Kategorier
kombinert langrenn sportslig studier

Går for gull i tre disipliner

Jørgen Graabakk og Jan Schmid har valgt en av de mest krevende idrettene verden har å by på. De skal være best i både skihopping og langrenn. Kombinert er en idrett som krever fokus og hard jobbing på flere felt, og er ikke en idrett for hvemsomhelst. Men det er ikke nok for disse gutta. På toppen av det hele tar de studiepoeng ved NTNU. De går for gull i både hopp, langrenn og utdanning.

Jørgen er en ivrig jeger. Nå jakter han på toppform så han kan kjempe om medaljer i OL

 

Toppidrettsakademikerne

Som en del av universitetets satsing på toppidrettsakademikere er Graabak og Schmid en del av Team NTNU. Teamet tilrettelegger for at de beste utøverne kan kombinere satsing i verdenstoppen med studier. En skulle tro at dette gikk utover idrettsprestasjonene, men paradoksalt nok viser både Graabakk og Schmid bedre resultater i løypa enn de har gjort på lenge.

I verdenscupåpningen i Ruka hentet Jan Schmid hjem en andre- og en fjerdeplass og Graabak hadde seieren innen rekkevidde men falt mot slutten av løpet. Helgen etter på Lillehammer var begge igjen på pallen. Noe er på gang i Trondheim, og kanskje ligger noe av svaret i bøkene. – Det å ha skole ved siden av idretten har hjulpet med å tenke på andre ting. Etter en litt trøblete periode i høst er det gøy å føle at man har kontroll i økonomifaget, og jeg mener det er en av hovedårsakene til at formsvikten ikke ble langvarig. Det er lett å grave seg ned i at ting ikke fungerer i idretten, sier Graabak.

Koble av, koble på

NTNU og Olympiatoppen samarbeider i å velge ut utøvere som får toppidrettsstatus og dermed tilrettelagt studieløp ved NTNU. Fagansvarlig for mental trening og coaching ved Olympiatoppen, Frode Moen forteller om viktigheten for toppidrettsutøvere å ha noe å koble av med på siden av idretten.  – For mange kan det lønne seg å ha noe annet enn trening å tenke på i visse perioder av treningsåret. Det å føle at man har fremgang på en annen arena i livet kan redusere stress, sier avdelingslederen for Olympiatoppen Midt- Norge

Trener Bjørn Kåre Ingebrigtsen er fornøyd med sesongstarten. – Det var en god start for laget, og både Jan og Jørgen har vist seg skarpe både i hoppbakken og i løypa. Jeg tror det har vært positivt for Jørgen og Jan å ha noe annet å rette fokuset på. I en OL-sesong er det selvfølgelig det sportslige som kommer først, men slik jeg kjenner Jørgen og Jan er de flinke til å balansere dette.

 

Trener Bjørn Kåre Ingebrigtsen og Jørgen Graabak er enige om at studier ved siden av satsingen mot OL er fordelaktig for Jørgen

 

Jan Schmid har kombinert satsing i verdenstoppen i kombinert med utdanning i ni år, og har over 300 studiepoeng i forskjellige fag. – Jeg startet først på kjemi, men alle labforsøkene og det obligatoriske oppmøte lot seg ikke kombinere med et toppidrettsliv. Jeg har studert tysk og psykologi, men studerer nå til mastergrad i pedagogikk. Jeg har alltid trivdes med å ha noe annet ved siden av, og det har vært viktig for følelsen av å ha fremgang på en annen arena også. Etter å ha fokusert 80% av treningen i år mot utvikling i langrennssporet viser Jan gamle takter, med pallplass i verdenscupåpningen i Ruka.

24-timers-utøveren

Professor og daglig leder ved Senter for toppidrettsforskning ved NTNU, Øyvind Sandbakk, forteller at konseptet om 24-timers-utøveren gjerne blir misforstått. – Det handler om å ivareta hele mennesket, 24 timer i døgnet. Naturligvis må det legges til rette for at prestasjonsutviklingen er optimal, men for å ha livsbalanse og motivasjon til å gjennomføre det arbeidet som kreves over tid, må også andre behov tilfredsstilles. Dette er for eksempel å legge til rette for en karriere etter idretten, noe som gir trygghet i treningsarbeidet og mestringsopplevelser på en annen arena, mener professoren.

