Jobbskygge - erfaringer fra tidligere studenter

NTNU alumni

Jobbskygge - erfaringer fra tidligere studenter

Slik er det å være jobbskygge

Se flere videoer:


Studenter om jobbskygge

Tidligere jobbskygger

Arkeologi

Jobbskyggevert: Øylov Emma Cyvin, utstillingsformgiver, NTNU Vitenskapsmuseet

«Jeg hadde en fantastisk dag sammen med jobbskyggeverten min! Jeg fikk møtt flere ansatte og opplevde at det var en god arbeidsplass med en kreativ og varierende hverdag. Det var godt å få en bekreftelse på at dette er feltet jeg vil innenfor. Det har også gjort det enklere for meg å finne en master som jeg vil ta videre. Utdanningen min er ikke 100 % rettet mot dette feltet så det ga meg inspirasjon til hva jeg kan studere videre, men også hva jeg kan bruke utdanningen min til. Dessuten lærte jeg at det bare er positivt med erfaring fra forskjellige felt og man kan alltids bruke sin erfaring på jobb på en eller annen måte. Til slutt sitter jeg igjen med en positiv erfaring rikere og mer motivasjon til å fokusere på studiene!»

Student: Ane Marte Sørdal

Arkitektur

Jobbskyggevert: Helene Simancas, Arkitekt, Kirkelig Fellesråd

«Jeg syns jobbskyggedagen var fantastisk! Jeg ble introdusert til deler av yrket jeg ikke hadde møtt på og fikk god innsikt i sider av fagfeltet jeg ikke har gått i dybden på før. Jeg fikk praktisk erfaring i hvordan yrket fungerte og tips på hva som er viktig å vektlegge i studieløpet. I tillegg er jeg nå mer motivert enn før til å gjennomføre studiet og har blitt åpen for alternative spesialiseringer innen fagfeltet.»

Student: Aksel Bruset Ludvigsen


Jobbskyggevert: Audun Bekkos, sivilingeniør akustikk, COWI AS

«Jobbskyggedagen ga meg et godt innblikk i hvordan en dag i arbeidslivet er som rådgiver innen akustikk i COWI. Jeg fikk være med på møter både hos kunden og på Skype, og lærte om norske standarder og byggeprosjektene Audun jobber med nå. Jeg hadde sjansen til å spørre om alt jeg har lurt på før, og fikk detaljerte svar. Jobbskygge er en unik mulighet å bli kjent med en vanlig arbeidsdag på drømmejobben sin i en avslappet atmosfære. Det kan også ta bort frykten eller respekten for å ringe bedriften eller å skrive en søknad. Jeg fikk motivasjon for å skrive en åpen søknad til COWI.»

Student: Aline Timpte

Biologi

Jobbskyggevert: Åslaug Viken, seniorrådgiver, Artsdatabanken

«Jeg mener at Jobbskyggedagen kan være en veldig bra mulighet for studenter å få en bedre forståelse for hvordan det er å bruke sin utdanning i arbeidslivet, og hva som kan være viktig å tenke på når det gjelder å komme seg ut i arbeidsmarkedet med den høyere utdanningen man har. I tillegg er det en fin måte å bli kjent med personer som jobber i samme fagfelt som man studerer, og på den måten utvide sitt profesjonelle nettverk. Jeg tok med meg noen erfaringer og opplevelser som gjør meg mer bevisst på hva mine interesser er og hvordan jeg burde tenke fremover i studieløpet, samt at jeg fikk økt motivasjon for studieretningen.»

Student: Attila Samu

Bygg- og miljøteknikk

Jobbskyggevert: Bård Fredrik Linge, seksjonssjef broer, Norconsult

"Man får innblikk i hvordan en dag i arbeidslivet er i den aktuelle bedriften, samt innen den retningen man er interessert i. Fikk være med på møter, arbeidsoppgaver, fikk kake og innblikk i de prosjektene de jobber med nå. Jeg har et bedre innblikk i hvordan det er å jobbe med broer, da det var dette jeg er interessert i. Hvilke oppgaver man helt spesifikt gjør og utfordringer man ofte møter på."

Student: Camilla Børsand


Jobbskyggevert: Espen Thøring, sivilingeniør veg, Norconsult 

”Jobbskygge-dagen gjorde meg tryggere i å følge interesser jeg tidligere var usikker på. Jeg forventet litt trygghet i videre valg av fag på studieprogrammet mitt, noe jeg fikk i tillegg til å få innblikk i ulike karrieremuligheter som fins der "ute i verden". Noe jeg husker aller mest fra dagen, er at det det plass for all slags interesser i et prosjekt. Er man f.eks. både glad i miljø, prosjektering og samfunnsaspektet ved ting, så får du jobbe med disse temaene i prosjektet. Dagen fikk meg også til å innse at personlige relasjoner spiller en større rolle enn man skulle tro. Det var også en av grunnene til at det var så hyggelig på kontoret.

Student: Winnie Ma


Jobbskyggevert: Knut Anders Hepsøe, sivilingeniør, Norconsult

«På bakgrunn av jobbskyggedagen hos Norconsult har jeg forsterket troen på at jeg kan løse utfordrende oppgaver som byggingeniør og jeg ble sikrere på at jeg har et godt grunnlag fra studiet for å ta fatt på arbeidslivet. Det var moro å kunne relatere de aktuelle problemstillingene i Norconsults prosjekter til hva jeg har lært på skolen. For at NTNU skal ha et tettere samarbeid med næringslivet tror jeg det kunne vært en god ide å inkorporere en obligatorisk jobbskyggedag i studiet.»

Student: Gunnar W. Horjen

Byggingeniør

Jobbskyggevert: Daan Boonstra, Sivilingeniør bygningsfysikk, Norconsult

«Som student får man et unikt innblikk i hvordan en fremtidig arbeidsdag kan se ut. Dagen ga meg også stor motivasjon for videre studier! Jeg fikk være med på prosjekter, store og små møter og ikke minst kaffepauser. Mitt tips til andre studenter er å bli med på jobbskyggeprogrammet! Det er kjempe lærerikt, moro og et godt innblikk i jobbhverdagen.»

