Norges teknisk-naturvitenskapelige universitetet

Ytringer må møtes med ytringer

Av 12/01/2015 i Samfunnsliv
Illustrasjonen er en av de mest brukte symbolene etter terrorhandlingen i Paris.

Denne symbolske illustrasjonen av Lucille Clerc har gått verden rundt etter terrorhandlingen i Paris.

I helgen gjorde jeg noe jeg aldri har gjort før. Jeg deltok i en demonstrasjon. Journalistene i Trondheim arrangerte en demonstrasjon mot terrorhandlingene i Paris, der journalister og politi ble drept i en aksjon mot redaksjonen i et satiremagasin.

Jeg deltok fordi vernet om ytringsfriheten ikke er en sak for journalister alene.

Det er en sak for meg. Og deg. Jeg leste med interesse UAs lederartikkel; «Det var fryktelig med Charlie Hebdo, men…». Jeg er enig med redaktøren. Det finnes ikke forbehold mot ytringsfriheten. Den må være absolutt.

Krenkende ytringer er en uheldig bivirkning av ytringsfriheten, men ikke en berettigelse for vold og terror. Krenkende ytringer må møtes med ytringer. Også fra dem som ikke blir krenket.

Men å tenke at vi skal innskrenke friheten til ytringer fordi vi ikke liker frihetens muligheter, blir i seg selv umulig. Konsekvensene blir utålelige for oss som har smakt demokratiet. Med sitt ansvar og sine muligheter.

Dette er ikke en lek, det er alvor. Derfor deltok jeg.

Stikkord: , , , , , , , ,

1 kommentar

URL for tilbakesporing | RSS feed for kommentarer

  1. Hoshiar Nooraddin sier:

    Katastrofer maa laer oss hvordan kan vi leve sammen. verdens 1,2 kriger har laert alle at vi har en verden som vi maa bo i sammen. Paris katastrofe maa ogsa laere oss hvordan kan vi sammen men uten aa hate.

    http://www.aftenbladet.no/meninger/omdal/Kyss-en-muslim-3604926.html#.VLDjayG5SqA.facebook

Toppen