Det er nå seks år siden forrige mesterskapsmedalje for Schmid, men til vinteren ønsker han å kjempe om flere. Graabak har to olympiske gull å forsvare fra Sotsji.

 

Jan Schmid og kombinertlandslaget har et tett samarbeid med Olympiatoppen Midt-Norge og NTNU Senter for toppidrettsforskning. Sammen har de lagt grunnlaget for årets OL-sesong, som startet veldig bra for Jan sin del.

Fakta om Jørgen Graabak

 

Fakta om Jan Schmid

  •      Var sveitsisk statsborger fram til 2006 og konkurrerte for Sveits i verdenscupen til og med 2006-sesongen
  •      Har deltatt i tre OL; i 2002, 2006 og 2010
  •      Ett VM-sølv (2009) og tre VM-bronser (2009 og 2011)
  •      Studerer til mastergrad i Pedagogikk ved NTNU

Fakta om Team NTNU

  • Etablert i 2008
  • Samler NTNUs beste toppidrettsstudenter fra utholdenhetsidretter.
  • Teamet er åpent for NTNU-studenter, bosatt i Trondheim, som har toppidrettsstatus og satser i en prioritert individuell idrett hos
    Olympiatoppen (OLT).
  • Teamet er komplementært til allerede eksisterende tilbud for toppidrettsstudenten. Gjennom tett kontakt med studietilretteleggingsansvarlige ved NTNU, lagene utøveren representerer, Olympiatoppen og andre samarbeidspartnere er Team NTNU et bindeledd som støtter toppidrettsstudenten i å oppnå optimal utvikling både i idretten og i akademia.
  • Team NTNU legger til rette for erfaringsutveksling på tvers av idretter
  • Tidligere utøvere inkluderer Celine Brun Lie (5. og 6. plass OL 2010), Silje Øyre Slind (2.plass prøve-OL 2017, NM-gull stafett 2015), Tore Bjørseth Berdal (langløper i Ski Classics)
  • Utøvere 2017/2018: Jørgen Graabak, kombinert/samfunnsøkonomi (2 OL-gull, 2 VM-sølv), Jan Schmid, kombinert/pedagogikk (2 VM-sølv, 3 VM-bronser), Trond Håkon Trondsen, sykkel/industriell økonomi (5.plass NM), Mathias Rundgreen, langrenn/økonomi og administrasjon (4.plass NM, 2.plass Norgescup), Eirik Mysen,langrenn/kybernetikk (6.plass NM), Håkon Jarvis Westergård, orientering/industriell matematikk (VM-sølv stafett), Anine Ahlsand, orientering/ingeniørvitenskap (NM-gull),  Trond Einar Moen Pedersli , orientering/industriell økonomi og teknologiledelse (NM-gull), Sigrid Alexandersen, orientering/økonomi og administrasjon (NM-sølv stafett), Petter Svingen, roing/ industriell økonomi og teknologiledelse (NM-gull og VM-dobbeltfirer), Petter Tufte, roing/ bygg og miljøteknikk (nordisk mester) og Jens Holm, roing/finansiell økonomi (kongepokalvinner, lettvekt singlesculler, VM-)
  • Mer informasjon https://www.ntnu.no/studier/teamntnu

 

Forskning på kombinert fra SenTIF

Association between laboratory capacities and world-cup performance in Nordic combined.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28662163

How Do World-Class Nordic Combined Athletes Differ From Specialized Cross-Country Skiers and Ski Jumpers in Sport-Specific Capacity and Training Characteristics?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26791774

Concurrent Development of Endurance Capacity and Explosiveness: Training Characteristics of World-Class Nordic-Combined Athletes.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26561961

 

Ett svar til “Går for gull i tre disipliner”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *