Norges teknisk-naturvitenskapelige universitetet

Nye muligheter #denfølelsen

Av 12/08/2014 i Samfunnskontakt, Utdanning
Immatrikulering på NTNU. (Foto: NTNU/Glen Musk)

Immatrikulering på NTNU. (Foto: NTNU/Glen Musk)

Blanke ark og fargestifter til. Det er den stemningen som preger campus i dag. Først og fremst, naturligvis, for mer enn 7000 spente, nye studenter. Men jeg kan love at den kriblende følelsen av forventning også smitter over på oss som er så heldige å jobbe på NTNU.

Selv hadde jeg min første opptreden som rektor foran et hav av nye studenter på plena bak Hovedbygningen i fjor. Det var en opplevelse jeg gjerne skulle delt med så mange som mulig, den lar seg nesten ikke beskrive. Men jeg traff også mange som har jobbet på NTNU i mange år, som fortalte at de gjerne tar en tur ut fra kontoret på immatrikuleringsdagen, bare for å kjenne på stemningen. Det oppfordrer jeg egentlig alle til å gjøre i disse dagene; kjenn på følelsen av nye muligheter. Og kjenn på hvor herlig inspirerende det er å være omgitt av alle disse unge, entusiastiske og kloke hodene.

Så vet jeg at veldig mange av dere akkurat nå forbereder mottak av nye studenter. Det er godt å vite at dere vil ta i mot dem like godt som alltid! En nystelt, flott og trivelig campus er også en del av velkomsten. Det er en glede å komme gående til Gløshaugen om morgenen, og jeg merker at det gjør meg litt ekstra stolt. Hjertelig takk til dere som har lagt ned så mye innsats for at campus skal skinne!

I går ønsket jeg velkommen de internasjonale studentene som begynner hos oss i høst. I disse tider er det nærliggende å se at internasjonal studentutveksling er mer enn bare akkurat det.  Utveksling av kunnskap, men også av erfaringer, holdninger og verdier er i seg selv et bidrag til fred og forståelse i verden. Kunnskap og verdier er også et gjennomgangstema i dagens immatrikuleringstale. Du kan lese talen i sin helhet her:

Rektors tale ved immatrikuleringen 2014

Kjære nye studenter, kjære statsråd Vidar Helgesen, andre gjester og venner av NTNU, kjære kolleger. Har dere en bra dag? Det har jeg!

Jeg skulle ønske dere for et øyeblikk kunne bytte plass med meg, og se det jeg ser herfra: Et hav av spente, forventningsfulle unge mennesker.  Det er virkelig et helt fantastisk syn. Til dere nye studenter: Jeg skulle ønske jeg kunne gå rundt og ta hver av dere i hånden, se dere inn i øynene og si velkommen.  Velkommen til nye utfordringer, til nye gleder – og noen nye bekymringer. Velkommen til en ny hverdag. Velkommen til NTNU!

Dere har jobbet hardt for å komme hit. Dere har kjempet med rekordmange andre søkere om denne plassen. Aldri har så mange – mer enn 12 000! – hatt NTNU som førstevalg. Karakterkravene til de aller fleste fagene var dermed også høyere enn noen gang.

Dere har jobbet hardt.  Men det var verdt det. Jeg kan love dere at det var verdt det. Jeg kan love dere en ting til: Det blir ikke mindre hardt fra nå av! Det er vanskelig å komme inn ved NTNU, men det er nesten like vanskelig å komme ut. Dere vet antagelig at NTNU er det universitetet hvor det er aller vanskeligst å få gode karakterer. Til gjengjeld har jeg enda et løfte til dere: Det vitnemålet dere tar med dere ut herfra, det bærer et kvalitetsstempel. Vårt mål er at et vitnemål fra NTNU skal gi forsprang, det skal rykke dere fram i køen hos de arbeidsgiverne dere søker. Velkommen til hardt arbeid!

Ja, vi stiller krav til dere.  Men det betyr også at dere kan stille krav til oss! Og jeg lover igjen: Vi stiller store krav til oss selv. Vi må utvikle og fornye oss – hele tiden!

I januar startet vi fire prosjekter for innovativ utdanning. Målet er at det som utvikles i disse fire miljøene, skal smitte over og fornye og videreutvikle utdanningsmetodene på tvers av hele NTNU. Hva betyr det at utdanningen er innovativ? Det viktigste – du som student settes i sentrum. Vi mener at kvaliteten ligger i hva den enkelte student lærer, ikke hva faglærerne underviser. Selv om det henger sammen. Det kan bety ny teknologi og nye metoder. Men først og fremst handler innovativ utdanning om å utfordre status quo.Det kan bety at både lærer og student må bevege seg ut av komfortsonen.  Velkommen ut av komfortsonen!

