bærekraft_meny

7 Ren energi for alle

7 Ren energi for alle

De siste tiårene har vi sett en stor forbedring, men hvert syvende menneske i verden mangler fremdeles tilgang på elektrisitet. Ren energi tar sakte, men sikkert over for fossile brennstoff. Likevel er det fremdeles langt igjen. NTNU vil bidra til ren energi for stadig flere, og har mange forskningsprosjekter, både i Norge og andre land. NTNU skal være et foregangsuniversitet som benytter kunnskap fra forskning for å sikre en gjennomgående miljøforsvarlig virksomhet.

Les om disse NTNU-aktivitetene i lys av FNs bærekraftsmål 7:


7.

NTNU og SINTEF samarbeider med industripartnere om integrert og energieffektiv butikkjøling med CO2 kjøleteknologi. Arbeidet forgår i EU-prosjektene SuperSmart og MultiPACK og gjennom flere pilotbutikker i Norge og utlandet.

HydroCen storsatsing på vannkraftforskning

Forskning

Skrevet om

Vannkraftforskning kapret kjempesum fra EU — "Dette er forskning for fremtidens vannkraftverk, og vil gjøre våre vannkraftverk mer fleksible og klar for fremtidens utfordringer"

Kan mikrokraftverk gi mer lykke? Studenter samarbeider med universitetet i Bhutan for å skaffe strøm til grisgrendte strøk.

Oppdagelse kan sikre stabil strømforsyning Solcellepaneler og vindmøller på eget tak blir antagelig vanlig i framtiden. Men det er vrient å produsere stabil strøm fra små kilder. Elektriske apparater kan lett skades. En ny metode kan løse problemet.

Kan bake mat på solstrålar. Etiopiarane har knapt med ved og straum. I framtida kan dei bake sitt daglege brød på solomn.

NTNU Energi, div prosjekter: Technological solutions for new renewable energy, especially solar energy, bioenergy and offshore wind power

Miljøvennlig butikk-kjøling. Ny kjølerigg skal gjøre butikkjøling mer miljøvennlig

Oppdagelse kan sikre stabil strømforsyning. Solcellepaneler og små vindturbiner på eget tak blir mer og mer vanlig, men det er vanskelig å produsere stabil strøm fra små kilder. Stabil tilgang på elektrisitet avhenger av at delsystemene fungerer sammen. 

Vannkraft er fornybar, forutsigbar, fleksibel og pålitelig. Norsk vannkraft kan utnyttes bedre enn i dag, og norske vannkraftverk kan være batteri og reservekraftverk til Europa. Kronikk av professor Ole Dahlhaug ved NTNU.

FME CenSES, NTNU og Statoil i samarbeid med Technoport arrangerer Energy Transition Conference i Trondheim 27. februar 2018. Konferansen er et møtested for ledere innen industri, NGO, offentlig, forskning og utdanning. Tema for Energy Transition 2018 er overgangsstrategier innen energi for et bærekraftig framtid.


7. Ren energi til alle

Ren energi for alle 7 Ren energi
for alle

Bærekraftsmål 7 har som mål å sikre tilgang til pålitelig, bærekraftig og moderne energi til en overkommelig pris for alle.