Team NTNU – Kunnskapsbasert toppidrett

Vi må tilrettelegge for toppidrett og utdannning

av 2. april 2019 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

Toppidrett og utdanning er mulig når det tilrettelegges fra universitetet. Det store frafallet av idrettsutøvere skjer i overgangen videregående skole – universitet hvor vi i Norge har mange titalls (ca 35) VGS-skoler som tilrettelegger men få universitet som virkelig har program for dette. På NTNU begynner vi å se resultatene av mange års arbeid på området.

På Team NTNU er det 12 toppidrettsstudenter og videre følger en statusoppdatering på hver av dem:

Trond Håkon Trondsen, sykler for Team Coop og er ferdig med 3 av 5 år på industriell økonomi og teknologiledelse.  18 topp-10-plasseringer i UCI-ritt i fjor og vant nettopp en etappe i «tour de Normandie».

Trond Håkon Trondsen, er det nå sykkelkarrieren skyter fart, 5 år etter han begynte å studere?

Petter Svingen, rodde i firerbåten for Norge i 2017, men har satset mer på studier og kommet inn på Harvard i vår hvor han ror for laget der.

Jan Schmid, snart ferdig med master i pedagogikk og konkurrert i verdenscup i kombinert siden 2001. 1 gull (stafett) og 2 sølv (team-sprint, individuelt LH) i VM i Seefeld.

Magnus Krog, også tatt ut til VM i Seefeld men presterte dessverre ikke opp mot det han viste tidligere i sesongen (2.plass verdenscup Granåsen NH). Studerer Årstudium i studier av kunnskap, teknologi og samfunn.

Jørgen Graabak, tatt opp igjen studier på samfunnsøkonomi og mener selv det har gitt en ro og balanse som har ført til utvikling i idretten også. 9 topp 3-plasseringer i verdenscup 2018/2019 og gull i stafett i VM.

Fra instagram-profilen til Jørgen Graaabak (@joergengraabak)

Sigrid Alexandersen, ferdig med bachelor i økonomi til sommeren og satser orientering. Var tatt ut til alle distanser under VM i fjor, men ble skadet. I opptrening nå og satser mot VM på hjemmebane i Østfold i 2019.

Petter Tufte, på elitelaget til Norges Roforbund, satser mot Tokyo og studerer bygg og miljøteknikk på 4. året. Gjennomfører ofte eksamen på våren på Årungen.

Eirik Mysen, ferdig med 4 år på Kybernetikk og robotikk og blant de 30 beste langrennsløperne i Norge.

Sindre Lunke, proffsyklist på Riwal-Readynez fra og med årets sesong og studerer bevegelsesvitenskap. Les mer på Procycling.no:
https://www.procycling.no/lunke-far-saerbehandling-varens-store-mal/

Trond Einar Pedersli, 8:12 på 3000 m og satser mot VM i sprint-orientering i Danmark i 2020. Ferdig med 3.5 år på industriell økonomi og teknologiledelse og planlegger å bruke 2 år til for å lette belastningen neste vår.

Jørgen Madslien, Trond Håkon Trondsen og Trond Einar Pedersli på treningsøkt i Bymarka i fjor høst

Fredrik Gjesbakk, studerer økonomi og administrasjon på 1. året og ble nr. 6 i IBU-cupen (divisjonen under verdenscupen) totalt.

Jørgen Madslien, med 3 medaljer i EM i ski-orientering i vinter, studerer Bygg og miljøteknikk.

Når universitetet tilrettelegger litt får alle disse utøverne muligheten til å utvikle seg på en arena utenfor idretten. Det gir trygghet og mestringsfølelse hvis resultatene i idretten uteblir og gode jobbmuligheter etter endt idrettskarriere. Vi jobber for at utøverne går ut begge veier, blir VM-medaljører og olympiske mestere eller jakter gode prestasjoner utenfor idretten. Og uansett om de lykkes med det ene eller det andre har de skaffet seg nyttig erfaring når det gjelder strukturert og hardt arbeid samt tverrfaglig samarbeid som de kan dra nytte av senere i livet. Hvorfor er ikke flere universitet med på dette? Litt satt på spissen kan trolig hele stillingen til toppidrettskoordinatoren på NTNU fullfinansieres om vi bare får 1 av disse 12 utøverne gjennom en utdanning de ellers ikke ville tatt.  Argumentet med ressursbruk kan derfor kun brukes FOR å tilrettelegge for toppidrett og utdanning.

Om forfatteren

Om forfatteren: .

Abonner

Hvis du likte dette, se relaterte innlegg og aktiviteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Topp