Student: Kristine Ausen

Bærekraftig produksjon

Jobbskyggevert: Monika Izabela Korczynska, Operations Manager, Gudbrandsdalens Uldvarefabrik

«Å være jobbskygge var en interessant og lærerik dag! Jeg hadde en hyggelig opplevelse og lærte mye om hvordan det er i arbeidslivet. Jeg fikk oppleve litt av arbeidsmiljøet og jobben til folk som hadde samme utdanningsbakgrunn som meg selv, og jeg lærte at de teoretiske kunnskapene bare er starten. Det er en lang vei for å få praktisk erfaring og implementere det som jeg har lært på studiet.»

Student: Amjed Naji

Dataingeniør

Jobbskyggevert: Nermin Konjhodzic, Product Manager communications, VARD Electro

«Jobbskygge er med på å skape et tettere forhold mellom studenter og arbeidslivet, her får man muligheten til å se litt hva som foregår i arbeidslivet og hvilke problemstillinger og utfordringer som finnes. Etter å ha sett hvordan de på Vard arbeider sammen, har jeg et mye klarere bilde over hvordan man jobber sammen i arbeidslivet og litt hvordan akkurat de håndterer utfordringer som kommer med å være flere som arbeider med samme prosjekt. En annen erfaring er hvordan man kan gå fram for å planlegge et prosjekt og forberede seg på endringer underveis. Mitt tips til andre studenter er å delta på jobbskyggedag om de får muligheten, også alle andre muligheter til å få en smakebit på arbeidslivet.»

Student: Markus Randa

Drama og teater

Jobbskyggevert: Coby Omvlee, scenograf, Teater Fusentast

«Jeg opplevde dagen som en veldig fin mulighet for meg til å kunne trekke teorien og faget ut i et annet rom i andre omgivelser enn på skolen. Dagen gir en mulighet til et innblikk yrket som man kan være på vei inn i, og jeg tror en slik dag kan virke motiverende med en når studenter kanskje opplever er en tyngre periode skolemessig. Jobbskyggedagen kan føre til videre innganger i arbeidslivet ved å knytte nye kontakter og utvide sitt nettverk.»

Student: Erika Einarsen

Elektroingeniør

Jobbskyggevert: Lars Helge Narum Furulund, ingeniør, LAJE Entreprenør AS

«Å være en jobbskygge er en fin mulighet til å se hva arbeidslivet har å by på, og det kan gjøre en mer trygg på om man har valgt riktig retning eller ikke. Man har også muligheten til å finne ut hvordan studiet er i praksis, og man kan spørre en erfaren person om alt man lurer på. Dagen var veldig bra og jeg fikk et innblikk i en arbeidsdag som elektroingeniør. Etter jobbskygge-dagen føler jeg meg tryggere på at jeg skal klare å utføre en jobb som ingeniør.»

Student: Stine Nathalie Bergsmark

Elkraft

Jobbskyggevert: Lars Helge Narum Furulund, ingeniør, LAJE Entreprenør AS

«Det var veldig morsomt og lærerikt å være jobbskyggevært! Jobbskygge er viktig for å knytte kontakt mellom studentmiljø og arbeidsmiljø. Jeg ønsket å stille som jobbskygge-vert fordi jeg liker veilederrollen og ønsket å dele min egen arbeidshverdag. Jeg og studenten fikk snakket om hvordan forskjellene er mellom skole og arbeidsliv, og hvilke forventninger en student har til arbeidslivet. For meg var det viktigste med jobbskygge-dagen å gi noe tilbake til studentmiljøet.»

Student: Stine Nathalie Bergsmark


Jobbskyggevert: Marianne Blikø, overingeniør, NTE Nett AS

«Jeg sitter igjen med en bedre forståelse av kulturen, samt motivasjon for de spennende mulighetene knyttet til mitt fagfelt og mine interesser. Bedriftspresentasjoner og brosjyrer kan gi deg en pekepinn, men å komme på innsiden gir deg så mye mer.»

Student: Sondre Drevdal Borge


Jobbskyggevert: Marianne Blikø, overingeniør, NTE Nett AS

"Jobbskygge gir deg muligheten til å komme tett inn på en med en relevant jobb i en relevant sektor. Dette gjør at du får et innblikk i hva du kan jobbe med, og hvordan hverdagen faktisk kan se ut. Min jobbskygge tok meg godt imot og det var utrolig interessant å få et innblikk i bedriften, se hvordan hun jobbet selvstendig, og bli med på møter med hennes kollegaer. Å se hvordan utdanningen ble tatt i bruk i arbeidslivet ga et nytt perspektiv på kunnskapen vi tilegner oss, og hvordan den kan brukes. Et tips til andre studenter er å ikke vær redd for å stille spørsmål på dagen. Jobbskyggen er mest sannsynlig mer enn glad for å svare på alt du lurer på! "

Student: Henrik Vassdal

Environmental Toxicoloy and Chemistry

Jobbskyggevert: Lisbet Sørensen, Forsker, SINTEF Ocean

«Jobbskygging er til fordel for studenter, da det kan være en måte for de som ikke har mye erfaring fra arbeidslivet å få et bedre innblikk i dette på. Jeg opplevde jobbskyggedagen som inspirerende med tanke på hvor mye samarbeid det var mellom de ansatte på arbeidsplassen. Folk med ulike arbeidserfaringer delte sin kunnskap og ekspertise for å bidra med oppgaveløsning i lag og for hverandre. Til senere perioder med jobbsøking kommer jeg til å ha til ettertanke hvor tverrfaglig bedriften virker. Dersom de ansatte har forskjellige bakgrunner, kan dette implisere samarbeid på tvers av disipliner, noe jeg finner veldig spennende.»

Student: Olav Leiros Bakkerud

Europastudier

Jobbskyggevert: Tone Minsaas, enhet for voksenopplæring, Trondheim kommune

«Jobbskygge er en flott erfaring som kan anbefales til de fleste studenter uansett studieretning og interesse. Man kan utvide sitt nettverk og bli kjent med flotte mennesker som enten har samme fagbakgrunn eller jobber med det man brenner for.»

