Kalmarunionen 600 år


Mens Trondheim feirer sitt 1000-års jubileum, markerer Kalmar at det er 600 år siden Erik av Pommern ble kronet til fellesnordisk konge. I jubileumsåret titulerer Kalmar seg «Nordens hovedstad», og feirer med en rekke arrangementer i løpet av året.

Kroningen av Erik av Pommern som konge i Danmark og Sverige fant sted i Kalmar den 17. juni 1397, og dermed var grunnlaget lagt for Kalmarunionen. I Norge var han allerede kronet fem år før, viser nyere forskning. Arkitekten bak kroningen var Margareta eller Margrete I, ofte kalt den største politiske intelligens blant nordiske monarker i middelalderen. Erik av Pommern var hennes søsterdattersønn, og ble valgt som kongsemne etter at Margretes egen sønn, Olav Håkonsson, døde som 17-åring i 1387. I fredens tegn etter første verdenskrig startet frivillige i Sverige, Danmark og Norge Foreningen Norden. Etter hundreår med mye uro i Norden hadde verdenskrigen overbevist mange om at de nordiske land burde stå tettere sammen i en del sammenhenger. Også Finland, Island, Færøyene, Åland og Grønland er senere blitt med i foreningen.

Det frivillige nordiske samarbeidet har heller ikke i vårt århundre hatt like mye vind i seilene hele tiden. Men til tross for at fokus de siste årene har vært mer på det europeiske perspektivet, så opplevde Foreningen Norden et oppsving i medlemstallet rundt folkeavstemningen i 1994. Noen masseorganisasjon er den ikke, men de aktive nordistene arbeider iherdig, og har de siste årene satt i sving en rekke prosjekter.

Nordisk formidling

I jubileumsåret er det treårige historie- og kulturformidlingsprosjektet Nordliv i ferd med å avsluttes. Leder for den norske delen av prosjektet er universitetslektor Aud Mikkelsen Tretvik ved Historisk institutt på Dragvoll. Hun er nestleder i Foreningen Norden i Norge og leder Trondheimsavdelingen. Fram til siste årsskifte var hun også visepresident i Foreningen Nordens Forbund, den nordiske paraplyorganisasjonen.

­ Mens de enkelte landene har aktive foreninger, mangler vi dessverre en god fellesnordisk organisering av det frivillige arbeidet. Lederne og direktørene møtes regelmessig på felles nordisk basis, men vi mangler felles nordiske styringsorgan. Dermed blir det et demokratisk underskudd i det frivillige nordiske samarbeidet. Dette har jeg til hensikt å ta opp til drøfting, understreker Tretvik. ­ Nordliv har laget vandreutstillingen «På sporet av Norden» ­ om nordisk identitet, forteller hun.

­ Selv om hovedprosjektet avrundes i år, ønsker vi å videreføre Nordliv-skriftserien som snart kommer med sin tredje utgave. Dessuten vil det nordiske historielærerseminaret og et seminar for historiestudenter ble forsøkt videreført. Vi vil fortsatt arbeide for at lærestoffet på alle trinn skal ha et nordisk aspekt, noe det blir lagt for liten vekt på i dag, ikke minst på universitetsnivå. Mens det er blitt lagt stor vekt på det nasjonale og globale i pensum, er det nordiske nesten fraværende. Dette skyldes ikke minst at det har vært dårlig med lærebøker i nordisk historie, en situasjon som ser ut til å endre seg smått om senn, ikke minst takket være påtrykk fra Foreningen Norden.

Unionsdronningen

«Margareta og hennes tid» heter den store jubileumsutstillingen som er å finne i Kalmar fram til 20. juli. Parallelt med utstillingen er det laget en praktbok om Margaretha eller Margrete I. «Unionsdrottningen» har et enestående bildemateriell og bidrag fra en lang rekke historikere, blant dem Steinar Imsen fra NTNU. Mot slutten av året kommer utstillingen til Akershus, men den er ikke planlagt satt opp i Trondheim. Derimot kan foreningen Norden tenkes å arrangere turer til Kalmar for folk som er interessert i å delta på de viktigste arrangementene der i løpet av året. ­ Mens oppfatningen tidligere har vært at det var motstand fra norsk side mot Kalmarunionen, tyder nyere forskning på at Erik av Pommern allerede var kronet til konge av Norge flere år før begivenheten i Kalmar, og at det derfor slett ikke var motstand mot ham i Norge, forteller Aud Mikkelsen Tretvik. Dette er dokumentert i doktoravhandlingen til Eldbjørg Haug: «Provincia Nidrosiensis i dronning Margretes uions- og maktpolitikk.» Haug disputerte ved NTNU i fjor.

Helén Eliassen

* NTNU
*  *  *  *  Info.avd.
----
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes
Teknisk ansvarlig: aina.berg@adm.ntnu.no
Oppdatert: 27. Feb 1997

----
ntnu