Kunnskap for en bedre verden.

Påkopling til EUs læringsressursdatabase?

Connection to EU’s learning resource database?

EU har åpnet tilgang til en stor læringsressursdatabase; eduOER. OER står for Open Education Resources, og er en samling av beskrivelser av læringsressurser, med pekere til læringsressursene der de ligger. Et LOR som Bibsys DLR passer godt inn i denne modellen. DLR vil da både være kilde til beskrivelser av de åpne læringsressursene som eduOER kan høste inn, som bruker av beskrivelsene i eduOER.

Om en fagtilsatt som bruker av Bibsys DLR skulle velge å publisere en læringsressurs åpent, så vil eduOER i denne modellen få lov til å høste beskrivelsene, og lenke seg opp mot ressursene i DLR.

En bruker i Bibsys DLR og i tilsvarende systemer som er knyttet til eduOER vil kunne søke i alle læringsressursene som finnes i eduOER, direkte fra sitt eLS/LMS slik som Blackobard Learn eller Instructure Canvas), og sette inn læringsressursene direkte inn i sitt undervisningsmateriell. Et kraftig og intuitivt søkesystem vil gjøre det enklere å finne det «rette» læringsmateriellet.

Så til de mer tekniske detaljene – for de som er interesserte i det:

eduOER forklarer sammenkoplingen slik – i en figur som er relativt intuitiv:

concept2

DB er databaser som inneholder beskrivelser av læringsressurser – dvs. metadata, inklusive titler, type innhold, beskrivelser av innhold, lenker (URLer, internet-adresser) til innhold osv. Pilene viser hvor disse metadataene flyter, og hvordan de både samles oppover i systemet (dvs. mot eduOER), og spres nedover mot lokale databaser (DB) slik som Bibsys DLR, og gjøres tilgjengelig til The USER – meg og deg! 🙂

I denne figuren kan vi se Bibsys DLR i flere roller: Som The University sin tilknytning, The Library or reserach project sin tilknytning og The NREN som det samlende punktet.

Alle metadata som skal være åpne i Bibsys DLR, vil her deles med eduOER. På samme måte deles metadata i eduOER til Bibsys DLR, slik at DLR sine brukere får tilgang til å søke i, og lenke seg opp mot millioner av læringsressurser fra de universiteter, høgskoler og forskningsinstitusjoner som knytter seg opp mot eduOER.

Om den fagtilsatte ønsker å dele en ressurs åpent, så vil kollegaer og studenter over hele verden kunne finne den gjennom sine LOR-systemer, direkte fra eduOER, eller via systemer som høster inn metadata fra eduOER. Denne formen for åpen publisering er med å oppfylle blant annet NTNUs slagord – Kunnskap for en bedre verden.

Når kommer eduOER til Bibsys DLR? Tidligst i januar 2017, senest februar, om budsjetter og annet styrende står oss bi.

Arnt Richard Rørvik er opprinngelig kybernetiker, har arbeidet som førstekonsulent/overingeniør ved Nasjonalbiblioteket, som høgskolelektor ved Høgskolesenteret i Nordland (nåværende Nord universitet) og har vært leder for IKT tjenesteutvikling ved HiST. Jobber både med utvkling, strategi og arkitektur, og har vært prosjektleder tidligere ved innføring av nye tjenester for ansatte og studenter ved HiST.

Kan kontaktes på epost arnt.r.rorvik@ntnu.no, eller på tlf. 73559167.
Fram til 1.1.2017 leder jeg prosjektet "LOR ved NTNU".

Abonner

Hvis du likte dette, se relaterte innlegg og aktiviteter.

Det finnes en kommentar

URL for tilbakesporing | Feed for kommentarer