Norges teknisk-naturvitenskapelige universitetet

En modig fredsprisvinner

Ayat al-Qurmezi får Studentenes fredspris for 2015. (Foto fra Al-Qurmezis blogg.)

Ayat al-Qurmezi får Studentenes fredspris for 2015. (Foto fra Al-Qurmezis blogg.)

ISFIT kunngjorde i dag at Ayat al-Qurmezi fra Bahrain er tildelt Studentenes fredspris for 2015. Jeg slutter meg til gratulantene! Al-Quermezi er en modig ung kvinne. Den tidligere lærerstudenten har valgt poesi som sin uttrykksform når hun, i likhet med titusener andre i hjemlandet krever sosial rettferdighet og respekt for menneskerettighetene.

Dikt mot undertrykking

23 år gamle Ayat er sjiamuslim og tidligere lærerstudent ved University of Bahrain. I 2011 ble hun dømt til ett års fengsel for ulovlige ytringer, etter å ha lest opp frihetsdikt på Perleplassen; bahrainske demonstranters samlingspunkt. Dommen fikk mye medieoppmerksomhet, og flere menneskerettighetsorganisasjoner fordømte arrestasjonen. Al-Quermezi ble løslatt igjen etter få uker, trolig nettopp som følge av press fra blant andre Amnesty International. På tross av løslatelsen er tiltalen mot henne ikke trukket tilbake, og hun er fortsatt underlagt utreiseforbud fra Bahrain. I følge familien ble hun også utvist fra universitetet da hun ble fengslet. På tross av trusler og arrestasjoner, har Al-Qurmezi fortsatt å protestere mot regimet og i januar ble hun igjen tiltalt for hatefulle ytringer mot regimet, etter å ha lest et av sine dikt under et protestarrangement.

Viktige pådrivere

Studenter spiller ofte en viktig rolle i fredsprosesser og som pådrivere for menneskerettigheter. Studentenes fredspris er en viktig støtte til studenter over hele verden i dette arbeidet. Som rektor er jeg både stolt og glad over at våre studenter, som nyter godt av demokrati og menneskerettigheter, engasjerer seg i støtte til medstudenter rundt om på kloden som kjemper for de samme rettighetene. Fredsprisen skal overrekkes under den Internasjonale Studentfestivalen i Trondheim (ISFIT) i februar neste år. Jeg ønsker Ayat al-Qurmezi til lykke med prisen, og håper jeg får anledning til å møte fredsprisvinneren personlig under i forbindelse med overrekkelsen.

Stikkord: , , , , , , , , ,

Stengt for kommentar.

Toppen