Vi regner været for deg!

Ja, det er riktig. NTNU IT bidrar til at vi kan studere været på yr.no.  På NTNU står det en kraftplugg av en datamaskin som kan jobbe uhyre raskt. Denne har vi kalt Vilje. 

Som du ser, er den litt større en datamaskiner folk flest har under skrivebordet hjemme.

Det er mer enn vær...

Selv om vær-melding er viktig for oss, kun en tredjedel av tiden brukes av meteorologisk institutt for å beregne værprognoser — resten brukes til forskning.

Bruksområdene for en superdatamaskin og tungregning er svært mange.  For tidsspennet 2012 til 2015 ble de norske tungregnemaskinene mest brukt til astrofysikk, klimasimulering, molekylærdynamikk, værvarsling og fluiddynamikk. Tungregning brukes også til få se på utvikling av språk.

Nasjonalt samarbeid

Moderne forskningsprosjekter som baserer seg på analyse av data genererer store mengder data og krever både stor regnekapasitet og stor lagringskapasitet. Lagring og regnekraft må være tett koplet, slik at analyse av data kan skje der dataene befinner seg.  De fire største universitetene i Norge og norsk forskningsråd investerer årlig 75 millioner kroner i et felles prosjekt for e-infrastruktur og driver infrastrukturen i samarbeid. Uninett Sigma2 leder prosjektet. 

Regnetid for studenter

Det er mulig for studenter ved NTNU å få tildelt regnetid. Ta kontakt med din faglærere eller veiledere for å få tildelt regnetid.

Relaterte lenker: