Masterstudenter i naturfagdidaktikk med forskningsarbeid på Mausund Feltstasjon
Hovedbilde: Elevene dro opp et tykt tau som lå nedgrodd.
Tre masterstudenter i naturfagdidaktikk ved Institutt for lærerutdanning ved NTNU, Sunniva, Stine og Ane, har vært en uke på Mausund ved Mausund Felststasjon der de gjennomførte sitt forskningsarbeid. Forskningsarbeidet til masterstudentene er først og fremst å undersøke skoleelevers kunnskap og holdninger om plastproblematikken og spesielt plast i havet, før og etter gjennomført undervisningsopplegg på Mausund.

Tirsdagen og onsdagen kom to 8. klasser fra Fillan skole i Hitra kommune til Mausund. Masterstudentene holdt først foredrag i idrettshuset for elevene i temaet Bærekraftig utvikling og plast i havet. Hver klasse ble inndelt i fem grupper. Studentene fikk god dialog med elevene med å gjennomføre blant annet fleip, eller fakta spørsmål.

Etter foredraget gikk elevene til ei vik i nærheten. Der var det på forhånd gjort klart fem stasjoner. Hver stasjon var et avgrenset område på stranda på ca 1,5×1,5 meter.

Hver gruppe fikk i oppdrag å gjennomføre en ruteanalyse ved først å plukke opp alt de fant av plastprodukter og annet marint avfall og legge det plastsekker. De plukket alt de fant på overflaten og det de fant nedover i jordlaget. De jobbet med dette en time.





Elevene jobbet konsentrert og var ivrige i arbeidet. Da de skulle avslutte jobben etter en time utbrøt en elev i en gruppe: vi kan da ikke gå fra det som er igjen!
Elevene fikk lastet plastsekkene sine på lasteplanet på ei bil og deretter gikk de til tredje stoppested denne dagen, som var Mausund Feltstasjon. Der ble det servert wraps og juice som var levert fra Havna kafe. Etter måltidet ble det de hadde samlet i plastsekkene tømt ut på et plastunderlag og hver gruppe sorterte og telte opp det de hadde ryddet.



Resultatene ble ført på skjema og det ble kåret vinnere ut ifra antall enheter og vekt på det som var samlet. Hver gruppe var også innom feltstasjonen og fikk demonstrert hvordan plast kan skilles fra jord ved å blande det i saltvann og de fikk sett i stereolupe, hvordan mikroplast kan påvises.

Masterstudentene samler inn sin empiri ved at elevene svarer på spørreskjema før og etter undervisningsopplegget. Spørsmålene er formulert for å undersøke elevenes kunnskap og holdninger om plast som havner ute i naturen. Masterstudentene observerte to grupper under foredraget, under feltarbeidet hvor elevene ryddet plast og under arbeidet på Mausund Feltstasjon da de sorterte det de hadde samlet. De to gruppene som ble observert, ble til slutt intervjuet da undervisningsopplegget var gjennomført.
Det ble kåret to vinnergrupper, basert på antall og vekt på det som ble samlet inn. Premien var is. Men alle fikk hver sin is for den innsatsen de hadde gjort denne dagen.
Det var fire lærere med fra Fillan skole både tirsdag og onsdag. De har planlagt at de vil jobbe tverrfaglig med temaet bærekraftig utvikling, basert på det undervisningsopplegget elevene deltok på da de var på Mausund. De ga også tilbakemelding om at de ønsker å gjenta tilsvarende opplegg neste år.

Hilde Ervik
Hilde Ervik er førstelektor ved Institutt for lærerutdanning ved NTNU.