Team NTNU – Kunnskapsbasert toppidrett

Jakten på den gode prestasjon!

av 8. februar 2018 i sportslig, studier med Ingen kommentarer

Rett før det braker løs i Pyeongchang arrangerte vi konferansen «Jakten på den gode prestasjon» på Dokkhuset i sentrum av Trondheim.  Vi sa på forhånd at det skulle bli en intensiv læringsøkt, og for en lærerik dag det ble!

Oppvarming

Som oppvarming fikk vi et herlig foredrag av Thor Gotaas og en intervjurunde med Oddvar Brå. Thor kunne fortelle oss at «alt er gammelt og at ingenting er nytt». Samene har gått på felleski i hundrevis av år og de gamle skihelter blanda kautsjuk og ørevoks som de hadde under skia. «Det var jo mye større diskusjoner rundt ski i gamle dager, enn det er nå. Det er bare marginene som er mindre», sa Gotaas. Da Brå signerte kontrakt med Fischer, som produserte glassfiberski på tidlig 70-tallet, kom saken opp på stortinget. Det kunne jo skade norske skifabrikker og true norske arbeidsplasser. Det endte med at han rev i stykker kontrakten med Fischer og i et snøfattig og vått Falun-VM i 1974 ble han bestemann på treski med en 9.plass. Hvorfor er ofte store etablerte aktører konservative og lite innovative? Hvordan skaper man kontinuerlig forbedring og hva kan toppidretten, gründere og næringslivet lære av hverandre?

Hva kjennetegner vår læringskultur?

Alf Egil Bogen, kåret til årets trønder i 2012 og suksessgründer innenfor semiconductor-bransjen og nå styreleder i Novelda, representerte næringslivet i denne første av fire bolker. Frode Moen, senterleder ved Olympiatoppen Midt-Norge og forsker ved NTNU SenTIF snakket for toppidretten. Emilie Aabakken i Wiral Cam er med i en gjeng unge entreprenører fra NTNU som har laget en wire-rig (kamera-dolly på line) for konsumermarkedet. I paneldebatten ledet av ingen ringere enn selveste Vebjørn Rodal (som vet hva som kreves for topp-prestasjoner) kom det frem likheter og ulikheter i disse tre bransjene.

Alf Egil kunne for eksempel fortelle at to år før Facebook, startet han og medarbeidere AVR network, et slags forum for kunder av produktene som hjalp hverandre med kundeservicen. Forumet hadde etter hvert 200 000 medlemmer. «Vi åpnet opp og lot kundene gjøre en jobb vi ikke hadde ressurser til å gjøre selv», sa Bogen.  Frode pratet om viktigheten av å sprenge grenser, prøve og feile men også fundamentere en del valg i sikrere kunnskap, for eksempel fra forskning. Emilie var opptatt av åpenhet og feedback som en del av læringskulturen i gründerbedrifter. «Det er viktig at man bygger hverandre opp i en gründerbedrift, men man bør samtidig systematisk sette av tid til å gi hverandre feedback. «Vi hadde tabbekake i starten. Tabbet man seg ut, var det farligste som skjedde at man måtte kjøpe kake til de andre ansatte», sa Bogen. «I tillegg har jeg troen på å sette sammen gode team. Man trenger en kriger, en logisk tenker og en hjelper i midten som samler laget, er min påstand», avsluttet han.

Hvordan utvikle og videreutvikle god læringskultur via ledelse?

Monica Rolfsen (dekan ved økonomifakultetet på NTNU), Nils Kristian Nakstad (adm. dir. i Enova) og Tove Moe Dyrhaug (daglig leder i Rosenborg BK) la frem hvordan de utvikler og videreutvikler god læringskultur via ledelse. I en engasjerende og god paneldebatt, kyndig ledet av Ola By Rise kom forskjellene mellom idretten og det litt tyngre akademiske systemet frem. «Vi har de ansatte vi har, og vi har dem lenge, da handler det om å sette sammen gode team av dem man har», poengterte Rolfsen. I fotballen er det kanskje litt annerledes, hvor flere spillere byttes i overgangsvinduene. «Men vi er veldig åpne om hva vi driver med nede på brakka, og inviterer ofte fotballklubber til Lerkendal for å vise frem hva vi driver med og reiser ut til andre klubber slik at vi kan lære av andre», sa Tove. Nakstad lurte på om vi burde ha bedre mål på læring. «Vi er veldig gode på å måle kompetanse i bedriften, men hvor gode er vi på å måle læring? Her tror jeg vi kan bli flinkere», sa han som leder de ca. 80 ansatte som jobber med å bidra til omlegging av energibruk og energiproduksjon i Norge.

 

Hvordan aktivt bruke kunnskap for å kontinuerlig forbedre?