Student: Viktoria Galai

Filmvitenskap

Jobbskyggevert: Svein Inge Sæther, daglig leder ved Cinemateket Trondheim

«Det viktigste for meg som student var å bli kjent med noen som jobber i den samme bransjen som jeg ønsker å jobbe i, og å få se litt av «innsiden». Jeg lærte at stillinger som Svein Inges ved Cinemateket har en viktig rolle i kulturlandskapet som "museer" for Norges filmarkiv. Man må derfor ha god kunnskap om filmhistorie for å velge ut filmer som både er viktige og som kan tiltrekke folk. Her kommer i graden i Filmvitenskap til nytte!»

Student: Ole-André Sunnset-Taule


Jobbskyggevert: Marit Bakken, Midtnorsk Filmsenter

«Jobbskygge-dagen var ypperlig til å få en forståelse av hvordan ting henger sammen i «virkeligheten». Det er uvurderlig. Man får et unikt innblikk i hvordan studiene kan senere bli viktig og relevant for senere jobb, samt nye kontakter og utvikle nettverket sitt.»

Student: Sindre Brække

Film- og videoproduksjon

Jobbskyggevert: Audun Røstad, eier og lyddesigner, Ambolt Audio

«Jobbskygge er en fantastisk mulighet til å få et innblikk i arbeidshverdagen man har lyst til å ende opp i! Min bevissthet rundt egen kompetanse og motivasjon for faget økte mye på grunn av jobbskyggedagen. Jeg må jobbe mer målrettet og ta bevisste valg som leder meg dit jeg vil. Det å snakke med noen som har gått samme retning gir stor inspirasjon til finne rett vei i studier og karriere, og jeg fikk svar på mange spørsmål som jeg hadde på forhånd. Det viktigste for meg med jobbskyggen var å få et innblikk i hvordan det arbeides i praksis og skaffe seg kontakter i bransjen man vil inn i senere.»

Student: Bjørnar Hegg-Lunde


Jobbskyggevert: Steinar Jensrud, NRK

"Jobbskygge gir oss muligheten til å oppleve hvordan yrket vi studerer til faktisk er. Da får vi et tydeligere bilde på eventuelle arbeidsoppgaver, og finner mer ut om det er noe man har lyst til å jobbe med. Det å være tilstede i situasjonen er helt annerledes enn å lese om det i en bok."

Student: Lars-Erik Hansen

Geografi

Jobbskyggevert: Sveinung Eiksund, planlegger, Byplankontoret Trondheim Kommune

«Jobbskygge gir studentene innblikk i hvordan det vi lærer gjennom studiet faktisk kan anvendes ute i arbeidslivet. For brede fagretninger som geografi er det også gøy å se at det også er et bredt spekter av arbeidsoppgaver man jobbe med. For meg var det en veldig lærerik og spennende opplevelse. Jeg fikk være med på noen av jobbskyggevertens arbeidsoppgaver og på den måten teste og utvide mine egne ferdigheter. Det ga meg også innblikk i hva slags kunnskaper og ferdigheter det er nyttig å utvikle videre framover. Jobbskygge-dagen er noe mange flere studenter bør benytte seg av, slik at det er lettere å se sammenhengen mellom det vi studerer og arbeidslivet.»

Student: Aurora Briså Strætkvern


Jobbskyggevert: Fredrik Høgaas, Forsker, NGU

«Etter feltturen føler jeg at jeg har satset på riktig fagfelt, der jeg fikk teste ut utstyr jeg aldri har prøvd før. Dette gjør at jeg får en bredere feltkompetanse i arbeidslivet. Det er viktig å utnytte de mulighetene som er tilgjengelig. Selv om det er travelt på skolen, vil en jobbskyggedag komme svært godt med når man søker jobb.»

Student: Elizabeth Peckel Dahle


Jobbskyggevert: Wenche Larsen, senioringeniør, Miljødirektoratet

«Jobbskyggedagen bidro til at min motivasjon for faget økte betraktelig. Det var nyttig å se at det man lærer har relevans i arbeidslivet og at min kompetanse er etterspurt. Det var inspirerende og lærerikt å følge jobbskyggeverten, og jeg fikk oppleve at det kan være aktuelt å jobbe som geograf for miljødirektoratet. Det viktigste med dagen er å få en innsikt i hvordan arbeidshverdagen kan se ut, og dagen bidro til at jeg fikk utvidet mitt nettverk. Jobbskygge er et fantastisk tilbud som jeg anbefaler til studenter!»

Student: Robert Digernes Eikås


Jobbskyggevert: Vigdis Espnes Landheim, fagsjef, Areal og miljø, Sør-Trøndelag Fylkeskommune

«Jeg fikk en virkelighetssjekk av faget mitt, og ser at det bare er å jobbe på videre med faginteressene mine. Det var bra å benytte jobbskyggetilbudet, for det er av de mest rett-på mulighetene som er for en opplevelse av arbeidslivet og dets relevans. Spesielt for samfunnsvitere og humanister er det av stor verdi, enten en er ute etter en praktisk «korreksjon» av hva en driver og studerer, eller kanskje en kime for konstruktiv kritikk av praksisfeltet. Eller noe midt imellom. Jobbskyggedagen ga meg inspirasjon og motivasjon for sluttfasen av studiet mitt og videre innretting mot arbeidslivet.»

Student: Peder Aukrust Osmoen

Informasjonssikkerhet

Jobbskyggevert: Per Kristian Mengshoel, fagsjef data, Norsk Tipping

«Jobbskygge er en unik mulighet til å oppdage mangfoldet og mulighetene som finnes ute i arbeidslivet. Å få være delaktig i ulike oppgaver og problemstillinger som berører IT og sikkerhet var meget lærerikt og spennende. Arbeidsdagen var variert og inneholdt svært relevante tema innenfor informasjonssikkerhet. Jeg oppfordrer alle studenter til å benytte seg av denne unike muligheten for å få et innblikk i alt det spennende som skjer ute i arbeidslivet, og muligheten til å kunne bruke sin kompetanse fra studiet ute i praksis.»

