Kategorier
Databaser Formidling Forskning

Les spennende nyhetssaker med historisk sus fra 1700-tallets Trondheim!

I år feirer Adresseavisen 250-årsjubileum. 3. juli 1767 utkom aller første nummer av avisen, som den gang het intet mindre enn Kongelig allene privilegerede Trondhiem Adresse-Contoirs Efterretninger. Dette var den tredje avisen som ble etablert i Norge, men den eneste som fortsatt er i drift. Trondheims egen lokalavis er med andre ord den eldste nålevende avisen i Norge!

For å markere Adresseavisens jubileumsår presenterer Siv Gøril Brandtzæg og jeg hver mandag en ukentlig nyhet fra nøyaktig 250 år siden, som del av forskningsprosjektet Enlightenment News her ved NTNU. Artiklene publiseres i Adressa Pluss +, og er med andre ord bak betalingsmur, men i likhet med mange andre pluss-saker er disse tilgjengelige gjennom det digitale mediearkivet ATEKST/Retriever. Visste du at Universitetsbiblioteket gir tilgang til denne ressursen for alle NTNUs studenter og ansatte?

ATEKST finner du i Universitetsbibliotekets oversikt over databaser:

 

Ønsker du å lese nyhetssakene fra 1767, eller nyere artikler bak betalingsmur, kan du søke etter disse i ATEKST. Nyhetssakene finner du ved å søke etter «Enlightenment News».  Er du på utkikk etter andre artikler du har sett bak betalingsmur er et tips å avgrense søket til den bestemte avisen, samt avgrense med tanke på når artikkelen ble publisert. Tips til søkeord kan være en frase fra tittelen eller ingressen til den artikkelen du leter etter.  Her har vi for eksempel søkt etter en frase fra tittelen til vår første Adresseavis-artikkel:

 

Gjennom ATEKST får du altså tilgang til helt ferske avisartikler som ligger bak betalingsmur. Dersom du imidlertid blir inspirert til å utforske historiske aviskilder har du mulighet til dette, enten gjennom Nasjonalbibliotekets nettsider eller gjennom Universitetsbibliotekets brede utvalg av avismateriale. Vi tilbyr både historisk og kontemporært materiale i ulike formater, fra papir til mikrofilm og digitale faksimiler, og vi har både lokalt, nasjonalt og internasjonalt materiale.

Av

Johanne Slettvoll Kristiansen is a postdoctoral scholar specializing in British and Scandinavian eighteenth- and nineteenth-century cultural history. She is part of an international research project exploring the historical and cultural roots of European state-sanctioned lotteries (https://www.ntnu.no/blogger/lotteryfantasy/). The project is funded by The Research Council of Norway for the period of 2022–2024.

Legg igjen en kommentar