Avsluttet nobelforelesningen med tuba og tåke

Edvard og May-Britt Moser avsluttet nobelforelesningen i Stockholm med en spesiallaget musikkvideo der musikkprofessorer fra NTNUs jazzmiljø improviserer over norske folketoner, ispedd en dose nevrovitenskap.

(pressemelding 7. desember 2014)

Opptakene til videoen ble gjort i tett tåke for å gjenskape noe av stemningen i forskningsbildene Moserne tar av hjernen.

– Når jeg har holdt forelesninger for et stort publikum tidligere, har jeg lett etter en avslutning som gir en wow-følelse. Nå håper jeg at vi har klart å skape en slik avslutning, sa professor og nobelprisvinner til Gemini.no for noen dager siden.

I videoen bidrar John Pål Inderberg med sopransaksofon og jazzpoesi basert på ord og uttrykk fra Moser sin forskning. Bjørn Alterhaug spiller kontrabass. Komponist Henning Sommerro spiller trekkspill og bjeffer, mens Kristoffer Lo spiller tuba.

Lo har spilt for Moser ved flere anledninger. Sammen med bandet Pelbo spilte han på stua til Moser da May-Britt Moser fylte 50 år. Pelbokonserten var overraskelsen Edvard Moser ga til sin kone.

Der hjerneforskeren og musikeren møtes

Kristoffer Lo synes det er både ærefullt og fantastisk at Moser bruker tid på musikk under en så stor og viktig begivenhet som en nobelforelesning.

– Etter samtaler med May-Britt Moser har jeg funnet ut vi deler mye av de samme tankene om improvisasjon og åpenhet. Jeg synes det er fascinerende at en hjerneforsker og musiker gjør det, sier Lo.

– Det var overraskende, inspirerende, tankevekkende, urovekkende og søvnberøvende å bli spurt om å være med å avslutte nobelforedraget. Vi improviserer over en norsk folketone, men enhver improvisasjon må forberedes godt, paradoksalt nok, sier professor John Pål Inderberg fra NTNU.

Videoer og bilder

Se videoen Nobel Jazz Poetry på YouTube

Under forelesningene ble det også vist en video for å visualisere hvordan lukt og smak trigger minner i hjernen. Skuespillerne i videosnutten er Arne O. Reitan fra Trøndelag teater, og Mona Grudt.

Bilder fra Nobel Week legges fortløpende på: ntnu.no/bilder


Mon, 08 Dec 2014 10:42:55 +0100