Student: Simon Møllebakken

Informatikk

Jobbskyggevert: Siri Beate Valle, Bioingeniør, St. Olavs hospital

«Å få muligheten til å se hva man kan vente seg etter studietiden, tror jeg kan gi mange en pekepinn på hva de ønsker å gjøre videre. Det er veldig kjekt å snakke med folk som har arbeidserfaring som kan dele sine tanker med deg, og en får langt flere inntrykk ved å besøke en arbeidsplass kontra om man bare leser om jobbmulighetene på nett. Jeg vurderte å bytte studie så derfor ønsket jeg å være jobbskygge i et annet fagområde. Jeg ble veldig godt tatt i mot og følte at de ansatte var like interessert i meg som jeg var i dem og deres arbeid. De forklarte med glede hva de holdt på med og lot meg få se på mens de arbeidet. ​Jeg kommer til å ta med meg at det finnes mange gode muligheter for å kombinere fagområder! Å være jobbskygge åpnet øynene mine for muligheten å kunne kombinere min IT-bakgrunn med en bioingeniørgrad.»

Student: Ellen Bakksjø

Internasjonal business og markedsføring

Jobbskyggevert: Gro Naalsund, Business Market Developer, Rolls-Royce Marine

«Jobbskygge-dagen har gitt meg inspirasjon og motivasjon. Jeg opplevde dagen som svært spennende, lærerik og ikke minst hektisk. Jeg fikk sett at det kreves mye kompetanse, og at selv om man jobber hos en stor multinasjonal bedrift så blir man aldri utlært. Jobbskygge er en glimrende mulighet for å få innsikt i hvordan ting gjøres i praksis, samt at du får mulighet til å knytte nye kontakter og et større nettverk. Dette er noe jeg kan anbefale på det sterkeste!»

Student: Thomas Aleksander Hansen

Kunsthistorie

Jobbskyggevert: Margrete Abelsen, prosjektleder ved Babel galleri

«Det var interessant å få vite litt om hvor man kan ende etter endt studie og veien dit; det virkelige arbeidslivet er tross alt noe annet enn lesesal og øvinger. Personlig fikk jeg en slags bekreftelse på at jeg befinner meg i «rett» studieprogram i forhold til hvordan og hva jeg ønsker å arbeide med i fremtiden. Jobbskygge er i tillegg en god mulighet til å bygge nettverk i arbeidslivet, og jeg anbefaler opplegget på det sterkeste for andre studenter.»

Student: Caroline Andersen

Kunst- og medievitenskap

Jobbskyggevert: Solveig Lønmo, kunsthistoriker og kurator formidling, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum

«Jeg opplevde jobbskyggedagen som variert og innholdsrik. Den ga meg et innblikk i en institusjon som jeg ikke hadde mye kjennskap til fra før av, og hvordan ulike arbeidsoppgaver oppdeles mellom stillinger. Jobbskygge er bra da det relaterer utdanningen din til praksis, og kan kanskje tydeliggjøre hvilke arbeidsoppgaver man selv kan forvente å jobbe med i framtiden. I tillegg får man et innblikk i en spesifikk stilling der man kan vurdere om dette er noe man ønsker å jobbe med i fremtiden.»

Student: Othelie Eriksen

Kybernetikk og robotikk

Jobbskyggevert: Andreas Burheim Volden, Disiplinansvarlig områdeingeniør, Norske Skog Skogn

«Jobbskygge var en givende dag! Andreas gjorde en innsats i å legge opp timeplanen sin så det passet godt at jeg kom, og hadde planlagt et par aktiviteter som kunne være relevant. Han tilpasset også de endringene som dukket opp underveis slik at jeg fikk mest mulig ut av dagen. Jeg er svært fornøyd med dagen! Min motivasjon og forståelse for fagets relevans i arbeidslivet har også økt. Spesielt fordi min jobbskyggevert var en særdeles omgjengelig og reflektert type, som gav mye god og tilpasset info og svarte pedagogisk på spørsmål. Jeg tror det kunne økt motivasjonen for flere studenter tidlig om de hadde hatt mer praksis i en bedrift i studiene!»

Student: Per Johannes Schiager

Lektor i realfag

Jobbskyggevert: Bjørn Eidem, lektor, Thora Storm videregående skole

«Det var veldig spennende å være jobbskygge for en dag. Det var både interessant og lærerikt å få innblikk i hvordan en lærerhverdag faktisk kan være i praksis. Jeg fikk meg en del a-ha-opplevelser som jeg definitivt kommer til å ta med meg videre på veien. Jeg fikk være med i skoletimer, i møter, hilse på elever og lærere og delta litt i undervisningen. Jeg er veldig glad for at jeg fikk denne muligheten, og jeg kan absolutt anbefale andre å være jobbskygge for en dag!»

Student: Synne Høivik

Lektor i samfunnsfag

Jobbskyggevert: Ingvild Heggstad, rådgiver, Rådmannens fagstab

«Jobbskygge-dagen var en veldig fin opplevelse. Min jobbskygge-vert var veldig imøtekommende og jeg ble tatt godt imot. Jeg fikk også stilt de spørsmålene jeg lurte på angående vertens faglige bakgrunn, hvordan hun "hadde havnet der hun er i dag", og om hun hadde noen tips til meg som fortsatt studerer. Jeg deltok på ulike møter og fikk også en omvisning i kontor-lokalet. Gjennom jobbskygge har jeg fått ett innblikk i hvordan en hverdag til en statsviter kan være og det er veldig nyttig.»

