Nysgjerrige studenter ønskes

Ildsjelene bak nyskapningen Industriell økologi ønsker studenter fra både samfunnsvitenskapen, humaniora og teknologi på det nye studietilbudet. Industriell økologi har det siste året vært et pilotkurs i regi av Senter for miljø- og utvikling, men er formelt knyttet til Fakultet for maskinteknikk. Nå har 16 studenter gjennomført kurset ­ et kurs som forøvrig gir fire vekttall for de frie studier ­ eller 18 belastningstimer for Gløshaugenmiljøet. Kurset er lagt opp etter seminarmodellen, med intensive todagerskurs fordelt sju-åtte ganger over høst- og vårsemesteret.

Hensikten med kurset er å gi studentene et innblikk i hva som styrer miljøutviklingen i samfunnet, hva som kan påvirke denne, og å bringe både teknologiske og økologiske aspekter inn i undervisningen. Å minimere miljøbelastningene både i produksjon og bruk ved å lukke energi- og materialsløyfer, er et sentralt poeng i utdanningen.

Ikke bare teknologer

­ Vi betrakter dette kurset som midt i blinken for NTNUs nye profil, og er overbevist om at denne utdanningen blir stadig mer etterspurt, sier en av studentene, Arne Eik, som nå fungerer som koordinator for faget. Kurset Industriell økologi er imidlertid ikke en utdanning man starter på umiddelbart. Kurset er beregnet på fjerdeklassinger fra Gløshaugen og studenter på hovedfags- eller doktorgradsnivå.

­ Dette fordi det er viktig at studentene har en egen ballast i form av spesialkunnskaper som de bringer med seg. For studenter som er på slutten av sin teknologiutdannelse, er det verdifullt å måtte bryne seg på studenter fra samfunnsvitenskap. Motsatt vil humanister og samfunnsvitere ha stort utbytte av å se sammnhenger teknologene er vant til å tenke på, sier Arne Eik.

Skjevt sammensatt

Av de 16 studentene som har gjennomført kurset til nå, har 14 vært fra det tradisjonelle NTH-miljøet. Én har vært fra biologi, og Hilde Nøsen har som den eneste sosiologi og samfunnsvitenskap i ryggen.

Hilde anbefaler kurset på det varmeste: ­ For meg som hadde samfunsvitenskapelig bakgrunn, var det en positiv opplevelse å møte problemstillinger fra andre miljø. Jeg tror det blir et økende behov for ikke-teknologer i næringslivet etter hvert, og den som tar dette kurset, vil ha mange fortrinn framfor den som utelukkende satser tradisjonelt, mener Hilde Nøsen.

Opplysninger om kurset kan interesserte få på SMUs telefon 73 59 89 48.

Einar Myrenget

* NTNU
*  *  *  *  Info.avd.
----
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes
Teknisk ansvarlig: aina.berg@adm.ntnu.no
Oppdatert: 27. Feb 1997

----
ntnu