Det ligger også et sterkt og forpliktende krav til oss selv i den visjonen vi har valgt for NTNU: Kunnskap for en bedre verden.

Er det noen her som mener at verden kan bli bedre enn den er i dag? Opp med hånden! Velkommen til å være med og gjøre den bedre!

For verden MÅ bli bedre! Store befolkningsgrupper lever i bunnløs fattigdom, og uten det mest grunnleggende helsetilbud. Miljøet er under press, klimaendringene er blitt en reell trussel. Samtidig bidrar religiøse, etniske og politiske konflikter til at menneskers liv rives i stykker.

Denne sommeren har noen av disse menneskelige tragediene rykket nærmere: I Vest-Afrika er ebolaepidemien ute av kontroll. Vi mangler både vaksine og en kur mot sykdommen. I Gaza er mer enn 1300 palestinerne drept, og mer enn 7000 skadet. 90 prosent av dem er sivile. Mange er barn.

Samtidig har vi lett for å glemme de katastrofene som ikke fyller førstesidene her og nå. I Sør-Sudan har borgerkrigen drept tusenvis av mennesker. Nå frykter FN at 50.000 barn vil sulte i hjel og syv millioner mennesker vil bli syke. Jeg kunne nevnt flere.

Er det håpløst? Eller kan vi tro at det finnes en løsning? Selv om vi ikke sitter med alle svarene, vet vi at det disse utfordringene krever mer enn noe annet, er ny kunnskap. Både den rene, faktiske kunnskapen som resulterer i en ny vaksine. I nye måter å skaffe rent vann. I bærekraftig energi. Men også den kunnskapen som skaper innsikt og forståelse, som skaper holdninger og verdier.

Den kunnskapen skal dere være med på å skape! La aldri noen fortelle dere at dere ikke kan gjøre en forskjell. La aldri noen ta fra dere troen på at det er mulig å skape kunnskap for en bedre verden.  Velkommen til et universitet med en visjon – og som tror på den visjonen.

Dere har valgt å bruke noen av de viktigste årene av deres liv sammen med oss på NTNU. Jeg har tre konkrete ønsker om hva dere skal ta med videre.

Det første er innsikt. Jeg er trygg på at dere vil ha dyp forståelse og grundig innsikt i fagområdet deres, når dere går ut herfra med vitnemålet i hånden.

Det andre er nysgjerrighet. Jeg håper nysgjerrighet var en av driverne som fikk dere til å starte på et langt og krevende studieløp. Jeg håper dere går ut med enda større nysgjerrighet når dere fortsetter veien inn i yrkeslivet.

Det tredje er gode verdier. For gode karakterer er viktige, og det er gode karakterer som har bragt dere hit. Men god karakter er viktigere!

NTNU har fem kjerneverdier. De er kreativ, konstruktiv, kritisk; respektfull og omtenksom.  Det handler blant annet om respekt for ulike fagtradisjoner og disipliner, og verdien av meningsulikhet. Det handler også om en grunnleggende respekt for andre mennesker.

Den respekten skal vi bruke til å bekjempe fremmedfrykt og diskriminering.  Vi skal bruke den til å fremme likeverd og toleranse på tvers av livssyn, kultur og kjønn. Vi skal bruke den til å framelske mangfold. Ikke bare i det store samfunnet der ute. Men i hverdagen. På lesesalen, i kantina, i idrettsbygget, på nachspielet. Det er også å skape en bedre verden – der du er. Velkommen til å skape gode verdier.  Velkommen til et mangfoldig fellesskap. Velkommen til nye vennskap. Noen av dem vil vare livet ut.

NTNU samarbeider med organisasjonen MOT. Det gjør vi, fordi vi deler mange av de samme verdiene. I dag vil jeg minne om én av dem: Mot til å si nei. Det gjelder ikke minst når dere straks skal kaste dere ut i det helt unike studentmiljøet som gjør Trondheim til Norges beste studentby. Jeg lover, med hånden på mitt bergenske hjerte: Denne byen og studentlivet er berusende nok i seg selv; det er ikke behov for mye ekstra stimuli for å ha strålende opplevelser! Velkommen til en studiestart med alle sansene skjerpet!

Helt til slutt vil jeg si til hver og en av dere: Takk for at du valgte oss! Takk for at du valgte NTNU.

Og om du skal huske bare én ting fra denne dagen, la det være dette: Ditt bidrag har betydning.  Vi på NTNU skal skape kunnskap for en bedre verden. Velkommen med på laget!

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Stengt for kommentar.

Toppen