Pressemelding fra NTNU

Månevandrere til Trondheim

StarmusBuzz Aldrin var det andre mennesket som satte sine ben på Månen. Til sommeren kommer han til Trondheim for å snakke om opplevelsen – og om framtidige ferder til andre planeter.

Aldrin er en av foredragsholderne under vitenskapsfestivalen Starmus, som arrangeres i Trondheim i juni 2017. Til festivalen kommer også de to rom-legendene Charles Duke og Harrison Schmitt, som sammen med Aldrin er tre av bare tolv astronauter som har gått på månen.

Dette blir første gang månevandrerne opptrer samlet foran publikum. I Trondheim vil de avsløre flere hemmeligheter om månelandingene i 1969 og 1972, og også fortelle hva de selv tenker om framtidige romferder til planeten Mars.

Under festivalen samles også andre kjente astronauter, som Alexey Leonov, Walter Cunningham, Sandra Magnus og Terry Virts – i tillegg til den britiske fysikeren Stephen Hawking og en rekke andre verdenskjente forskere.


Historisk romfarer

20. juli i 1969 gjennomførte Buzz Aldrin og Neil Armstrong Apollo 11-månelandingen, og ble med det de to første menneskene som satte sine ben på Månen. Rundt 600 millioner mennesker, noe som da var tidenes største TV-publikum, fulgte med på den historiske begivenheten.

Som pilot på Gemini 12 i 1966 utførte Aldrin det som da var verdens lengste romvandring. Under dette oppdraget tok han også den første «selfien» i verdensrommet. Han var ellers den første astronauten med doktorgrad, og teknikkene han utviklet ble avgjørende for Gemini- og Apollo-programmene – og de blir fortsatt brukt i dag.

Som pensjonist har Aldrin fortsatt som en utrettelig forkjemper for menneskelig utforskning av verdensrommet.


Yngstemann på månen

Charles Duke er en amerikansk ingeniør, pensjonert US Air Force-offiser, testpilot og tidligere astronaut for NASA. Som pilot for Apollo 16 i 1972 ble han den tiende og yngste personen til å gå på Månen. Apollo 16-ferden regnes som den mest suksessfulle, på grunn av antallet tester som ble utført i måneterrenget og mengden månemateriale som ble tatt med tilbake til Jorden.

Han var også «capsule communicator» for Apollo 11, altså den som hadde ansvaret for den direkte kommunikasjonen med besetningen på den første månelandingsferden. Han ble verdenskjent da han med karakteristisk sørstatsdialekt uttalte: "Roger, Twank... Tranquility, we copy you on the ground. You got a bunch of guys about to turn blue. We're breathing again. Thanks a lot!"

Charlie Duke har deltatt på to Starmus-festivaler tidligere.

Jeg har aldri deltatt på en konferanse med mer anerkjente foredragsholdere – fra nobelprisvinnere og romfarere til toppforskere. Foredragene har alle vært informative, men også utfordrende og underholdende. Jeg ser fram til å være en del av den fjerde Starmus-festivalen i rekken – og spesielt til paneldebatten med mine med-månevandrere, sier han.


Sistemann på månen

Harrison Schmitt var den første forskeren som ble med på en Apollo-ferd. Som pilot i månelandingsfartøyet Apollo 17 ble han 11. desember 1972 den tolvte og hittil siste personen på Månen.

Schmitt er geolog, og har blant annet studert ved Universitetet i Oslo.  

Jeg ser fram til å returnere til Norge for å delta på Starmus og diskutere livet i universet med de andre foredragsholderne. Måneferdene, inkludert min Apollo 17-månelanding for nesten 45 år siden, har absolutt gitt oss ny geobiologisk kunnskap om de livgivende miljøene på vår planet, sier han.


Kontakt:

Norsk pressekontakt for Starmus

Stein Mortensholm 

Rådgiver, samfunnskontakt, NTNU 

Epost: stein.mortensholm@ntnu.no

Tlf: +47 99 00 96 00


Internasjonal pressekontakt for Starmus

Nicole Ettinger   

Ettinger PR

Epost: nicole@ettingerpr.com    

Tlf: +44 751 5394106