Kategorier
Diverse Nye bøker UBrss

Filosofiske forsøk

I Audun Øfstis nye essaysamling Filosofiske forsøk, utgitt ved Novus forlag (2017), får vi et innblikk i hans forfatterskap fra 1975 til i dag. Undertittel på essaysamlingen er «Selvkritikk og selvbestemmelse og tilpasnings ambivalens», noe som åpenbart kan tolkes i vid forstand. Øfsti nevner selv . Øfsti, Audun: Filosofiske forsøkinnledningsvis at et viktig utgangspunkt er Kants bemerkning om at «den besværligste av alle dens (fornuftens) oppgaver er selverkjennelsen …» (s. 1).

Essay kan nettopp sees som forsøk, i dette tilfelle filosofiske forsøk – personlig fargede og faglig velskrevne betraktninger omkring en rekke ulike og interessante tema man er opptatt av som filosof, person og forfatter. Slik plasserer Øfsti seg i en tradisjon fra Michel de Montaignes Les Essais (1580), der nettopp betraktninger over filosofiske problemer og menneskelige forhold står sentralt.

Øfstis essaysamling har som gjennomgående tema politisk teori og filosofi, vitenskapsteori og moralfilosofi. For eksempel i essayet «Frihet, likhet og individualitet» diskuterer han politisk frihet og likhet i lys av et moderne frihetsbegrep han forbinder med Kants begrep om autonomi, og der et viktig poeng er at dette autonomibegrepet nettopp er et begrep om det som gjør alle fornuftsvesener fundamentalt like og likeberettigede. Det er ikke uten grunn at bokomslaget er holdt i fargene rødt, hvitt og blått, noe som kan henspille på begrepene frihet, likhet og brorskap (jfr. den franske revolusjon), begreper som etter Øfstis oppfatning fortsatt – dypest sett – bestemmer verdens/ menneskesamfunnets politiske agenda (s. 2).

To av essayene har ikke vært publisert tidligere, bl. a. det som Øfsti selv betrakter som det viktigste i samlingen, nemlig «Hva hindrer fred/ fredskultur». Dette ble først presentert på et seminar i 2010, og tar utgangspunkt i Kants tenkning omkring krig og fred og begrepet ‘god vilje’, altså den universalistiske anerkjennelsen av likeverdighet, kravet om ikke å gjøre unntak for seg selv. Videre omhandler dette essayet bl. a. amerikansk utenrikspolitikk og «krig mot terror» – og kan med det nylige presidentskiftet kanskje sies å ha fått fornyet aktualitet. De øvrige tekstene har vært publisert i ulike tidsskrifter (bl.a. Norsk filosofisk tidsskrift) og i antologier, men i denne utgivelsen er de fleste av dem til dels noe redigert, og til dels også oppdatert med nyere litteraturhenvisninger.

Øfsti sier selv at hans filosofiske forsøk i stor grad har «karakter av anstrengelser for å formidle mellom teoretisk og praktisk filosofi, mellom vitenskapsteori og politisk filosofi». Man kan føye til at dette gjøres med et stort personlig og faglig engasjement.

Audun Øfsti er professor emeritus ved Institutt for filosofi og religionsvitenskap. Boka er tilgjengelig på Biblioteket Dragvoll.

Fagansvarlig for drama og teater, film- og medievitenskap, kunsthistorie, filosofi og klassiske fag.
Se http://www.ntnu.no/ansatte/hegefa

Av Hege Charlotte Faber

Fagansvarlig for drama og teater, film- og medievitenskap, kunsthistorie, filosofi og klassiske fag.
Se http://www.ntnu.no/ansatte/hegefa

Legg igjen en kommentar