Scott Drawer (leder av «Sky performance Hub), Øyvind Rognmo fra K.G. Jebsen – Centre for exercise in medicine (Cerg), meg selv og Toril Hernes (prorektor for nyskapning på NTNU) snakket, kort oppsummert, om hvordan man på best mulig måte bør forvalte kunnskap og bruke den på riktig måte. Øyvind med erfaring fra hjerteforskning og helseundersøkelsen i (det som tidligere var) Nord-Trøndelag poengterte viktigheten av å kunne lese og analysere store datamengder for å skape verktøy som gjør det lettere å ta gode valg i fremtiden. Som forsker på skiskyting trakk jeg frem Ole Einar Bjørndalen og hvordan han har vært en innovatør (med lidenskap og nysgjerrighet) i skiskyting og drevet idretten fremover basert på tilgjengelig kunnskap og egne ideer. Jeg tror også at et grundig gjennomtenkt rammeverk som setter basisen for hvordan man kan jobbe må være på plass, ellers blir utviklingen for tilfeldig. Scott trakk frem viktigheten  av å innhente kunnskap utenfor sitt fagfelt. Mer om Scott Drawer under Key Note, nedenfor. Toril Hernes ledet paneldebatten og fremmet også hvordan ny teknologi kan hjelpe oss med å analysere store mengder data gjennom f.eks. maskinlæring.

Hvordan kan teknologi avdekke og påvirke uutnyttet potensial?

Jan Kocbach som har mange års fartstid som utvikler og analytiker av sensordata i idretten mener det blir viktig å kunne behandle store mengder data på en god måte, og kunne formidle relativt enkle budskap basert på komplekse analyser. «Det blir ikke noe problem å samle data, sensorene eksisterer og vi kan nesten samle inn så mye vi vil til slutt, men man glemmer ofte basisen som gjør det mulig å bruke disse dataene på en fornuftig måte», poengterte Kocbach. Siri Bye Johansen fra NTNU technology transfer (TTO) viste hvordan de jobber for å skape verdier av forskningsresultater og hvordan reisen fra en god ide hos en forsker til et kommersielt produkt kan være. Viktigheten av at vi har nok forskere som tør å ta ideen videre, som f.eks. tarmstifteren som gjør det enklere å stifte sammen en tarm etter operasjon uten av verktøyet river med seg stingene når det skal dras ut igjen. Wenche Brenne Drøyvold som har doktorgrad i klinisk medisin og er daglig leder i Technoport ledet paneldebatten

Nedjogg

Key note speaker Scott Drawer holdt et fantastisk foredrag om innovasjon og læring i prestasjonmiljø. Gjennom reelle eksempler fra arbeid innenfor formel 1, ulike olympiske idretter og Team Sky fortalte Scott noen av suksesshistoriene bak de gode britiske prestasjonene innfenfor disse idrettene. Han presenterte «the fun theory» og fortalte hvordan innspill fra noen som står helt utenfor fagfeltet kan være helt revolusjonerende for å oppnå de gode prestasjonene. Som eksempel viste han hvordan kona hadde stilt det enkle spørsmålet: «Hvis dere er så gjennomsvette i sykkelkonkurranser, hvorfor tester dere luftmotstand på NTNU SIAT med helt tørre drakter?», og hvordan en fysiker lurte på hvorfor den sterkest som drar i front under 4-manns sykling i velodromer legger seg inn bakerst på rulla. «Hvis den sterkeste i feltet legger seg bakerst og luftmotstanden for hver rytter går ned med så mange prosent vil det ikke være bedre om den nestbeste legger seg inn som nr. 2?».

Til slutt jogget Team NTNU ned ved Petter Svingen (roing og Indøk), Mathias Rundgreen (langrenn og økonomi og admin) og Håkon Jarvis Westergård (orientering og industriell matematikk. Vi hørte litt om motivasjonen for å studere ved siden av toppidrettssatsingen og hvordan utøverne løser utfordringen med kombinasjonen toppidrett og utdanning i det daglige. I tillegg fremmet vi det unike ved et tverrfaglig team som Team NTNU hvor de beste toppidrettsstudentene fra forskjellige utholdenhetsidretter og studieretninger møtes jevnlig til erfraringsutveksling, i tråd med den norske toppidrettsmodellen.

Takk til alle foredragsholdere, bidragstytere og publikum for en svært lærerik dag!

Scott Drawer (Team Sky) om hvordan man får ting gjort

Emilie Aabakken la frem læringskulturen som har gjort at Wiral Cam endte opp en cable cam for konsumermarkedet og skaffet 1 million dollar til oppstart via kickstarter

Om forfatteren

Om forfatteren: .

Abonner

Hvis du likte dette, se relaterte innlegg og aktiviteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Topp