Student: Ingrid Grønnestad

Markedsføring og ledelse

Jobbskyggevert: Carina Nørve, prosjektleder og koordinator, Møre og Romsdal Røde Kors 

«Jobbskygge-dagen ga meg et innblikk i arbeidslivet, samt en pekepinn på om dette kunne være noe for meg i fremtiden. Jeg lærte også at arbeidslivet kan være hektisk, men også kjempegøy om man tar del av noe man er interessert i. Selve jobbskyggingen bydde på mye relevant informasjon som jeg kan ta med meg videre, og jeg ble kjent med mange hyggelige mennesker. Jeg fikk også ta del i dagen, som gjorde at jeg følte meg inkludert. Mitt tips til andre studenter er å gripe muligheten til å være jobbeskygge om du har tilbudet og gjerne på ulike typer arbeidsplasser. Under jobbskyggingen er det viktig å ta del og spørre mye spørsmål, slik at man får størst mulig utbytte.»

Student: Marita Gamlemshaug

Nanoteknologi

Jobbskyggevert: Hans Christian Bolstad, senior prosjektleder ved SINTEF Energi

«Hvis du er usikker hvordan yrket fungerer, bli jobbskygge! I mange tilfeller vil det både være lærerikt og oppklarende, og det er en gyllen mulighet å komme i kontakt med næringslivet fra «innsiden». For meg ble jobbskygge-dagen noe helt utenom det vanlige.»

Student: Jennifer Nguyen

Nordisk språk

Jobbskyggevert: Mari Løvaas Alterskjær, Avdelingsleder Kattem skole

«Å være jobbskygge er bra fordi det kan hjelpe studenter med å finne ut hva de vil jobbe som. I tillegg kan det være en måte å bli kjent med potensielle arbeidsgivere. Jeg opplevde jobbskyggedagen som en spennende og lærerik dag, der jeg fikk følge flere lærere på skolen som jobbet med flerspråklige barn. Det er alltid interessant å få et innblikk i andres jobbhverdag, og det ga meg en pekepinn på hva jeg selv ønsker å gjøre etter endt skolegang.»

Student: Oda Karoline Vaage


Jobbskyggevert: Liv Ragnhild Holdhus Sjursen, Kommunikasjonskonsulent, NTNU

"Det var veldig fint å få høre og se i praksis at faget mitt er relevant på en konkret arbeidsplass! «Jeg hadde ikke hatt tilsvarende kontakt med studierelevant arbeidsliv tidligere i studieløpet, og vil si at jeg fikk et stort utbytte av den ene dagen. Jeg satt igjen med en økt forståelse av hvilke arbeidsoppgaver man kan ha når man jobber i en kommunikasjonsavdeling. Jeg fikk prøve meg på konkret tekstarbeid, så sånn sett ble jeg gjort bevisst på behovet for egen kompetanse."

Student: Cecilie Dahl Rian

Pedagogikk

Jobbskyggevert: Iris Maria Makridis, konsulent, Rambøll

«Jobbskygge-dagen var utrolig spennende og lærerik. Den åpnet øynene mine for at det finnes andre muligheter for meg enn de jeg hadde tenkt på. Jeg ble kjent med hyggelige folk og jeg ble godt tatt imot i bedriften. Jeg lærte at jeg må bli flinkere til å lete etter andre jobbmuligheter enn det som er «standard» innenfor min utdanningsretning. Jeg lærte at jeg må sette meg ned å finne ut hva jeg vil gjøre etter endt utdanning, hvor vil jeg jobbe, hva vil jeg bidra med.»

Student: Monika Wefald

Produkt- og systemdesign

Jobbskyggevert: Mads Gausdal, Engineer Machinery Department, VARD Design

«Jobbskygge-dagen ga meg god innsikt i de forskjellige oppgavene en ingeniør på Vard har og alt som skal på plass for å kunne bygge et skip. Jeg fikk se flere av prosjektene de jobber med og detaljerte tegninger og illustrasjonsbilder som de sender ut til kunden. Høydepunktet på dagen var da vi besøkte verftet hvor et av skipene var under bygging. Gjennom studiet blir det mye teori og det var veldig kjekt og lærerikt og få se hvordan ting blir gjort i virkeligheten! Nå har jeg en kontakt i bedriften som vet hvem jeg er og som kan gjøre det lettere når jeg skal søke jobb senere.»

Student: Bodil Larsen


Jobbskyggevert: Andreas Vartdal, Mechanical Engineer, VARD Søviknes

”Arbeidsdagen ble lagt opp etter mitt ønske og jeg ble tatt veldig godt imot. Jeg opplevde dagen som veldig interessant og lærerik, der jeg fikk et innblikk i hvordan en ingeniør jobber til daglig. I løpet av dagen har jeg sett at det å kunne arbeide selvstendig er en god egenskap, men at det også er veldig viktig å kunne jobbe i et team. Det er noe jeg kommer til å ta med meg inn i studie- og arbeidshverdagen min. Ett tips til dere som vil prøve jobbskygging: Still spørsmål! Da viser du initiativ, samtidig som du får et mye mer ut av dagen. Dette er noe jeg kan anbefale alle!”

Student: Eivind Hagen


Jobbskyggevert: Amund Godø, Project Engineer, Cflow Fish Handling

”En dag på jobbskygging er en fin måte å få et innblikk i arbeidslivet på. Det var veldig spennende og ikke minst gøy å få være jobbskygge for en dag. Jeg hadde ikke hørt om denne bedriften før, men de jobber innenfor en bransje som jeg synes er svært interessant. Jeg fikk en god omvisning og snakket med flere av de ansatte, videre fulgte jeg Amund som jeg skygget i en vanlig arbeidsdag. Jeg fikk svar på mange av spørsmålene jeg hadde og føler meg nå tryggere på å skulle gå ut i arbeidslivet selv. Dette gir muligheten til å oppdage nye bedrifter, kanskje til og med en bedrift man vil jobbe for.”

Student: Caroline Remøy Holm


Jobbskyggevert: Gunn-Marit Maurstad Nerem, Kongsberg Evotec

"Jobbskygge er bra for studenter fordi man får et krystallklart bilde over hvordan ens egen utdannelse og kompetanse kan passe inn i arbeidslivet. Jobbskygge-dagen opplevde jeg som en dag der mange brikker falt på plass. Jeg kan føle meg langt mer trygg på hva jeg vil gjøre mer av og hva jeg vil sikte meg inn på. Mitt tips til andre studenter som skal være jobbskygge er å lese om bedriften i forkant og ta med deg en notatblokk." 

