Folkehelsepolitikk og sosial ulikhet

Foto: Mariana Bryk

Sosiale forskjeller er en stor utfordring, både her i Norge og i verden. Hva sier forskningen på feltet? Hvordan kan forskere, politikere, ledere og helsepersonell motvirke trenden?

Helsepolitikere, helseledere, helsepersonell, folkehelserådgivere, forskere og den interesserte allmuen er velkommen til Institutt for samfunnsmedisin og sykepleies folkehelsepolitiske dag tirsdag 18. juni 2019. Dagen starter med faglige innledere, fortsetter med et innblikk på den pågående forskningen og avsluttes med en helsepolitisk debatt mellom politikere og et fagpanel.

Det er gratis å delta: Meld deg på her

Påmeldingsfrist: 13. juni.

Kan du ikke delta? Arrangementet blir streamet live

Kl 9.00-9.30

Kaffe og mingling

0930-0940

Innledning: “The Biggest Challenge”

Møteleder: Geir Arild Espnes, Professor og leder ved Senter for helsefremmende forskning, NTNU

0940-1000

Sosial ulikhet i helse. Den viktigste folkehelseutfordringen globalt og nasjonalt?

Terje Eikemo, Professor i sosiologi, NTNU; leder av Centre for Global Health Inequalities Research (CHAIN); sjefsredaktør i Scandinavian Journal of Public Health

1000-1020

Verst i Norden. Alarmerende trender i sosial ulikhet i helse i Norge

Steinar Krokstad, Professor i sosialmedisin og leder av HUNT forskningssenter, Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie, NTNU

1020-1040

Hvilke helseforskjeller er urettferdige og unødvendige?

Berge Solberg, Professor i medisinsk etikk, Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie, NTNU

1040-1100

Hvordan motarbeide sosiale helseforskjeller I Norge?

Annett Arntzen, Professor i sosiologi; instituttleder, Institutt for økonomi, historie og samfunnsvitenskap ved Universitetet i Sørøst-Norge; leder i Nasjonalt fagråd for sosial ulikhet i helse.

1100-1120

Rangstigenes biologi (The biology of disadvantage)

Dag Olav Hessen, Professor i biologi, UiO

1120-1200

Pause slik at du kan kjøpe deg lunsj

1200-1215

Sosiale og økonomiske forskjeller i verden den største utfordringen? Hva er NTNUs bidrag?

Gunnar Bovim, Rektor NTNU

1215-1315

Forskerverksted med korte innlegg om pågående forskning

• 1215 : Den nye sykerollen og frigjøringens tapere. Emil Øversveen, stipendiat, Institutt for sosiologi og statsvitenskap, NTNU