I keiser Hadrians steinbrudd

Lise Bender Jørgensen i felten , med to mindre søyler som ligger igjen i steinbruddet. Det tørre og hete klimaet i Egypts ørken har konservert tekstiler i bortimot 2000 år ­ fra den gang de romerske keiserne for å demonstrere sin makt sendte arbeidsfolk ut i provinsen for å bryte stein.

Den 15. januar 1990 hoppet den danske arkeologen Lise Bender Jørgensen ut av en landrover ved Mons Claudianus i den egyptiske ørken. Sammen med forskere fra en rekke land skulle hun bidra til å avdekke romernes gjøren og laden i området gjennom å gjenskape et bilde av livet i et keiserlig steinbrudd. Hun ble med på det langsiktige prosjektet som arkeolog og spesialist på virkelig gamle tekstiler: ­ Det var et tilbud jeg simpelthen ikke kunne si nei til.

Noen år senere er hun å finne ved Institutt for arkeologi og kulturhistorie på Vitenskapsmuseet. Med en doktoravhandling om «North European Textiles until AD 1000» fra Københavns Universitet i bagasjen kom hun via et opphold ved Göteborgs Universitet til Trondheim. Hun brakte også med seg sitt gigantiske romersk-egyptiske puslespill, selv om de fysiske bitene er godt forvart i Egypt. ­ I området rundt Mons Claudianus regner det bare hvert femte år, så alle mulige etterlatenskaper er bevart, også store mengder tekstiler, forteller Lise Bender Jørgensen. Sammen med kolleger har hun funnet mellom 50 000 og 100 000 tekstiler, både hverdagsstoffer og sjeldenheter.

Steinbruddet Mons Claudianus ligger ­ eller rettere sagt lå ­ mellom Nilen og Rødehavet og 600 kilometer sør for Kairo. Fra dette området fikk keiserne søyler og byggesteiner til templer og pompøse bygninger i perioden 110­ 160 e.Kr. Steinen fra Mons Claudianus var av en solid hvit- og svartspettet kvalitet. Tre keisere satt i tur og orden på tronen i disse årene ­ Trajan, Hadrian og Antonius Pius. Hadrian (117­ 138) er gått inn i historien som den store byggherren og arkitekten blant dem. Det blir hevdet at hæren hans besto av smeder, snekkere, bygningsarbeidere, arkitekter og andre yrkeskategorier, organisert i divisjoner i likhet med de militære legionene.

Absurd kan det virke at keiserne anla steinbrudd flere hundre mil hjemmefra. Men som maktdemonstrasjon må bruddene i ørkenen ha vært glimrende. Det romerske imperiets makt skulle vises fram både hjemme og ute i provinsene, og steinbruddene gjorde sin del av jobben. Keiseren fikk tilsendt enorme blokker av steinsorter ingen hadde sett maken til i Roma. Et viktig bidrag til å fjerne tvil om hvem som var mektigst i verden.

I Mons Claudianus grodde det opp et helt lokalsamfunn av romerske arbeidere, håndverkere og tjenestemenn ­ opptil 920 i tallet. De var datidens anleggsslusker og ingeniører. Rallartilværelsen må ha vært hard der ute i ørkenen. Arbeidet var tungt og den egyptiske solen nådeløs. Fra tid til annen måtte arbeidsstokken fornyes. Noen bukket sikkert under i det uutholdelige klimaet, mens andre reiste hjem til kone og barn med sine oppsparte midler. Anlegget besto av et fort på 70 ganger 70 meter, med boligkvarter, kornkammer og staller.

­ Sjåføren vår måtte annenhver dag kjøre en time hver vei for å skaffe 900 liter vann til oss 30 på prosjektet. Kan du forestille deg hvordan det må ha vært i romernes tid, når over 900 personer skulle ha dekket sine vannbehov? Arkeologen peker på kartet, hvor en rekke navn viser at romernes tilstedeværelse i ørkenen var høyst reell: ­ Jeg har den største respekt for romernes organisasjonstalent! Søyler og blokker på flere hundre tonn tonn ble slept 150 kilometer gjennom ørkenen til Nilen, for deretter å ta fatt på den lange vannveien til verdens sentrum ­ Roma.

Den dag i dag ligger minnesmerker igjen etter romernes virksomhet, blant annet en 18,5 meter lang søyle med en diameter på 2,7 meter og en vekt på over 200 tonn. Den er en halv gang for lang til å passe i Pantheon! forteller arkeologen. Tempelet Pantheon ble ombygd av keiser Hadrian rundt 125 e.Kr. etter å ha blitt oppført av Agrippa cirka 150 år tidligere. Hadrians forbedringer av Pantheon omfattet 16 store søyler, hver på 40 romerske fot. 15 av søylene kom fra steinbruddet Mons Claudianus.

Helén Eliassen
Keiserens klær avsløres

* NTNU
*  *  *  *  Info.avd.
----
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes
Teknisk ansvarlig: aina.berg@adm.ntnu.no
Oppdatert: 27. Feb 1997

----
ntnu