Student: Jone Knoph

Psykologi

Jobbskyggevert: Kari Våge Knutsen, HR- og administrasjonskonsulent, Rambøll

«Dette var en veldig fin erfaring å ha med seg, og også veldig motiverende når jeg synes jobbverten hadde en interessant og morsom jobb. Den viktigste erfaringen jeg fikk ut av jobbskyggingen var et mer praksisrettet syn på all teorien vi lærer på NTNU. Noen ganger kan det være vanskelig å forstå hvordan man skal få bruk for all teorien vi lærer, men det ble litt enklere å sette ting i perspektiv når du fikk se hvordan det ble brukt i praksis.»

Student: Andrine Lodgaard


Jobbskyggevert: Bente Melås, jobbkonsulent ved senter for jobbmestring, Fretex

"Å være jobbskygge var svært nyttig og lærerikt! Jeg fikk være med den ansatte under flere ulike arbeidsoppgaver og fikk innsikt i både variasjon og utfordringer knyttet til arbeidshverdagen. Psykologien ble trukket fram som en fordel av jobbskygge-verten, i tillegg til at jeg gjenkjenner elementer fra studiene som kan bli nyttig i arbeidslivet. Eksempler på dette er tverrfaglig erfaring. Det var en spennende arbeidsplass og jobbskyggen gjorde meg mer bevisst på relevansen i studiet mitt og hvordan kunnskapen brukes i arbeidslivet."

Student: Susanne Bjørge


Jobbskyggevert: Linda Skadal Kvåle, jobbkonsulent ved senter for jobbmestring, Fretex

"Jeg endte opp med å få jobb i samme bedrift hvor jeg var jobbskygge! Hadde det ikke vært for jobbskyggedagen hadde jeg sannsynligvis ikke oppdaget at dette var en type stilling min utdannelse passer til. Det var mye lettere å skrive jobbsøknad når jeg hadde et såpass godt innblikk i hva jobben jeg søkte på gikk ut på, og dette kan også ha vært en fordel på intervjuet."

Student: Julie Torbjørnsen


Jobbskyggevert: Hege Sand, HR-sjef, SINTEF Ocean

”Gjennom jobbskygge-dagen fikk jeg sett hvordan forskere og produksjonsmedarbeidere jobber side om side, og fikk innblikk i kulturen som ligger til grunn for virksomheten og relevante problemstillinger for en HR- sjef. I tillegg lærte jeg om Heges vei til stillingen i SINTEF- Ocean, med flere gode råd. Mot slutten av dagen fikk jeg delta i et møte med HR- koordinator og seniorrådgiver, og fikk også en egen problemstilling jeg skulle idémyldre rundt. Jeg opplevde dagen som veldig læringskrik og hyggelig, og sitter igjen med ny kunnskap og et bredere perspektiv på HR- stillingen. Særlig når det kommer til omstillingsprosesser, kulturutvikling, balansen mellom rasjonell og emosjonell tilnærming sitter jeg igjen beriket på kunnskap.”

Student: Vilde Wettergreen


Jobbskyggevert: Kristin Wulff, leder i Kantega AS Trondheim

"Jobbskygge-programmet er en kjempefin ordning med mye utviklingspotensial! Jeg forventet økt nettverk, innblikk i Trondheimsregionens næringsliv og virke, samt forståelse for hvordan mitt fagfelt kan benyttes i en jobbhverdag. NTNU Alumni har gjort en svært god jobb med kommunikasjon mellom meg selv og jobbskyggebedriften."

Student: Kristoffer Fjællingsdal


Arbeids- og organisasjonspsykologi

Jobbskyggevert: Arnfinn Stendahl Rokne, Direktør, Vitensenteret

”Jobbskygge-dagen var veldig bra! Det var lærerikt og jeg ble tatt godt i mot. Jeg er enda sikrere på at min kompetanse på bakgrunn av studiene er nyttige i arbeidslivet. Jeg tenker også at det er så mange arbeidsplasser der ute vi vet så lite om, og at det blir utrolig spennende å komme ut i arbeidslivet. Jeg har fått mer innsikt i bransjer, som gjør at jeg har noen erfaringer og tanker om hva slags bransjer jeg vil inn i og ikke. Jeg kunne godt tenke meg å være jobbskygge flere ganger!”

Student: Eline Norum Snerlebakken


Jobbskyggevert: Lasse H. Johansen, Seniorrådgiver/organisasjonspsykolog, Azets Insight AS

”Jeg opplevde dagen som veldig hyggelig og veldig lærerikt. Jeg fikk høre mye om hvordan psykologien kan brukes i arbeidslivet, samt hvordan arbeidslivet faktisk fungerer. Videre inn i studier og arbeidsliv tar jeg med meg at det ikke er så skummelt å ta kontakt med de som er mer erfarne enn deg selv, og at de som er i arbeidslivet er interessert i oss studenter. Jeg sitter igjen med en følelse av at det jeg studerer er relevant, og at jeg kan bruke det senere i arbeidslivet. Det er veldig motiverende. Jeg fikk også noe inspirasjon til masteroppgave, og til hva jeg ser på som mest aktuelt framover i arbeidslivet. Jeg anbefaler å sende inn søknad til jobbskygge-programmet, det kommer du ikke til å angre på!”

Student: Siri Gjølme Eriksen


Jobbskyggevert: Susanne Aakvik Bjørge, rådgiver, Sit

"Jobbskygge er bra for studenter fordi en får et innblikk i yrkeslivet og hvordan en fremtidig jobb kan se ut. Det var veldig flott å se hvordan psykologikunnskapen ble brukt i praksis. Jeg fikk også observere et kurs om motivasjon og endring som var veldig bra. Søk om å bli jobbskygge! Det kan gi deg innsikt i hva du vil jobbe med etter studiene." 

Student: Iselin Larsen


Jobbskyggevert: Marius Andresen, veileder, NAV

"Jobbskygge er bra for studenter fordi det er en enkel og lavterskel måte å komme i kontakt med arbeidslivet på. Jobbskygge er perfekt hvis du er nysgjerrig på ulike yrkesretninger innenfor ditt fagfelt, eller hvis du rett og slett vil knytte kontakter. Jeg innså at studenter med min bakgrunn (arbeid- og organisasjonspsykologi) har mange yrkesmuligheter. Man har ingenting å tape på å prøve seg som jobbskygge! Ved å sette av en dag, vil du være mange erfaringer rikere."

Student: Helene Lyngstad Røste


Sosialpsykologi

Jobbskyggevert: Khalid Ezat Azam, rådgiver i Medietilsynet

"Det var godt å se flere alternativ enn det man tror man har. Medietilsynet var ikke en arbeidsplass jeg på forhånd hadde sett for meg som en mulighet med min bakgrunn i psykologi. Min motivasjon og forståelse for fagets relevans i arbeidslivet økte. Jobbskyggen var en god «match» med blanding av faglig og personlig interesse."

Student: Espen Strømnes


Jobbskyggevert: Kristine Reitan Lien, HR-rådgiver, Norsk Helsenett SF

"Å være jobbskygge er veldig lærerikt, og absolutt noe jeg anbefaler alle å søke på! Jeg fikk et godt innblikk i hverdagen som HR-konsulent, da jeg fikk delta på flere ulike arbeidsoppgaver. Denne dagen var for meg veldig interessant, lærerik og morsom." 

Student: Mari Nordheim

Rådgivning og voksnes læring

Jobbskyggevert: Rakel Reynisdottir, Arbeids- og inkluderingskonsulent, Brisk Kompetansesenter

«Denne dagen har gitt meg mer enn hva jeg trodde den skulle gjøre. Jeg ble faktisk mer motivert! Jeg fikk et godt innblikk i hva arbeidsdagen kan gå ut på. Jeg var fikk være med på noen veiledningstimer hvor jeg fikk observere Rakel i samtale med en bruker. Dette var utrolig lærerikt og spennende å ta del i. Jeg fikk utvidet mitt nettverk, og jeg har også fått muligheten til å skrive masteroppgaven om dem om jeg ønsker det senere.»

Student: Camilla Kalland


Jobbskyggevert: Lucie Kathrine Sunde-Eidem, HR-ansvarlig i Reinertsen AS

"Det viktigste med jobbskygge-dagen var at jeg fikk se at det jeg studerer er viktig for arbeidslivet. Jeg følte at min kompetanse ble verdsatt på arbeidsplassen og fant mange eksempler på at alumnen hadde de samme begrepene som meg, det føles trygt og godt."

Student: Simen Larsen


Jobbskyggevert: Susanne Aakvik Bjørge, rådgiver, Sit Råd

”Gjennom jobbskygge ønsket jeg å se at min utdannelse og interesse har relevans i arbeidslivet. Jeg fikk et godt innblikk i arbeidsoppgavene i jobben krever. Susanne tok seg tid til å forklare og vise hva hennes arbeid og stilling gikk ut på, og hva det krever av henne. Min motivasjon og forståelse for studiets relevans i arbeidslivet økte så absolutt, da jeg så hva Susanne fikk ut av sin kompetanse i arbeidslivet, og det motiverte meg.  Jeg fikk bekreftet mine antagelser om at kommunikasjonsevner og selvbevissthet er viktige faktorer i en stilling som rådgiver, i tillegg til at dagen bidro til å bekrefte at jeg er på rett vei i studiet.”

Student: Synne Rogstad


Jobbskyggevert: Morten Carlson, rådgiver, NTNU Karriere

"Jeg tenker at det å være jobbskygge er bra for at studenter skal få innsikt i hva de kan jobbe med etter studiet. Noe av det jeg tok med meg er at man ofte har med seg en del kunnskap og erfaringer som kan brukes på ulike måter i ulike jobber, men at det alltids er nye ting man må lære når man kommer inn på en ny arbeidsplass. Det er viktig å gripe de mulighetene man har til å få kunnskap og innsikt i arbeidsmarkedet som kan være relevant for deg. Jeg mener det er veldig viktig å få sett hvordan teorien man tilegner seg blir brukt i praksis, også før man er ferdig med studiene."

Student: Mari Kirkaune

Samfunnsgeografi

Jobbskyggevert: Vigdis Espnes Landheim, seksjonsleder, Avdeling for plan og næring, Trøndelag Fylkeskommune

«Jeg fikk en virkelighetssjekk av faget mitt, og ser at det bare er å jobbe på videre med faginteressene mine. Det var bra å benytte jobbskyggetilbudet, for det er av de mest rett-på mulighetene som er for en opplevelse av arbeidslivet og dets relevans. Spesielt for samfunnsvitere og humanister er det av stor verdi, enten en er ute etter en praktisk «korreksjon» av hva en driver og studerer, eller kanskje en kime for konstruktiv kritikk av praksisfeltet. Eller noe midt i mellom. Jobbskyggedagen ga meg inspirasjon og motivasjon for sluttfasen av studiet mitt og videre innretting mot arbeidslivet.»

Student: Peder Aukrust Osmoen

Samfunnsøkonomi 

Jobbskyggevert: Kristina Reinholdtsen, rådgiver og prosjektleder, Skatteetaten 

«Jobbskygge er en fin mulighet til studenter for å få en bedre forståelse av hvordan det er å bruke utdanningen sin i arbeidslivet, i tillegg til at man får et innblikk i den aktuelle bedriften. Dette kan kanskje være motiverende for både videre jobb og studier. Jeg hadde en positiv opplevelse av jobbskygge, og jeg synes det var nyttig og lærerikt. Jeg ble godt tatt i mot av bedriften og fikk være med på ulike prosjekter og møter som de jobbet med der. Jeg vil absolutt anbefale alle studenter til å teste ut jobbskygge-ordningen.»

