Eivind Liland – NTNU-gründer i Berlin

Etter først å ha vært en del av suksesshistorien med teknologiselskapet Falanx reiste Eivind Liland til Berlin. Der har den tidligere NTNU-studenten etablert sitt eget selskap med flere ansatte.

Portrett av Eivind Liland– Finn ut hva som interesserer deg og hva du er sterk på og benytt deg av disse to i en sunn miks, er hans råd til studenter.

Selv gikk han ut fra NTNU med mastergrad i datateknikk med spesialisering i datamaskinkonstruksjon i 2007. Men allerede tre år tidligere fikk han jobb i Falanx, som utviklet grafikkprosessoren som i dag er markedsledende på Android pads og telefoner.

− Falanx ble startet av fire sivilingeniørstudenter fra NTNU. Jeg begynte å jobbe deltid der mens jeg studerte. Det var en veldig spennende tid!

Grafikkprosessoren jeg var med på å utvikle var en stor suksess og selskapet ble oppkjøpt av britiske ARM, som har videreutviklet denne teknologien.

Etter studiene jobbet jeg fulltid i ARM i Trondheim i to år, men jeg savnet stemningen og mulighetene man har med å jobbe i et lite og effektivt team slik vi gjorde i Falanx. I en mindre setting kan alle se hele bildet istedenfor kun å konsentrert seg om en liten del av det man utvikler, sier Liland.

Han har fått flere priser for utvikling av computergrafikk.

Gründerånd

Det var kjærligheten som gjorde at han først flyttet til Tyskland. Med seg i kofferten til Berlin, hadde han en forretningsidé. Ideen handlet om en teknologi for langt mer effektiv prosessering av data.

− Jeg begynte å jobbe med ideen for å se om den kunne utvikles, og oppsøkte miljøer hvor det var sannsynlig at jeg kunne møte dyktige medarbeidere. Da traff jeg Thomas Ritcher og han ble med som medgründer av selskapet Swarm64 AS.

Sammen fikk de et tysk stipend som de levde på et år mens de videreutviklet ideen, og fra begynnelsen av 2013 fikk de det norske Springfondet med på laget. Springfondet er et såkornfond som holder til på Oslo Innovation Center. Fondet investerer i teknologiselskaper og bidrar med å gjøre prosjektideer om til lønnsomme bedrifter.

− Vi jobber med å utvikle en akselerator for dataintensiv prosessering basert på vår egen maskinvarearkitektur.

Datasentre, som for eksempel prosesser data for tjenester som Google og Facebook, står for en signifikant andel av verdens strømforbruk. Det gjør bruksområde for det vi jobber med stort og aktuelt, og i løpet av året vil vi levere de første utviklingsversjonene til utvalgte partnere, sier Liland.

Han forteller at det tyske arbeidsmarkedet er vanskelig for jobbsøkere, og lønnsforskjellene er større enn i Norge, men at fokuset på omverdenen og på miljøet er større enn i Norge. Swarm64 har tre ansatte i tillegg til de to gründerne – en spansk, en tysk og en fra Bulgaria.

− Jeg opplever at vi kan utrette utrolig mye med et lite team med flat struktur hvor alle gjør det de er best på.

Bygg nettverk i studietiden

NTNU-nettverket fra studietiden var essensielt da Liland tok steget inn i arbeidslivet, og han pleier fortsatt kontakt med andre fra NTNU-miljøet som også driver gründervirksomhet. Han mener studietiden er perfekt for å bygge nettverk.

– I studietiden har man tid og rom for å møte andre som har liknende interesser, og det er ekstra gunstig hvis disse har kompletterende ferdigheter, slik at man kan lære av hverandre, sier han og tilføyer: – Trondheim er en kjempebra by å studere i, og jeg hadde stor nytte av den fleksibiliteten vi hadde som NTNU-studenter.

Det var en viktig periode hvor jeg kunne prøve ut ulike ideer, og utvikle meg både personlig og faglig. Det nyter jeg godt av i dag.

Tekst og foto: Unni Skoglund

Fakta

  • Mastergrad i datateknikk med spesialisering i datamaskinkonstruksjon
  • Var med på å tvikle grafikkprosessoren som i dag er markedsledende på Android pads og telefoner
  • Bor og jobber i Berlin
  • Jobber i dag med å utvikle en akselerator for dataintensiv prosessering basert på egen maskinvarearkitektur