Kategorier
Mediebidrag

Debatt om gode tiltak for å forebygge og behandle overvekt

Denne måneden har det vært debatt om hva som er gode tiltak for å forebygge og behandle overvekt. Forekomsten av overvekt og fedme har økt sterkt siden 80-tallet. 7 av 10 nordmenn er overvektige. Tall fra den siste HUNT-undersøkelsen (HUNT 4) tyder i midlertidig på at den sterke økningen i fedme har avtatt noe. Her er et nylig oppslag fra NRK om fedmeutviklingen

Rapporten Sunnere matomgivelser i Norge. Vurdering av gjeldende politikk og anbefalinger for videre innsats ble lansert 15.september 2020 og kommer med en rekke anbefalinger. Den beskriver det fagfolk flest er enige, nemlig at omgivelsene våre og tilgjengelige matvarer påvirker i stor grad hva vi spiser og tiltak virker best når de er rettet mot alle. Norsk politikk må endres og satse på virkemidler som å heve prisen på usunn mat og forbud mot reklame for slik mat.

Rapporten ble utgangspunkt for diskusjon i Debatten på NRK samme dag hvor et panel av eksperter diskuterte anbefalingene. Her deltok blant annet Steinar Krogstad, leder av HUNT-undersøkelsen ved NTNU.

Debatten NRK 15.09.20 handlet om overvekt og fedme

I kjølevannet av denne debatten skreve Bente Prytz Mjølstad, fastlege og førsteamanuensis ISM, denne kronikken Elefanten i rommet i Adresseavisa. Kronikk-forfatteren stiller spørsmål ved nytte av å veie av folk i alle aldre og ærend på fastlegekontoret.

Bente Prytz Mjølstad Foto: Karl Jørgen Mathisen, NTNU

Litt senere samme uke skrev fastlege og forsker, Anne Jølle, et annet tilsvar i Adresseavisa med tittelen Jeg tror ikke fastlegens råd ville hjulpet der hun beskriver de store utfordringene helsetjenesten har med å hjelpe overvektige ned i vekt.

Anne Jølle Foto: Privat