Student: Silje Frivold

Sosialantropologi

Jobbskyggevert: Amund Aarvelta, rådmannens fagstab, Trondheim kommune.

«En jobbskyggedag skaper nye nettverk! Samtidig fikk jeg bekjentskap om hva jeg kan vente når jeg skal ut i arbeidslivet (både oppgaver, samarbeid, stress og ansvar). Ergo gav jobbskyggedagen meg preferanser på hva jeg kan tenke meg å jobbe med i fremtiden.»

Student: Eline Hafskjold

Språklig kommunikasjon

Jobbskyggevert: Liv Ragnhild H. Sjursen, Kommunikasjonsavdelingen, NTNU

«Fantastisk innblikk i arbeidslivet! Jeg ble tatt veldig godt imot og følte meg nesten "hjemme". Jeg tenker også ut i fra min jobbskygge-dag at jeg helt klart har valgt rett fagfelt.»

Student: Gyrid Madsen

Statsvitenskap

Jobbskyggevert: Lasse A. Karlsen, rådgiver, Fagavdelingen St. Olavs Hospital

«Jobbskyggedagen opplevdes veldig positivt! Jeg ble godt tatt imot av Lasse og de andre på arbeidsplassen, og jeg fikk delta på alle aktiviteter og møter i løpet av dagen. Jobbskygge er et godt tilbud fordi man får et innblikk i hvordan en person som kommer fra samme utdanning arbeider. For statsvitere kan det være vanskelig å vite hvor man skal søke etter jobber, men med tålmodighet og research så finnes det utrolig mange potensielle arbeidsplasser. Mitt tips til andre studenter er å være åpen og oppsøkende! Jobbskygging gjør deg en erfaring rikere, og en mulighet til å bygge nettverk til du selv skal ut i arbeidslivet.»

Student: Kristin Kulseth


Jobbskyggevert: Daniel Milford Flathagen, kommunikasjonsrådgiver, Enova

«Jeg hadde en super jobbskyggedag og ble tatt veldig godt i mot av alle ved Enova. Jeg fikk være med på mange spennende møter og fikk god oversikt over hva både jobbskyggeverten driver med, men også hva andre avdelinger i Enova jobber med. Jeg fikk mange gode innspill fra både jobbskyggeverten og hans kollegaer på hva man kan forvente seg i arbeidslivet, i tillegg til hvordan de bruker sin utdanning i jobben de har nå. Jeg kommer til å tenke mer over hva som vil være relevant for jobblivet og alle mulighetene som faktisk finnes for meg som går statsvitenskap. Jeg har også blitt mer bevisst på hva jeg vil satse mer på når jeg skal søke jobb.»

Student: Helmine Hallenstvedt Dahl

Teknologidesign og ledelse

Jobbskyggevert: Ole Johan Sandvær, Regiondirektør Midtøsten og Afrika, Innovasjon Norge

«Dette var lærerikt! Jeg møtte opp og ble tatt varmt imot av Ole Johan og fikk en kort hilserunde på operasjonssenteret for utenlandsoperasjoner. Min vert befinner seg på toppnivå i Innovasjon Norge og gjennom dette fikk jeg et innblikk i interne prosesser for hvordan ledelsen skaffer seg overblikk, handler og vurderer effekt av tiltak opp mot sin planlagte strategi. Jeg ble styrket i min tro på at designtankegang og ledelse etter "norsk" modell med et høyt fokus på mennesker er veien å gå. Bredden i kunnskapen vi får ved mitt studie er nær sagt midt i blinken for det fremtidige arbeidslivet vi kan forvente å møte med teknologi, globalisering og vitenskap.»

Student: Roy Åge Akselsen

Økonomi og administrasjon 

Jobbskyggevert: Petter Tingvoldli, senior analytiker, SpareBank 1 SMN

«På jobbskyggedagen i SpareBank 1 fikk jeg et innblikk i en bankanalytikers hverdag. Jeg fikk se hvilke arbeidsoppgaver verten jobber med til daglig og fikk hilse på andre ansatte på avdelingen. Det ble også satt av tid til å stille spørsmål om hans karriere og betraktninger om bransjen generelt, noe jeg satte stor pris på. Jeg fikk også gode råd som jeg skal ta med meg videre i min egen karriere. Dagen var spennende og lærerik, og jeg fikk både bekreftet og avkreftet forskjellige antagelser jeg hadde om å jobbe i bank. Jeg sitter igjen med økt motivasjon til resten av studieløpet mitt, og vil anbefale alle studenter å bli jobbskygge!»

Student: Mari Gjervan


Jobbskyggevert: Raymond Reklev, Regnskapskonsulent, EVRY

"Jobbskygge er bra for studenter fordi det gir studentene en mulighet til å erfare arbeidslivet på en helt annen måte enn studiene normalt gjør. Jeg opplevde min jobbskyggedag som spennende og lærerik. Jobbskyggeverten min involverte meg og sørget for at jeg forsto hva han gjorde til enhver tid. Jeg lærte mye om hva jeg selv synes er interessant og hva jeg ønsker å arbeide med i min karriere. Jeg fikk mange tips til både masteroppgaven min, fremtidige jobbintervju og karrierevalg som har kommet godt med allerede. Jeg oppfordrer alle studenter til å benytte seg av denne muligheten NTNU tilbyr. Det tar en dag og læringsutbytte er kjempestort."

Student: Thomas Børtveit

Hva studentene sier

"Fantastisk innblikk i arbeidslivet! Jeg ble tatt veldig godt imot og følte meg nesten "hjemme".


"Jeg tenker også ut i fra min jobbskygge-dag at jeg helt klart har valgt rett fagfelt".


"Hvis du er usikker hvordan yrket fungerer, bli jobbskygge! I mange tilfeller vil det både være lærerikt og oppklarende, og det er en gyllen mulighet å komme i kontakt med næringslivet fra «innsiden». For meg ble jobbskygge-dagen noe helt utenom det vanlige".

Flickr jobbskygger

Jobbskygge