mind moves with matter, body blends into space

Utstilling | Passer for ungdom/voksen

Sommerutstilling på Kunsthall Trondheim

THORA DOLVEN BALKE (Norge), ANN IREN BUAN (Norge), BRIT DYRNES (Norge), TIBOR HAJAS (Ungarn), ÉVA MAG (Romania/Sverige), FRANCESCA WOODMAN (USA)

Utstillingen viser kunstverk av seks internasjonale kunstnere, hvorav to har tilknytning til Trøndelag. Utstillingen viser skulpturer og fotografier som speiler menneskekroppens vilkår i verden. På forskjellige måter taler verkene om at kroppen er i en konstant utveksling med omgivelsene sine og på vei til å gå i oppløsning; en evig unntakstilstand kan man si. Dessuten ser vi at kroppen består av materialer som alt annet, og som alt annet preges av tid, klima og vilkår. Gjennom kunstverkene dras kroppen vekk fra reklameestetikkens polerte estetikk og viser kroppen som den er: sterk, skrøpelig og omsorgstrengende.

Utstillingen presenterer fire nordiske kunstnere sammen med to sentrale kunsthistoriske referanser. Utstillingens kurator er Helena Holmberg.

Deltakende kunstnere

Thora Dolven Balke (f. 1982, Oslo) utdannet fra Kunstakademiet i Oslo og Bergen, og Mountain School of Art i Los Angeles. Hennes fotografier – polaroidbilder, fotoalbum så vel som filmer – er preget av en dagbokpreget, subjektiv tilnærming der forholdet mellom fiksjon og realitet forblir uavklart. Hun har hatt en rekke utstillinger både i Norge og internasjonalt.

Ann Iren Buan (f.1984, Stjørdal) er utdannet fra Kunsthøyskolen i Oslo, Kungliga Konsthögskolan i Stockholm og China Art Academy, Hangzhou. Gjennom tegning og skulptur utforsker Buan forestillinger om forråtnelse og destruksjon. Buan har hatt en rekke separatutstillinger, senest på OSL contemporary.

Brit Dyrnes (f.1955, Trondheim) er utdannet i faggruppe keramiske disipliner fra Kunstakademiet i Trondheim og Staatliche Akademie der Bildenden Künste Stuttgart 1974-79. Hun har abeidet aktivt som keramiker med hovedvekt på keramisk skulptur i over 20 år.

Tibor Hajas (f. 1946, Ungarn – d. 1980) utforsket kroppens grenser, liv og død, gjennom performance, så vel som film og poesi. Hajas var hovedsakelig aktiv på 70-tallet, da Ungarn var under kontroll av Sovjetunionen. Sentrale inspirasjonskilder for Hajas var blant annet Fluxus, wieneraksjonismen og ikke-vestlig filosofi. Kunsthall Trondheim har tidligere vist film av Hajas. Innlån fra Ludwig Museum, Budapest.

Éva Mag (f. 1979, Transilvania, Romania) er utdannet fra Kunglige Konsthögskolan, Sverige. Mag arbeider mest med tekstil og leire, ofte med utgangspunkt i en interesse omkring kroppslighet og materialitet, livets skjørhet og menneskets relasjon til samfunnets sosiale og politiske strukturer.

Francesca Woodman (f. 1958, Denver, USA – d. 1981) var en amerikansk fotograf, og er hovedsakelig kjent for sine svart-hvitt selvportretter og bilder av andre kvinnelige modeller. Mange av hennes fotografier fremstiller kvinner, nakne eller påkledde, som går i ett med sine omgivelser eller med sine ansikter skjult. Woodmans arbeider er representert i en rekke verdens ledende museer og gallerier, inkludert MoMA, Tate Modern og Guggenheim. Innlån fra Moderna Museet, Stockholm og Selvaags kunstsamling / Peder Lund, Oslo.

Skulpturen «Castles (Dark Aqua)» av Ann Iren Buan, omgitt av arbeider av Thora Dolven Balke og Brit Dyrnes.
Foto: Aage A. Mikalsen/Kunsthall Trondheim

Inngang:
Voksen: 50,-
Honnør/student: 25,-
Gratis inngang for barn (under 18 år)

Gratis inngang for alle tirsdag 18. juni.