 1772-1774, til ein liten artikkel. Han gifte seg i Borgund i november 1663, då (og seinare) med tittelen sersjant. Då han døydde, i Bergen i 1799, vert alderen hans nemnd til å vere 76 år, slik at truleg fødselsår er ca 1723. Tidleg på året 1763 vert ein Peder Strøm oppgitt til å vere far til eit barn i Brønnøy, Nordland, med tittelen løytnant. Kan dette vere same person? Eg finn ingen informasjon om han i åra 1723-1763. Kan han ha vore utkalla i sjuårskrigen t.d.? Finst det noko informasjon om denne mannen i fortegnelsen? Alt av informasjon er av interesse.

 4. Sølvi Løchen sier:

  Hei, jeg sender svar i epost. Vennlig hilsen Sølvi Løchen

 5. Knut J.Krogstad sier:

  Hei. Jeg leter etter etter min xtippoldefar Reier Andersen(Lund) I 1741 er han omtalt som Segiant Reier Lund. Har lett hos Ovenstad der er han ikke, men det er anført at de som ikke er omtalt kan være danske offiserer ? Antakelig var han kone datter av Major Søren Rassmussen på Hårum i Hole, da hun heter Jøran Sørensdatter.

 6. Sølvi Løchen sier:

  Jeg har svart på epost. Mvh Sølvi

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Topp