Her skriver vi om medieforskning ved NTNU

Inn i kunsten – ut av boksen

Med kunsten får han oss ut av boksen. Dette er professor Andrew Perkis’ metode for å frigjøre kreativitet og skape innovasjon.

Professor Andrew Perkis

Professor Andrew Perkis

Det er i hvert fall det han forsker på – blant annet i samarbeid med Adresseavisen.

Hva er du mest interessert i som forsker?

– Skjæringspunktet mellom kunst og teknologi, svarer Andrew, og utdyper:

– Spesielt hvordan vi i teknologi kan utnytte kunstnerisk virksomhet for kreativitet og innovasjon. Hvordan kan kunsten motivere oss til å tenke utenfor boksen, hvordan kan vi få til disruptiv innovasjon – slike «ødeleggende» innovasjoner som endrer tidligere forutsetninger? Kan vi bruke estetikk til å knekke innovasjonskoden, spør han.

Andrew er mangfoldig både når det gjelder bakgrunn og forskning. Men kreativitet er kanskje fellesnevneren for denne allsidigheten:

– Jeg vil utforske og forstå kunstneres metoder og innsyn. Jeg vil bygge opp felles plattformer for kunstnere og teknologer og ikke minst lære og forstå dere språkbruk og metoder. Gjennom dette vil jeg bygge opp nok tillit til at vi virkelig jobbe sammen på NTNU. Vi bruker Artec som arena for dette fellesskapet, forteller Andrew.

 

– Har du noe eksempel på hvordan dere gjør dette som forskere?

Min egen forskning akkurat nå er mot sensorbasert digital historiefortelling. Det gjør jeg ved å bygge store offentlige infrastrukturer og utforske kunst og teknologi i offentlig rom. Et eksempel er Adressaparken.

 

I Adressaparken utenfor Adressa samarbeider NTNU, Adressa og Trondheim kommune om et eksperimentelt rom. For tiden er det en installasjon der som tester ut kobling av interaktiv digital kunst med aktuelle nyheter.

I Adressaparken utenfor Adressa samarbeider NTNU, Adressa og Trondheim kommune om et eksperimentelt rom. For tiden er det en installasjon der som tester ut kobling av interaktiv digital kunst med aktuelle nyheter.

 

Det er et uterom utenfor Adressas nye lokaler i Trondheim sentrum. Her har NTNU, Adresseavisen og Trondheim kommune skapt en unik park – en interaktiv installasjonspark – som er åpen for alle, som en gammeldags allmenning. Vi ønsker at flest mulig skal bruke Adressaparken, både etablerte grupper, hackere, nerder og alle andre som har en utforskertrang.

Kunstner og nyheter

«Parken vil bli et levende sted med konserter, debatter og mye annet for byens befolkning. […] en unik park, der bruk av kunst, digital teknologi og mediehuset skal gi helt nye opplevelser for publikum. Adressaparken skal bli den teknologiske parken,» står det i presentasjonen av parken.

Kunstneren Wendy Ann Mansilla

Kunstneren Wendy Ann Mansilla

Nå er det kunstneren Wendy Ann Mansilla, tilknyttet IME, som er engasjert for å lage en fast interaktiv kunstinstallasjon som skal stå der i tre år. Gjennom denne kan man oppleve hvordan kunst, interaksjon og teknologi belyser et dagsaktuelt tema fra samfunnsdebatten.

Adressaparkens infrastruktur er unik og kan «bestilles» gjennom Midtbyen management og brukes på linje med alle andre offentlige byrom administrert av Trondheim kommune. Det har allerede vært flere gode eksempler på bruk av parken, blant annet enn tsjekkisk gruppe som i løpet av en uke laget en interaktiv lys- og lydinstallasjon i parken.

Andrew forteller at NTNUs forskningen omkring dette foregår ved deres laboratorium Sense-IT.

– Hva betyr det for forskningen at dere her kan jobbe med et case i virkeligheten?

Det gir min forskning et applikasjons-perspektiv. Og mine master- og ph.d.-studenter får muligheten til å bryne seg på virkelige problemstillinger som de ikke ville truffet på labben, sier han.

– Hva var det som vekket denne interessen en gang i tiden?

Min egen forskning innen multimedia signalbehandling, spesielt brukt i underholdningsindustrien, ledet meg til kringkastere og digital kino som hovedapplikasjonsområder. Det flyttet fokus mer over på innhold enn bare teknologi. Derfra gikk det videre til digital historiefortelling og til kreativitet, sier han.

– Hva har du gjort frem til der du er nå?

– Jeg tok diplom innen akustikk ved NTH og jobbet på Sintef ELAB med å implementere Norges kandidatkoder for GSM systemet, begynner Andrew.

hjemmesiden hans kan vi se at han ble siv.ing. i 1985, tok doktorgrad i 1994, og enda en mastergrad i 2008.

– Kan du nevne noe av det du har vært med på opp gjennom årene?

Ja, det kan han definitivt, og lister opp:

  • Feilrobusthet i talekodiing for mobil og satellitt.
  • Informasjonsteori (i grunnforskningsperioden).
  • Bildekompresjon – ble med i ISO JPEG og var med å utvikle JPEG2000.
  • Multimedia systemer. Ble med i ISO MPEG og var med å utvikle MPEG-21.
  • Var med å utvikle konseptene UMA – Universal Multimedia access og QoE – Quality of Experience.
  • Var med å digitalisere kinoene i Norge i 2005.
  • Definerte Immersive Media Technology Experiences som i dag inkluderer 360 video og VR.

Portefølje av forskning

Nå har Andrew en portefølje av forskningsprosjekter han er involvert i, noen relatert til media mens noen går i andre retninger. Porteføljen består av både nasjonale og internasjonale prosjekter, spesielt EU-prosjekter:

Andrew er også involvert i ledelsen av samarbeidet mellom NTNU og Polaris Media som NxtMedia er en arena for. Også internasjonalt er han blitt engasjert i samarbeidet mellom mediebransjen og akademia:

– Men det hender vel at du også vil koble av fra faget. Hva gjør du da?

Andrew smiler. Vi skjønner at nå kommer noe han liker:

– Det er å fiske i havet. Å være på sjøen i båten min på hytta i Lesundet, som ligger i Aure på Nordmøre.

Og ved siden av fisken nyter han også basketball – for tiden som leder for Norges basketballforbunds region i Midt-Norge.

 

Andrew Perkis var blant forskerne som presenterte aktuelle prosjekter for bransjens topplederkonferanse Medieleder 2016 i Bergen i mai.

Andrew Perkis var blant forskerne som presenterte aktuelle prosjekter for bransjens topplederkonferanse Medieleder 2016 i Bergen i mai.

Abonner

Hvis du likte dette, se relaterte innlegg og aktiviteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Topp